Τη σύσταση task force που θα αναλάβει να λύσει το πρόβλημα της ενίσχυσης της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της αποτελεσματικότερης αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αποφάσισαν οικονομικό επιτελείο και τράπεζες σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ομάδα Εργασίας θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των τραπεζών, της Αναπτυξιακής Τράπεζας, των οικονομικών υπουργείων και άλλων φορέων.

Η ομάδα αναμένεται να εξετάσει τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων και προϊόντων που θα καλύπτουν τις ανάγκες χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων επιχειρήσεων που δεν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας που θέτει το πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης

Όπως έχει γράψει το newmoney.gr, gια να χρηματοδοτηθούν, οι επενδύσεις πρέπει να εστιάζουν σε 5 τομείς:

■ Πράσινη οικονομία

■ Ψηφιακό μετασχηματισμό
■ Καινοτομία
■ Εξωστρέφεια/εξαγωγές

■ Συγχωνεύσεις, συνέργειες και εξαγορές

Για την περίοδο 2021-2026 σχεδιάζονται σημαντικές  επενδύσεις, με στόχο να καλυφθεί το επενδυτικό κενό της προηγούμενης εικοσαετίας. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα χορηγήσει δάνεια ύψους 12,7 δισ. ευρώ. Με αυτά επιχειρεί να κινητοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια 19,1 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις ύψους 31,819 δισ. ευρώ σε μια πενταετία.

Το κράτος θα χρηματοδοτεί μέχρι και 50% κάθε επένδυση που θα επιλέγεται. Τουλάχιστον 30% θα βάζει η εκάστοτε τράπεζα και τουλάχιστον 20% ο ιδιώτης  επενδυτής.

Σε αυτόν τον γενικό κανόνα, οι περισσότερες τράπεζες θα προτείνουν μοντέλο συμφωνίας για 40% συμμετοχή του ταμείου, 40% συμμετοχή της τράπεζας, ενώ το υπόλοιπο 20% να προέρχεται από ιδιωτική συμμετοχή.

Mιλώντας στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επεσήμανε τη στήριξη που έχει δοθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Όπως είπε, μέσω ΤΕΠΙΧ και Εγγυοδοτικών δόθηκαν δάνεια σε 33.135 επιχειρήσεις. Από αυτές τις επιχειρήσεις, με 0 έως 10 εργαζόμενους είναι οι 23.417, δηλαδή το 70,67% των επιχειρήσεων. Δηλαδή, το 70% των επιχειρήσεων είναι πολύ μικρές που πήραν δάνεια ΤΕΠΙΧ και Εγγυοδοτικά.

Μίχαλος προς τράπεζες: Να αναλάβουν μέρος του πιστωτικού κινδύνου των επιχειρήσεων

Στα κριτήρια πέρα από τις εγγυήσεις και εξασφαλίσεις θα πρέπει να προστεθεί και το κριτήριο βιωσιμότητας μιας επιχείρησης και ενός επενδυτικού σχεδίου ανέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

«Οι ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη του ρόλου τους κατανοώντας ότι οι επιχειρήσεις τους χωρίς εξορθολογισμό της λειτουργίας τους, χωρίς σύγχρονες υποδομές, χωρίς διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία, χωρίς αυξημένη παραγωγικότητα, χωρίς μεγάλη προστιθέμενη αξία, χωρίς συνέργειες για οικονομίες κλίμακας και αύξηση ιδίων κεφαλαίων, δεν έχουν θέση στο αύριο. Πρέπει να γίνει σαφές ότι κανείς Δημόσιος ή Ιδιωτικός Φορέας δεν πρόκειται να διακινδυνέψει μια επένδυση σε ένα οργανισμό που παρουσιάζει εμφανή προβλήματα λειτουργικότητας στο επιχειρηματικό του μοντέλο».
Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος την Τετάρτη στην τηλεδιάσκεψη του υπουργείου Οικονομικών με θέμα: «Η συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ)».

Σε ό,τι αφορά στο τραπεζικό σύστημα, όπως είπε, πρέπει και οφείλει και αυτό να συμμετέχει σε ένα μέρος του πιστωτικού κινδύνου για επιχειρήσεις που παρουσιάζουν αξιόλογα επενδυτικά προγράμματα. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να αναπτύξουν και το συμβουλευτικό τους ρόλο ώστε να βοηθήσουν μικρές επιχειρήσεις να μετατρέψουν τις επιχειρηματικές ιδέες σε χρηματοδοτούμενα επενδυτικά προγράμματα.

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί αεροπορικές, καζίνο και ξενοδοχεία ρίχνουν «άκυρο» σε προτάσεις εξαγοράς πολλών δισ.

Βασιλάκης: Ελπίζω ότι έχουμε περάσει το πιο δύσκολο κομμάτι της πανδημίας- «Θωρακισμένη» η Aegean

ΡΑΕ: Έκτακτο call με προμηθευτές ενέργειας και πρόταση για ενιαία τιμολόγια με δύο κατηγορίες στην αγορά ηλεκτρισμού