Η επόμενη πιθανότερη κίνηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι η μείωση του κόστους δανεισμού, αντί η περαιτέρω αύξηση του ανέφερε ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου Γιάννης Στουρνάρας με το Bloomberg να χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του αυτές ως τα πια ξεκάθαρα σχόλια που έχουν γίνει μέχρι τώρα για το εάν η αύξηση των επιτοκίων έφτασε στην κορύφωσή της.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης συμφωνεί με τον Κροάτη Μπόρις Βούιτσιτς ο οποίος την Πέμπτη 20/9 είχε δηλώσει η αύξηση των επιτοκίων αυτού του μήνα από την ΕΚΤ ήταν πιθανότατα η τελευταία που θα ολοκληρώσει μια άνευ προηγουμένου περίοδο νομισματικής σύσφιξης. Ο ίδιος είχε εκτιμήσει ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί προς το 2% όπως είχε προβλεφθεί.

«Όπως έχουν τα πράγματα, εκτιμώ ότι το επόμενο βήμα μας (ως ΕΚΤ) θα είναι μια μείωση των επιτοκίων», ανέφερε ο Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Boersen-Zeitung. «Πιστεύω ότι έχουμε φτάσει στην κορύφωση των επιτοκίων. Αυτή είναι η εκτίμησή μου».

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%, υποστηρίζοντας ότι αυτό το επίπεδο θα συμβάλει «ουσιαστικά» στην επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο τους. Ωστόσο όπως αναφέρει το Bloomberg τις ημέρες που ακολούθησαν, αρκετοί – συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου Luis de Guindos – εξέφρασαν την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετες αυστηροποιήσεις.

Την Πέμπτη 21/9 ο κεντρικός τραπεζίτης της Κροατίας δήλωσε σε τηλεοπτικό κανάλι της χώρας του ότι «Εάν τα πράγματα εξελιχθούν σύμφωνα με τις προσδοκίες μας, εάν έχουμε μια συνεχή πτώση του πληθωρισμού όπως αναμένουμε, τότε δεν θα χρειαστεί να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια».

Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης πρόσθεσε ότι είναι πρόωρο να συζητείται η χαλάρωση της πολιτικής, καθώς τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν στο σημερινό τους υψηλό επίπεδο για διάστημα αρκετών μηνών.

Σύμφωνα με το Bloomberg ο Στουρνάρας πρόσθεσε ότι «Για μένα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι να κάνουμε περισσότερα απ’ όσα χρειάζονται». «Δεν πρέπει και δεν χρειάζεται να σκοτώσουμε εντελώς την οικονομία. Ο πληθωρισμός θα μειωθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Διαβάστε ακόμη 

Ρόμπυ Μπουρλάς (CEO Public Group): Στόχος το 2024 να επιστρέψουμε σε καθαρή κερδοφορία (γραφήματα)

Οικογένεια Βγενόπουλου: Σε εκούσιο πλειστηριασμό τον Νοέμβριο η βίλα της Εκάλης (pics)

Pricefox: Ποιο το όφελος ενός νοικοκυριού στον λογαριασμό ρεύματος όταν αλλάζει πάροχο (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ