Οικονομία

Σε τιμές – ρεκόρ η βενζίνη και το ντίζελ στις ΗΠΑ

  • newsroom


Η άνοδος αναμένεται να εντείνει το πληθωριστικό σπιράλ, το οποίο «πνίγει» τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη

Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών αυξάνεται η λιανική τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης στις ΗΠΑ, σε ακόμη μία ένδειξη του πληθωρισμού – ρεκόρ, ο οποίος τον Μάρτιο εκτινάχθηκε στο 8,5% (υψηλό 41 ετών). 

Σύμφωνα με την Ένωση Αμερικανικής Αυτοκινητοβιομηχανίας (ΑΑΑ), η μέση τιμή της βενζίνης βρίσκεται σήμερα στα 4,373 δολάρια ανά γαλόνι, με την τιμή του ντίζελ να καθορίζεται στα 5,55 δολάρια, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό.  

Η άνοδος αναμένεται να εντείνει το πληθωριστικό σπιράλ, το οποίο «πνίγει» τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, σε μια περίοδο κατά την οποία επίκειται αύξηση της ζήτησης για καύσιμα, λόγω των καλοκαιρινών ταξιδιών.  

Η τιμή του πετρελαίου, ως απόρροια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα άνω των 100 δολαρίων ανά βαρέλι, καθώς οι επενδυτές φοβούνται για τον κίνδυνο ελλείψεων στην αγορά, κάτι που παρασέρνει ανοδικά και τα καύσιμα. 

Για την άμβλυνση αυτών των ανησυχιών, αλλά και την ενίσχυση της ρευστότητας, οι ΗΠΑ έχουν σπεύσει να «ρίξουν» στην αγορά (σταδιακά και σε βάθος ορισμένων μηνών) συνολικά 60 εκατ. βαρέλια, τα οποία προέρχονται από το στρατηγικό κρατικό απόθεμα. 

Παρά την άνοδο των τιμών στα καύσιμα, πάντως, οι Αμερικανοί αναμένεται να διανύσουν περισσότερα χιλιόμετρα (σε σχέση με το 2021) κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, με τους ειδικούς να περιμένουν κατανάλωση 9,2 εκατ. βαρελιών βενζίνης ημερησίως για το διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου.  

Διαβάστε επίσης:

Πληθωρισμός στο 10,2% τον Απρίλιο – Ρεκόρ 28 ετών

Τα μέτρα τσιμπάνε, ο ανασχηματισμός παίζεται, το ΤΑΙΠΕΔ ξανακοιτάει ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και ο Κυπριώτης βαδίζει το τελευταίο μίλι

Η βίλα στην Εκάλη με την τιμή- πρόκληση 1,2 χιλ. ευρώ το τετραγωνικό – Το παρασκήνιο και ο νέος πλειστηριασμός