Θα ισχύουν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ανάλογα με αυτά του νόμου Κατσέλη

του Γιώργου Χ. Παπαγεωργίου

Παράθυρο για ρυθμίσεις οφειλών ελεύθερων επαγγελματιών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες μπορούν να φτάσουν μέχρι και το κούρεμα, ανοίγει το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν να προσφύγουν στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα τραπεζικά τους δάνεια, αλλά έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αντίστοιχη μεταχείριση μόνο για τις οφειλές τους προς αυτά. Το ίδιο προβλέπεται και για τις επιχειρήσεις που έχουν συνολικές οφειλές κάτω από 20.000 ευρώ και δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον πληρούν ις προϋποθέσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να διεκδικούν ρύθμιση των οφειλών τους προς το Δημόσιο σε μέχρι 120 δόσεις ή ακόμα και διαγραφή μέρους αυτών.

Ωστόσο, αυτό δεν συνεπάγεται ότι οι ρυθμίσεις θα γίνονται αυτόματα για τις 120 δόσεις, αφού θα αξιολογείται με αυστηρά κριτήρια η πραγματική δυνατότητα αποπληρωμής του ελεύθερου επαγγελματία, ανάλογα με το εισόδημά του, τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», αλλά και τα περιουσιακά του στοιχεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις αυτές εξομαλύνουν εν μέρει την άνιση μεταχείριση που καθιερώνεται σε βάρος των φυσικών προσώπων, τα οποία δεν έχουν, όπως οι επιχειρήσεις, το δικαίωμα προσφυγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης για το σύνολο των οφειλών τους (προς τράπεζες και το Δημόσιο). Ωστόσο, η άνιση μεταχείριση διατηρείται σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων, οι οποίοι δεν έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν τις 120 δόσεις από την Εφορία και τα Ταμεία, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα εκδώσει εγκυκλίους με τις οποίες θα καθορίζονται οι διαδικασίες και οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη ρύθμιση των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ αντίστοιχες οδηγίες θα δώσει και ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προϋποθέσεις που θα καθιερωθούν είναι:

■ Ο ελεύθερος επαγγελματίας που θα διεκδικήσει ρύθμιση οφειλών θα υποβάλει «μελέτη βιωσιμότητας», η οποία θα καταγράφει την οικονομική του κατάσταση έτσι ώστε να προκύπτουν οι πραγματικές οικονομικές δυνατότητές του. Η μελέτη θα αποτυπώνει την οικονομική και περιουσιακή του κατάσταση τα δέκα τελευταία χρόνια.

■ Θα υποβάλει πλήρες περιουσιολόγιο για τον ίδιο και τα συγγενικά του πρόσωπα πρώτου βαθμού, έτσι ώστε να τεκμηριώνεται ότι η περιουσιακή του κατάσταση δεν υποκρύπτει φοροδιαφυγή.

■ Εφόσον οι πραγματικές οικονομικές δυνατότητες δεν επαρκούν για την εξόφληση των οφειλών και τα περιουσιακά του στοιχεία δεν υπερβαίνουν τα κριτήρια που θέτει ο νόμος Κατσέλη (ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 35.000 ευρώ και αξία α’ κατοικίας μέχρι 260.000 ευρώ για μια οικογένεια με δύο παιδιά), τότε θα γίνεται διακανονισμός ο οποίος θα μπορεί να φτάνει μέχρι και τη διαγραφή μέρους των οφειλών.

■ Η οικονομική δυνατότητα του ελεύθερου επαγγελματία θα αξιολογείται με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και οι δόσεις θα υπολογίζονται ανάλογα με το επιπλέον εισόδημα.

Όπως δημοσιεύθηκε στο business stories του Πρώτου Θέματος την Κυριακή 16 Απριλίου 2017