Αμετάβλητη στο ΒΒ, ωστόσο με θετικές προοπτικές, διατήρησε ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Scope Ratings την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας κατά το εξαμηνιαίο του monitoring review.

Στα θετικά πλεονεκτήματα που καταγράφει ο οίκος, είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει ως πιστωτικά πλεονεκτήματα τη βελτιωμένη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους της, η οποία υποστηρίζεται από ένα ιστορικό σταθερής δημοσιονομικής πειθαρχίας με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα πριν από την κρίση Covid 19.

Παράλληλα διαθέτει σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα το οποίο διατήρησε καθ ‘όλη τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης. Το προφίλ του ελληνικού δημόσιου χρέους έχει επωφεληθεί από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συντονίζεται μέσω των δανειστών της.

Σημαντικό είναι και το γεγονός πως η Ελλάδα έχει ευνοϊκά ποσοστά χρηματοδότησης, δανειζόμενη με πολύ χαμηλά επιτόκια λόγω της ένταξης των κρατικών τίτλων της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης για την πανδημία της ΕΚΤ (PPP).

Οι προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία αφορούν το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους, το πολύ υψηλό μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στους ισολογισμούς τραπεζών και διαρθρωτικές αδυναμίες με τη μορφή χαμηλών επενδύσεων και υψηλής ανεργίας, που επηρεάζουν το αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας και τη μακροπρόθεσμη μακροοικονομική βιωσιμότητα.

Σημειώνεται ότι ο οίκος αξιολόγησης Scope ratings δεν προέβη σε αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας -όπως σχεδιαζόταν- για τις 6 Μαρτίου 2020 και αυτό συνδέεται αποκλειστικά με τον κορωνοϊό και τις συνέπειες που έχει επιφέρει στα οικονομικά της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα 

Αναστολές Νοεμβρίου: Κατηγορίες εργαζομένων – Γιατί ορισμένοι δεν πληρώθηκαν 

Κλειστό μετρό: Αυτοί οι σταθμοί θα κλείσουν την Κυριακή 

«Αγαπητέ CEO…» – Η επιστολή της ΕΚΤ στους τραπεζίτες για τα «κόκκινα» δάνεια της πανδημίας