Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα υποχώρησε σε αρνητική επικράτεια τον Οκτώβριο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του εθνικού πληθωρισμού υποχώρησε στο -0,7% καταδεικνύοντας ότι οι βελτιωμένες προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας δεν μεταφράστηκαν σε τόνωση του επιπέδου των τιμών. Σημειώνεται ότι όταν υπάρχει αποπληθωρισμός είναι αρνητικό για την οικονομία: όταν οι επιχειρήσεις αναμένουν χαμηλότερο επίπεδο τιμών, οι μελλοντικές τους αποφάσεις προσαρμόζονται πτωτικά, κάτι που σημαίνει μικρότερη παραγωγή, λιγότερες προσλήψεις και τελικά αρνητική επίδραση στην απασχόληση και την ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές στην Ελλάδα υποχωρούν – η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) του μηνός Οκτωβρίου 2019 (έτος αναφοράς 2015=100,0) υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος: Τον Οκτώβριο του 2019 μειωμένος κατά 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και κατά (-)0,3% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2018. Ενδεικτικά, στη σύγκριση Οκτωβρίου 2018- Οκτωβρίου 2017 ο ΔΤΚ είχε αυξηθεί κατά 1,8%.

Συνολικά – με δεδομένο ότι έτος αναφοράς για τον δείκτη τιμών καταναλωτή είναι το 2015 (δείκτης αναφοράς 100) προκύπτουν τα εξής για τις τιμές των διαφόρων κατηγοριών προϊόντων: Οι τιμές των ειδών διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών βρίσκονται ουσιαστικά στα επίπεδα του 2015 (99,99) ενώ οριακά μικρότερες είναι οι δαπάνες εκπαίδευσης (98,6), στέγασης (98,3) αναψυχής (97,2). Πιο σημαντική υποχώρηση σε σχέση με τις προ τετραετίας τιμές καταγράφονται στα διαρκή αγαθά και υπηρεσίες που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά (92,3).

Από την άλλη, αλκοολούχα ποτά και καπνός ήταν η κατηγορία που είδε την μεγαλύτερη αύξηση τιμών την τελευταία τετραετία (111,8) που άγγιξε το 12%. Οι τιμές στις επικοινωνίες ήταν επίσης αυξημένες κατά σχεδόν 10% τον Οκτώβριο σε σχέση με το 2015, ενώ οι αγορές σε ένδυση και υπόδηση επίσης είναι πιο ακριβές σήμερα (107,3). Υψηλότερες τιμές σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια καταγράφονται στις κατηγορίες Μεταφορών (108) και Ξενοδοχείων, καφέ και εστιατορίων.