Έκρηξη δαπανών για νέα μέτρα στήριξης αναγκάζουν την κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό, με αύξηση δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ. Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκουρας μιλώντας στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά FM αυτό θα συμβεί την ερχόμενη εβδομάδα. Εξήγησε όμως πως η εξέλιξη αυτή, δεν σημαίνει αυτόματα και ότι θα αυξηθούν και οι δαπάνες κατά 2 δισ, αλλά πως «θα είμαστε έτοιμοι για πρόσθετες παρεμβάσεις στο μέλλον» τις οποίες, όπως είπε, «δεν έχουμε ακόμη επεξεργασθεί και θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις».

«Σε ασφαλές επίπεδο»

Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενισχύει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο μέτρο του δυνατού και πως τα ταμειακά διαθέσιμα είναι σε ασφαλές επίπεδο. Ωστόσο τόνισε πως ήδη τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι πιο υψηλά από το μέσο όρο της ΕΕ. Γι αυτό και δεν μπορεί η άνοδος των δαπανών που τώρα προωθείται να είναι μεγαλύτερη από τα 2 δισ. ευρώ.  Όπως εξήγησε, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φανεί άσχημα και στις αγορές.

Για αυτό, όπως ανέφερε, εκείνο που προβληματίζει την κυβέρνηση είναι πώς θα λάβει τα βέλτιστα μέτρα για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων ομάδων. Για τη μείωση ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα που ανάφερε χθες ο Πρωθυπουργός, είπε πως με τον συνδυασμό μέτρων που τώρα εφαρμόζεται θα συνεχίσει η κυβέρνηση και το επόμενο διάστημα.  Η επιβολή του μέτρου εξαρτάται από την πορεία της κρίσης, των εσόδων, τον νέο προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες τον άλλο μήνα (Πρόγραμμα Σταθερότητας), αλλά και από το πώς δεν θα χαθεί τυχόν μείωση ΦΠΑ στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά FM ανέφερε πως η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 360 εκατομμύρια ευρώ αποτελεί πρόσθετη βοήθεια. Για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα τόνισε ότι θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο και πως οι όποιες παρεμβάσεις θα καταλήξουν στον καταναλωτή και δεν θα χαθούν στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2023 και τα περιθώρια για επιπλέον παρεμβάσεις από φέτος, σημείωσε ότι «θα το δούμε το Μάιο και πώς εξελίσσεται μακροοικονομικά η κατάσταση στην Ευρώπη».

Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι χρειάζεται να είμαστε σοβαροί στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής ώστε να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα. Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ σε τουρισμό και εστίαση, αλλά ξεκαθάρισε πως παραμένει ο στόχος το 2023 η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ τόνισε και πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι γενναία και ρεαλιστική.

Διαβάστε ακόμη

Σπύρος Θεοδωρόπουλος στο newmoney: «Έτσι φθάσαμε στο ντιλ για την ΙΟΝ»

Βασιλάκης (Aegean): «Θετική η πρόβλεψη για το 2022, με έως 15,2 εκατ. αεροπορικές θέσεις διαθέσιμες για τον όμιλο»

Ο Μπιλ Γκέιτς «βλέπει» το μέλλον: Επενδύει σε startup που φτιάχνει νερό από τον αέρα