Μια σειρά από παρατάσεις σε υποχρεώσεις που έχουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά έφερε το κύμα της πανδημίας σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση.

Σημαντικές προθεσμίες που έληγαν στο τέλος του 2021, πήραν ανάσα χρόνου για μέσα στο 2022. Κάποιες λήγουν εντός του μήνα, άλλες εντός τριμήνου, ενώ υπάρχουν και μέτρα στήριξης που παρατάθηκαν για ένα εξάμηνο! Ειδικότερα από τον Ιανουάριο έως και το τέλος Ιουνίου τα νέα «ραντεβού» των πολιτών διαμορφώνονται ως εξής:

«Κουρεμένα» ενοίκια: Με απόφαση τους διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων κ. Γιώργου Πιτσιλή άνοιξε ξανά η πλατφόρμα υποβολής αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων COVID προκειμένου να λάβουν τις αποζημιώσεις ενοικίων οι δικαιούχοι που αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο πληρωμών. Συγκεκριμένα:
έως τις 10 Ιανουαρίου οι εκμισθωτές ακινήτων, των οποίων τα ακίνητα έχουν υπεκμισθωθεί, μπορούν να υποβάλουν αρχική ή τροποποιητική «Δήλωση Covid» ή/ και τροποποιητική (όχι αρχική) «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» για τους μήνες Νοέμβριο 2020 μέχρι και Ιούλιο 2021.
από τις 11 Ιανουαρίου 2022 μέχρι και 21 Ιανουαρίου 2022, οι υπεκμισθωτές ακινήτων δύνανται να υποβάλουν τροποποιητική «Δήλωση Covid» για τους παραπάνω μήνες.

Ρύθμιση 36-72 δόσεων: Μέχρι τις 26 Ιανουαρίου έχει παραταθεί η προθεσμία για την υπαγωγή των κορονοχρεών στη ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων που αφορά 820.000 φορολογούμενους. Δεν είναι διόλου απίθανο όμως να δοθεί και νέα παράταση στην προθεσμία υπαγωγής στη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Έως το τέλος Ιανουαρίου έχουν περιθώριο οι ενδιαφερόμενοι να προχωρήσουν στην υπογραφή συμβολαίων αγοραπωλησίας, γονικής παροχής και δωρεάς ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές αξίες υπό την προϋπόθεση ότι οι σχετικές δηλώσεις φόρου έχουν υποβληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Οι υπόλοιποι θα προχωρήσουν τις διαδικασίες με τις νέες αντικειμενικές τιμές.

Τέλη Κυκλοφορίας: Δύο μήνες περιθώριο έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στους ιδιοκτήτες Ι.Χ προκειμένου να πληρώσουν τα φετινά τέλη κυκλοφορίας όπως και να προχωρήσουν στη ψηφιακή κατάθεση πινακίδων. Έτσι, οι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν έως τις 28 Φεβρουαρίου να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας, είτε απευθείας μέσω web banking σκανάροντας το μοναδικό QR Code που έχει το ειδοποιητήριο, είτε απλά επιλέγοντας την εφαρμογή της τράπεζας του για να ολοκληρώσει την πληρωμή. Υπενθυμίζεται, ότι μετά τη παρέλευση της 28ης Φεβρουαρίου, όσοι εντοπιστούν να μην έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας θα τους επιβληθεί πρόστιμο ίσο με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα τους.

«Πόθεν έσχες»: Παράταση έως τις 16 Φεβρουαρίου 2022 έχει πάρει η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.

Συν-Εργασία: Μέχρι τις 31 Μαρτίου έχει παραταθεί το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» με στόχο να συνεχιστεί η στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Τη δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν οι επιχειρήσεις που κατέγραψαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% στο διάστημα από τον Απρίλιο 2020 έως τον Μάρτιο 2021.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράταση έως το τέλος Ιουνίου έλαβαν οι επιχειρήσεις προκειμένου να ξεκινήσουν την αποπληρωμή των κεφαλαίων που έλαβαν μέσω των επτά κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, σε 60 άτοκες δόσεις. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα, σε όσους μπορούν, να καταβάλουν εφάπαξ το ποσό που έλαβαν έως το τέλος Μαρτίου, κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15%.

Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση, δεν αποκλείεται, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, να ληφθούν και νέες αποφάσεις για περαιτέρω μείωση του ποσού που πρέπει να επιστραφεί.

Πάγιες δαπάνες: Έως τις 30 Ιουνίου έχουν περιθώριο όσοι έλαβαν πιστωτικά να προχωρήσουν σε συμψηφισμό με φορολογικές και φόροι ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

«Νέο Εξοικονομώ»: Κατά 4 μήνες παρατάθηκε η προθεσμία υλοποίησης εργασιών στον Β’ κύκλο του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον II» σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η παράταση κρίθηκε αναγκαία λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων που ελήφθησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα για τον περιορισμό της διασποράς του. Σύμφωνα με την απόφαση, δίνεται παράταση έως και τις 25 Απριλίου (αντί 26 Δεκεμβρίου 2021) για τις αιτήσεις που βρίσκονται στο στάδιο υπαγωγής, αποδοχής της απόφασης υπαγωγής και υπογραφής της δανειακής σύμβαση. Αντίστοιχα η προθεσμία ολοκλήρωσης των έργων παρατάθηκε έως και τις 30 Απριλίου αντί 31 Δεκεμβρίου 2021.

Διαβάστε ακόμη

easyHotel: Το μεγάλο στοίχημα του Sir Stelios για ξενοδοχεία σε όλη την Ευρώπη

Δημήτρης Σπυρίδης: Δυναμική επέκταση για τη HHG σε ψηφιακά πεδία και νέες αγορές

Προς ανάπτυξη – «έκπληξη» και το 2022 η Ελλάδα