Πάνω από 40.000 αγοραπωλησίες ακινήτων που έγιναν εξ ολοκλήρου με μετρητά βάζει στο μικροσκόπιο η ΑΑΔΕ, κάνοντας διασταυρώσεις και ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση 462,5 εκατ. ευρώ, καθώς θεωρούνται συναλλαγές «υψηλού κινδύνου» για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», θα ανοιχθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί αγοραστών και πωλητών ώστε να διαπιστωθεί αν έγινε ανάληψη μεγάλων ποσών που να δικαιολογούν τις αγοραπωλησίες. Θα ελεγχθούν ακόμα οι δαπάνες μέσω πιστωτικών καρτών, αλλά και άλλες δαπάνες, όπως πχ. για ταξίδια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, από τον Μάρτιο του 2021, 42.613 δηλώσεις μεταβίβασης έγιναν αποκλειστικά με μετρητά, ύψους 462,49 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 41.741 μεταβιβάσεις έγιναν εν μέρει με μετρητά ύψους 2,980 δισ. ευρώ.

Η έλεγχοι, ως είθισται, θα ξεκινήσουν από τα μεγάλα συμβόλαια για ακίνητα μεγάλης αξίας και θα ολοκληρωθεί με τα μικρότερα. Θα γίνει έλεγχος σε φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων ετών που θα αντιπαραβληθούν με το τίμημα και μεγάλες αποκλίσεις μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στην επιβολή φόρου με συντελεστή 33% για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας, ενώ θα βρεθούν αντιμέτωποι και με την Αρχή καταπολέμησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Παράλληλα, θα ερευνηθούν τυχόν δωρεές χρηματικών ποσών, αλλά και η επαγγελματική δραστηριότητα.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι η προσαύξηση περιουσιακών στοιχείων δεν φορολογείται, αν ο φορολογούμενος είναι σε θέση να αποδείξει την πραγματική πηγή προέλευσής τους.

Πάντως, όπως σημειώνει η «Καθημερινή», η ΑΑΔΕ έχει ήδη ξεκινήσει γύρο ελέγχων σε 2.500 παλιές υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών, καθώς και σε συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες.

Διαβάστε ακόμη

Coldplay: Σε εξωφρενικές τιμές η μεταπώληση εισιτηρίων για τις συναυλίες στην Αθήνα από όσους πρόλαβαν να αποκτήσουν

To application που φέρνει επανάσταση στην Τέχνη

Γ. Χατζηγεωργίου (Skroutz): Εκτίναξη τζίρου αλλά συρρίκνωση κερδοφορίας με φόντο τις νέες επενδύσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ