«Κλειδώνει» μέσα στο καλοκαίρι το πακέτο των φοροελαφρύνσεων που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο από το βήμα της ΔΕΘ και θα κληθεί να υλοποιήσει το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης

«Προς το τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου θα έχουμε νεώτερα» λένε για μια σειρά μειώσεων φόρων, στο υπουργείο Οικονομικών. «Ευελπιστούμε ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά, θα επιστρέψουμε στην ορθή δημοσιονομική πολιτική της μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, με κύριο πρόταγμα τις ασφαλιστικές εισφορές» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Πρόκειται για ένα μεγάλο πακέτο μειώσεων φόρων που προωθούνται, εφόσον φανεί «καθαρός διάδρομος» για την πορεία των εσόδων, ως τα τέλη του καλοκαιριού.

Στο πακέτο αυτό περιλαμβάνονται:

– «Έκτακτη» μείωση κατά 30% εφέτος, στην προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση. Αναλόγως των συνθηκών, η μείωση μπορεί και να αποδειχθεί μεγαλύτερη. «Ο στόχος μας είναι το μεγαλύτερο ύψος που μπορούμε» δηλώνουν στο οικονομικό επιτελείο, προβληματίζονται όμως για την διαδικασία επιλογής των δικαιούχων. Θα μπορούσε να γίνει μέσω των ΚΑΔ, αλλά εκεί μπορεί να υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν πληγεί αλλά δεν περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ. Εάν αντιστρόφως γίνει βάσει τζίρου, μπορεί κάποιοι που είναι στους ΚΑΔ να μην περιλαμβάνονται. Στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν τη βέλτιστη λύση.

– Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου, από το 100% όπου το αύξησε η προηγούμενη κυβέρνηση σε 90% ή 80% αρχικά-και σταδιακά ακόμα χαμηλότερα. Οι προκαταβολές φόρου αποφέρουν έσοδα 2,5 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία ετησίως, συνεπώς κάθε 10 μονάδες μείωσης στερούν άμεσα τον κρατικό Προϋπολογισμό κατά 250 εκατ. ευρώ.

– Μείωση και σταδιακή κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος, το οποίο επιβλήθηκε ως μέτρο εκκαθάρισης του Μητρώου της εφορίας από ανενεργούς ή εικονικούς ΑΦΜ επιτηδευματιών, αλλά κατάντησε μόνιμος «κεφαλικός φόρος» που γονάτισε τη μεσαία τάξη και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

– Μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, κατά μία ποσοστιαία μονάδα (σε πρώτη φάση στο 23% από 24% και στο 20% σε βάθος χρόνου) συνδυαστικά όμως και με μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, που ευνοούν και προσλήψεις υπαλλήλων ή αυξήσεις μισθών, αντί μιας απλής «ανάσας» στις επιχειρήσεις.

Σχέδιο επανεκκίνησης

Όπως λένε πάντως στο υπουργείο Οικονομικών, μετά το δόγμα «πρώτα η Υγεία μετά η Οικονομία», κλείνει η παρένθεση των εκτάκτων δαπανών. Το πακέτο αυτό πάντως, δεν επηρεάζει δημοσιονομικά τον Προϋπολογισμό που θα καταθέσει η κυβέρνηση για το 2021, αλλά οι επιπτώσεις του θα φανούν στον επόμενο έτος, το 2022, την χρονιά δηλαδή που η Ελλάδα θα βρίσκεται «με το ένα πόδι» έξω από την αυξημένη εποπτεία των θεσμών που λήγει το 2022.

Στο συρτάρι το οικονομικό επιτελείο διατηρεί ως εφεδρεία και άλλα σχέδια, όπως και το «κούρεμα» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα φυσικά πρόσωπα.