Μικρή μεταβολή εμφάνισε ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, κάτι που υποδηλώνει ότι η αγορά εργασίας παραμένει εξαιρετικά σφιχτή.  

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 3.000 και ανήλθαν σε 229.000 για την εβδομάδα 5 – 11 Ιουνίου, έναντι των εκτιμήσεων του Bloomberg περί 217.000. 

Την ίδια ώρα, ο συνολικός αριθμός όσων λαμβάνουν επίδομα ανεργίας έμεινε σχεδόν αμετάβλητος σε 1,31 εκατομμύρια άτομα, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1969.  

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή, με την ανεργία να κυμαίνεται στο 3,6% (το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 50 ετών). Άλλωστε, κάθε δύο «ελεύθερες» θέσεις εργασίας αντιστοιχούν σ’ έναν άνεργο. 

US applications for unemployment insurance were little changed last week

Παρ΄ όλα αυτά, οι αναλυτές θεωρούν ότι η εν λόγω κατάσταση είναι πολύ πιθανό να αλλάξει άρδην, εξαιτίας των διαδοχικών αυξήσεων επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του υψηλού πληθωρισμού (8,6% τον Μάιο).  Δεν είναι τυχαίο ότι ολοένα και περισσότερες εταιρείες, υπό τον φόβο της ύφεσης, σπεύδουν να ανακοινώσουν περικοπές στις θέσεις εργασίας ή «πάγωμα» των νέων προσλήψεων.

Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού. 

Χθες το βράδυ, η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης (από 0,75% σε 1,5%), υλοποιώντας τη μεγαλύτερη ανοδική αναθεώρηση από το 1994 και σηματοδοτώντας μια επιθετική σύσφιγξη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022.  

Διαβάστε επίσης:

Και πάλι… «κόκκινο» το ταμπλό στο Χρηματιστήριο – Απώλειες έως 3% στις τράπεζες

Eurogroup: Εύσημα σε Ελλάδα, δόση 750 εκατ. ευρώ και έξοδος από τη σκληρή επιτήρηση

Αυξήσεις επιτοκίων: Οι δύο όψεις του νομίσματος για τις ελληνικές τράπεζες