Η γαλλική τράπεζα Société Générale εκτιμά ότι η Fitch δεν θα προβεί σε αλλαγές στην πιστοληπτική ικανότητα ή τις προοπτικές της χώρας γιατί θα περιμένει να αξιολογήσει το πόσο αποτελεσματικά θα χρησιμοποιήσει η Ελλάδα τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και να υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα γύρω από τις πολιτικές της ΕΚΤ για τις μελλοντικές αγορές των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Το «κλειδί» για τη αύξηση της αξιολόγησης και των προοπτικών της εγχώριας οικονομίας θα είναι η χρήση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, οι βασικές προκλήσεις για την αξιολόγηση είναι τα υψηλά επίπεδα του χρέους, οι υψηλοί δείκτες των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της πανδημίας. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια και πόροι των ταμείων θα βοηθήσουν τη χώρα μας να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να φέρουν επενδύσεις που θα στηρίξουν την ανάπτυξη.

Η Ελλάδα θα λάβει 4 δισ. ευρώ το 2021 και συνολικά θα λάβει 17,8 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια την περίοδο 2021-2026.

Το στοιχείο που επίσης θα δώσει «αέρα» στην αξιολόγηση της χώρας ή όχι θα είναι η απόφαση της ΕΚΤ ως προς την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και μετά την πανδημία.

Το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας είναι χαμηλό εξαιτίας της στήριξης που παρέχει η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος ΡΕΡΡ αφού η κεντρική τράπεζα έχει ήδη αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 25,6 δισ. ευρώ έως τα τέλη Μαΐου, περίπου το 1/3 των ελληνικών τίτλων που βρίσκονται σε κυκλοφορία.

Οι αγορές στα πλαίσια του ΡΕΡΡ θα κρατήσουν σε ιστορικά χαμηλά τις αποδόσεις των ομολόγων τουλάχιστον έως τη λήξη του PEPP το Μάρτιο του 2022.

Με τα ελληνικά ομόλογα να χρειάζονται waiver από την ΕΚΤ για να είναι επιλέξιμα στα προγράμματα αγορών της ΕΚΤ, η απόφαση της κεντρικής τράπεζες για το αν θα συνεχίσει ή όχι τις αγορές της στα ελληνικά ομόλογα θα επηρεάσει τόσο τις αποδόσεις τους όσο και την αξιολόγηση της οικονομίας, εκτιμά η γαλλική τράπεζα.

Διαβάστε ακόμα:

Γιώργος Προκοπίου στο newmoney: Αυτά είναι τα σχέδιά μου για τον Σκαραμαγκά

Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: Σε αναζήτηση φόρμουλας για τον τραπεζικό δανεισμό

Βασιλάκης: Ελπίζω ότι έχουμε περάσει το πιο δύσκολο κομμάτι της πανδημίας- «Θωρακισμένη» η Aegean