Τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα ηγήθηκαν μιας παγκόσμιας πτώσης, καθώς, μετά τις ανακοινώσεις κρατών για δημοσιονομικές δαπάνες ύψους μεγαλύτερου του ενός τρις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, οι αγορές αναμένουν μια άνευ προηγουμένου αύξηση νέων εκδόσεων.

Οι δραματικές αυξήσεις στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εξηγούνται από μια ευρεία και βαθιά ανατιμολόγηση της αγοράς, με τους επενδυτές να ξεφορτώνονται κάθε είδους ομόλογο.

Η αποδόση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο 64 μονάδων βάσης προτού μετριαστεί οριακά με αφορμή εικασίες ότι η ΕΚΤ θα στηρίξει αγοράζοντας το χρέος της Ιταλίας.

Το γερμανικό 30ετές είδε την τιμή του να μειώνεται και την απόδοσή του να αυξάνεται πάνω από το 0% μετά από καιρό. Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων επέκτειναν την άνοδο τους κατά τη διάρκεια των συναλλαγών στο Λονδίνο την Τρίτη, κάνοντας το μεγαλύτερο άλμα από το 1982.

Ταυτόχρονα, η ζήτηση για το δολάριο υπήρξε διαρκής με τον δείκτη μέτρησης του Bloomberg να καταγράφει το μεγαλύτερο σερί ανόδου από τον Νοέμβριο.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν ανακοινώσει αθροιστικά μέτρα τόνωσης της πραγματικής οικονομίας και της ρευστότητας ύψους οερίπου 1,14 τρισ. δολαρίων. Οι δεσμεύσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας για εγγύηση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων τραπεζικών δανείων ανέβασε σημαντικά το άθροισμα.

«Δεδομένης της τεράστιας δημοσιονομικής ώθησης, τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν», δήλωσε ο Γενς Πέτερ Σόρενσεν, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank. «Και θα αυξηθούν για τα αμερικανικά ομόλογα, τα γερμανικά, τα ιταλικά, τα ισπανικά, τα γαλλικά, για όλα τα ομόλογα».

Αν και δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το χρέος κρατών που θεωρούνται πιο ευάλωτα στην έξαρση του ιού δέχθηκαν χτύπημα, είναι εντυπωσιακό ότι τα spreads των ομολόγων αυξάνονται ενώ αυξάνονται και οι γερμανικές αποδόσεις για παραδειγμα.

Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις αυξήθηκαν για έβδομη ημέρα σε ένα sell-off που θύμισε το ξέσπασμα του 2015.

«Αυτό είναι δύσκολο να εξηγηθεί, δεδομένου ότι κάποιος θα πίστευε ότι η αποστροφή κινδύνου θα έπρεπε να λειτουργήσει ως παιχνίδι με μηδενικό άθροισμα, όπου ασφαλείς καταφύγια όπως τα γερμανικά ομόλογα είναι αυτά που ωφελούνται. Οι επενδυτές φαίνεται πως προεξοφλούν μια επιδείνωση στα ελλειμματα όλων των χωρών της Ευρωζώνης», ανέφεραν στρατηγικοί αναλυτές της Rabobank.

Η Rabobank σημειώνει ότι ακόμα και στις προηγούμενες περιόδους αναταραχών, όπως η φούσκα dot-com και η κρίση στην ευρωζώνη, τα γερμανικά ομόλογα σημείωναν ράλι λόγω της ζήτησης για ασφαλή καταφύγια, σε αντίθεση με τώρα.

«Ενδεχομένως φταίει η σοβαρότητα της κατάστασης που ωθεί τους επενδυτές να λάβουν έναν πολύ στενότερο ορισμό σχετικά με το τι θεωρείται ασφαλές καταφύγιο», ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές, προσθέτοντας ότι η φτωχή ρευστότητα μπορεί επίσης να παρεμβαίνει στα σήματα που δίνει η αγορά. Μπορεί να φταίει κάτι άλλο.

Παρόλα αυτά, αν η Γερμανία ενταχθεί σε ένα «πάρτι» έκδοσης ομολόγων, έκδοσης νέου χρέους δηλαδή, τα ομόλογα της θα παραμείνουν πιο δημοφιλή από αυτά της περιφερειας. Τα γερμανικά ομόλογα εξακολουθούν να υπεραποδίδουν σε σχέση με αυτά των Γάλλων και των Βρετανών, ενώ το spread για το περιφερειακό ευρωπαϊκό χρέος έχει εκτοξευτεί.

«Η ζήτηση για υψηλής ποιότητας asssets υψηλής ρευστότητας θα βάλει πλαφόν στην αύξηση της απόδοσης των γερμανικών ομολόγων. Προς αυτή την κατεύθυνση θα λειτουργήσει και η εξαιρετική κατάσταση του χρέους της Γερμανίας σε σύγκριση με άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ», δήλωσε ο Αντρέας Σούμπερτ, διευθυντής συναλλάγματος της Warburg Invest στο Αμβούργο.

Μια μικρή άνεση

Γενικότερα στην ήπειρο, άλλες οικονομίες φαίνεται ότι δεν είναι τόσο προστατευμένες.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, που εκτοξεύτηκαν την Τετάρτη, υποχώρησαν κατά 30 μονάδες βάσης μετά την εικασία ότι η ΕΚΤ θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να σταθεροποιήσει το χρέος της Ιταλίας (αγορά ιταλικών ομολόγων).

Συγκεκριμένα, ένα μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, η Γερμανίδα Ιζαμπελ Σνάμπελ, είπε πως η κεντρική τράπεζα πρέπει να παρεμβαίνει «αν ο μηχανισμός μετάδοσης της νομισματικής πολιτκής βρίσκεται σε κίνδυνο» και «αυτό ακριβώς κάνουμε εντατικά από την περασμένη Πέμπτη. Οι αγορές ομολόγων μας έχουν σταθεροποιητική επίδραση στην αγορά» πρόσθεσε.

Η Ιταλία εξέδωσε 3 δισεκατομμύρια ευρώ ομολόγων σε ανταλλαγή ομολόγων λήξης του Ιουλίου 2022.

Εν τω μεταξύ, η απόδοση των δεκαετών ομολόγων της Ελλάδας αυξήθηκε πάνω από 4% για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου.