Σε τροχιά ανάπτυξης, αλλά με μειωμένη δυναμική σε σχέση με τους περασμένους μήνες, παρέμεινε ο μεταποιητικός κλάδος τον Σεπτέμβριο. Αν και τόσο η παραγωγή όσο και οι νέες παραγγελίες συνέχισαν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, η αύξηση της απασχόλησης ήταν η βραδύτερη που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2017. Πρόκειται για μία εξέλιξη μάλλον αναμενόμενη, δεδομένου και του ιδιαίτερα αρνητικού διεθνούς περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την καθιερωμένη έρευνα της ΙΗS Markit, ο δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) υποχώρησε στις 53.6 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 54.9 μονάδες τον Αυγούστου. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο. Ωστόσο παραμένει σε απόσταση ασφαλείας από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει την ανάπτυξη από την ύφεση.

Η αύξηση της παραγωγής στο σύνολο του ελληνικού τομέα παραγωγής αγαθών ήταν έντονη, παρότι εξασθένησε στον βραδύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο. Η άνοδος υποστηρίχθηκε, με βάση όσα αναφέρθηκαν, από τη μεγαλύτερη ζήτηση των πελατών και την απότομη αύξηση του όγκου νέων παραγγελιών.

Ταυτόχρονα, ο ρυθμός αύξησης των νέων εργασιών παρέμεινε, σε γενικές γραμμές, δριμύς και μεταξύ των ταχύτερων που έχει παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 ετών. Η άνοδος συνδέθηκε γενικά με τις υψηλότερες πωλήσεις σε υφιστάμενους και νέους πελάτες.

Παρόλ’ αυτά, η αύξηση των νέων εργασιών από το εξωτερικό εξασθένησε τον Σεπτέμβριο σε μέτριο ρυθμό, ο οποίος ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών.

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες υπέδειξαν μειωμένες πιέσεις στο εργατικό δυναμικό, καθώς η αύξηση της απασχόλησης κατέγραψε τον δεύτερο ασθενέστερο ρυθμό από το τέλος του 2017, ενώ ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών υποχώρησε για όγδοο συνεχή μήνα. Ωστόσο, στις περιπτώσεις εκείνες που αναφέρθηκε αύξηση του αριθμού εργαζομένων, οι εταιρείες απέδωσαν την άνοδο στη συνεχιζόμενη αύξηση των νέων παραγγελιών.

Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου υπέδειξαν επίσης περαιτέρω υποτονική αύξηση του κόστους εισροών. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών ήταν, σε γενικές γραμμές, οριακός και τα μέλη του πάνελ συνέδεσαν την υποτονική αύξηση με τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών μετά την παγκόσμια επιβράδυνση της αγοραστικής δραστηριότητας. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστών οδήγησε ομοίως σε μικρή αύξηση των τιμών εργοστασίου, καθώς οι εταιρείες μετακύλισαν μικρό μόνο μέρος της αύξησης του κόστους στους πελάτες τους. Παράλληλα με τη δριμεία αύξηση των νέων παραγγελιών, οι εταιρείες κατέγραψαν σταθερή αύξηση των αγορών εισροών.