Χιλιάδες συνταξιούχοι του Δημοσίου που αποχώρησαν με καθεστώς βαρέων, το επόμενο διάστημα θα λάβουν αυξήσεις συντάξεων με αναδρομικά ως και 12.600 ευρώ, καθώς ξεκινούν από τον Μάιο του 2016 και μέχρι σήμερα εκκρεμούσε η προσαύξηση κατά 0,075% από την πρόσθετη εισφορά 4,3% που κατέβαλαν για την ειδικότητά τους.

Οι συνταξιούχοι που θα δουν μόνιμες αυξήσεις προέρχονται από 15 ειδικότητες των δήμων που ασφαλίζονται με καθεστώς βαρέων (ν. 3660/2008) και πληρώνουν ατομικό επασφάλιστρο 4,3% επί του βασικού μισθού και επιδόματος ειδικής απασχόλησης. Για την επιπλέον εισφορά δικαιούνται μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης και υψηλότερη ανταποδοτική σύνταξη, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Η προσαύξηση νομοθετήθηκε με τον νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), αλλά οι ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτήθηκαν με βαρέα από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν την πήραν στη σύνταξή τους γιατί δεν υπήρχε το αντίστοιχο λογισμικό σύστημα στον ΕΦΚΑ. Το σύστημα είναι πλέον έτοιμο και όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος» είναι θέμα χρόνου να αρχίσουν να επανυπολογίζονται οι συντάξεις με βαρέα από τους ΟΤΑ, προκειμένου οι συνταξιούχοι να λάβουν μόνιμες αυξήσεις και αναδρομικά πολλών χιλιάδων ευρώ.

Η διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων με την προσαύξηση των βαρέων 4,3% που ισχύει στους δήμους θα γίνει ως εξής:

  • Για κάθε μία μονάδα επιπλέον εισφοράς οι ασφαλισμένοι κερδίζουν προσαύξηση 0,075% κάθε χρόνο. Αν έχουν, δηλαδή, 15 έτη, η προσαύξηση που θα προκύψει θα πολλαπλασιαστεί με 15, αν έχουν 25 έτη, η προσαύξηση θα γίνει επί 25 κ.ο.κ.
  • Το γινόμενο του πολλαπλασιασμού θα είναι ένα επιπλέον ποσοστό αναπλήρωσης που θα έρθει να προστεθεί στο ποσοστό αναπλήρωσης που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης για να υπολογιστεί η ανταποδοτική σύνταξη.
  • Το νέο ποσοστό αναπλήρωσης (αρχικό συν το ποσοστό από την προσαύξηση) θα χρησιμοποιηθεί σε όλες τις νέες συντάξεις που θα βγαίνουν στο εξής με βαρέα στους ΟΤΑ.
  • Για τις ήδη εκδοθείσες συντάξεις θα γίνει η ίδια διαδικασία, δηλαδή προσδιορισμός του επιπλέον ποσοστού αναπλήρωσης και στη συνέχεια επανυπολογισμός της ανταποδοτικής σύνταξης με αυξημένο ποσοστό αναπλήρωσης.
  • Η αύξηση θα δοθεί αναδρομικά από την ημερομηνία συνταξιοδότησης. Σημειωτέον ότι η διάταξη ισχύει για συνταξιούχους που αποχώρησαν με βαρέα από τους ΟΤΑ μετά τις 13/5/2016.

Διαβάστε ακόμη

Δωρεάν σεμινάριο με θέμα «Eshop και ΦΠΑ στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο» από το EEA

Morgan Stanley: Ανάπτυξη 2,5% φέτος και 2,2% το 2024 – H επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα είναι σχεδόν βέβαιη

Η Ροδόπη, τα «καρτέλ», τα 17 κόκκινα πακέτα, το σιωπηρό deal και οι… μηχανές του Βενιζέλος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ