Οικονομία

Συν-Εργασία: Πότε λήγει η παράταση του προγράμματος – Ποιοι εντάσσονται στον μηχανισμό

  • newsroom


Οι επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν θα μπορούν να επαναφέρουν το σύνολο ή μέρος του προσωπικού, εντάσσοντάς το στον μηχανισμό «Συν-Εργασία»

Το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» επεκτείνεται έως το τέλος Σεπτεμβρίου, έχοντας ως στόχο να στηριξεί περαιτέρω τις επιχειρήσεις του τουρισμού, ώστε να επαναφέρουν σταδιακά το προσωπικό τους στην ενεργό δράση. Λόγω των περιορισμών στην εστίαση (ωράριο, τραπεζοκαθίσματα) οι επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να επαναφέρουν το σύνολο του προσωπικού τους, συνεπώς,  εάν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις, θα διατηρήσουν και τους επόμενους μήνες τη δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή σύμβασης έως και το 100% των εργαζομένων τους.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν θα μπορούν να επαναφέρουν το σύνολο ή μέρος του προσωπικού, εντάσσοντάς το στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» ώστε να επωφελούνται από την κάλυψη μέρος των μισθών και του συνόλου των εισφορών.

Ποιοι εντάσσονται στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία»

Στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ εντάσσονται αποκλειστικά εργαζόμενοι που είχαν εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά την 31η Ιανουαρίου 2021, σε επιχειρήσεις – εργοδότες που πληρούν τις προϋποθέσεις (μείωση τζίρου 20%).

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι εντάσσονται στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ λαμβάνουν κρατική επιδότηση 60% επί του μισθού τους που μειώθηκε (έως 50%) λόγω μείωσης του χρόνου εργασίας. Επίσης, το κράτος καταβάλλει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργατικών και εργοδοτικών), που αντιστοιχούν στον μειωμένο μισθό.

Έως 10 Μαΐου οι δηλώσεις ένταξης στο «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για Απρίλιο

Στο ίδιο πλαίσιο υπενθυμίζεται ότι παρατείνεται έως και τις 10 Μαΐου 2021 η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων «Αίτηση / Δήλωση ένταξης στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (α΄φάση)» και «Αίτηση / Δήλωση ένταξης στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (α΄φάση) – Ορθή επανάληψη» για τον μήνα Απρίλιο 2021.

Την ίδια στιγμή, κατά την περίοδο 5 Μαΐου – 7 Μαΐου δίνεται η δυνατότητα υποβολής ορθών επαναλήψεων αιτήσεων-υπεύθυνων δηλώσεων ένταξης στο ανοιχτό πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, για τυχόν διορθώσεις του πιστωτικού ιδρύματος και του τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) της επιχείρησης, για τις περιπτώσεις που η επιχείρηση- εργοδότης έχει αιτηθεί να εντάξει στο πρόγραμμα μακροχρόνια άνεργο.

Διαβάστε ακόμη:

5ετές ομόλογο: Στα €20 δισ. οι προσφορές – Έκλεισε το βιβλίο (upd)

Προς κατάργηση το SMS για ψώνια – Τι θα γίνει με παιδικούς σταθμούς και ωράριο

Μουσουρούλης: «Η απολιγνιτοποίηση είναι το μεγαλύτερο πρότζεκτ ύψους 5 δισ., στην ιστορία της Ελλάδας»

Απόρρητο Απόρρητο