Εφτασε η ώρα για τα νέου τύπου τραπεζικά δάνεια, αυτά δηλαδή που θα χορηγούνται με τους προνομιακούς όρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μέσα στο προσεχές διάστημα το υπουργείο Οικονομικών θα υπογράψει επιχειρησιακές συμβάσεις με 6 ελληνικές τράπεζες (4 συστημικές και 2 μη συστημικές) και σύντομα θα αρχίσει η επίσημη υποβολή επενδυτικών προτάσεων για δανειοδότηση. Στο μεταξύ, όμως, οι τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία με τους πελάτες τους που πληρούν τα κριτήρια προκειμένου να λάβουν δανειακά κεφάλαια συνολικού ύψους 12,8 δισ. ευρώ και με επιτόκιο από 0% έως μόλις 1%.

Τα τραπεζικά δάνεια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις 30 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, τουλάχιστον το 20% της επένδυσης θα πρέπει να καλυφθεί με ίδια κεφάλαια, τουλάχιστον το 30% με δάνειο από τις τράπεζες και το υπόλοιπο, έως 50%, θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι προϋποθέσεις ώστε μια επιχείρηση να λάβει χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης είναι:

■ Να έχει καταθέσει επενδυτικό σχέδιο.
■ Να πληροί τα βασικά στοιχεία τραπεζικής δανειοδότησης. Ωστόσο, ακόμα και επιχείρηση με κακή οικονομική κατάσταση (αξιολόγηση CCC και κάτω) μπορεί να δανείζεται από το κράτος με 0,4%-0,65% αν παρέχει υψηλές ή συνήθεις εξασφαλίσεις και μόλις 1% χωρίς καν εξασφαλίσεις. Το ίδιο ισχύει και για νέες (start-up) επιχειρήσεις χωρίς καμία εξασφάλιση.

Σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τη διαδικασία χορήγησης των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπει ότι απαγορεύεται η χρήση των πόρων για δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης για αναχρηματοδότηση δανείων εκτός των περιπτώσεων δανείων διασύνδεσης (bridge loans) με την επένδυση.

Η ιδία συμμετοχή που θα πρέπει να καταβάλουν για τη δανειοδότησή τους οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μπορεί να καλυφθεί κατά το ήμισυ με εισφορές σε είδος και άλλα ισοδύναμα μέτρα, δηλαδή πλην των μετρητών.

Βασικός όρος που θα πρέπει, επίσης, να τηρηθεί είναι η μη υπέρβαση του ορίου των κρατικών ενισχύσεων. Πρόκειται για τα ποσά που έχει πάρει συνολικά μία επιχείρηση από κρατικά μέτρα στήριξης, όπως επιδοτήσεις, εγγυήσεις δανείου ή επιτοκίου και τα οποία αθροιζόμενα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο ανά τριετία.
Η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων θα περάσει από αξιολογητές που θα πιστοποιούν ότι οι επενδυτικές προτάσεις είναι συμβατές με τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε. για την έγκρισή τους και από τις ίδιες τις τράπεζες που θα διασφαλίζουν το οικονομικό αντικείμενο της επένδυσης. Τα επενδυτικά σχέδια θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι η επένδυση είναι κερδοφόρα, δηλαδή έχει θετική παρούσα αξία, διασφαλίζοντας ότι η χρηματοδότηση βασίζεται σε ασφαλή οικονομικά κριτήρια, ενώ η τράπεζα θα πρέπει να παρακολουθεί στενά την εκτέλεση της επένδυσης.

Τα επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό άνω των 10 εκατ. ευρώ θα πρέπει να συνοδεύονται με έλεγχο βιωσιμότητας, με βάση τα κριτήρια για την κλιματική αλλαγή. Η τήρηση του κανόνα περί κλιματικής ουδετερότητας είναι άλλωστε αναγκαία συνθήκη για κάθε επενδυτική πρωτοβουλία που θα ελέγχεται για το κατά πόσο τηρείται η αρχή της μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης, δηλαδή του κατά πόσο η επένδυση είναι πράσινη.

Οι τράπεζες υποχρεούνται να διοχετεύσουν τουλάχιστον το 38,5% των δανείων του Ταμείου σε έργα που ανταποκρίνονται στον στόχο της πράσινης μετάβασης και τουλάχιστον το 20,8% των δανείων σε έργα που ανταποκρίνονται στον στόχο της ψηφιακής μετάβασης. Ετσι, κάθε επένδυση που υποβάλλεται για χρηματοδότηση θα πρέπει να αποτυπώνει τι ποσοστό του προϋπολογισμού της θα διατεθεί σε δαπάνες για αυτές τις δύο κατηγορίες.

Εκτός από τις ελληνικές τράπεζες, το υπουργείο Οικονομικών έχει υπογράψει σύμβαση για δανειοδότηση επενδύσεων 5 δισ. ευρώ και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και αναμένεται να ακολουθήσει σύντομα ανάλογη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD).
Τέλη του έτους με αρχές του 2022 αναμένεται να ξεκινήσουν και τα πρώτα προγράμματα επιδοτήσεων ύψους 17,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν άμεσα κυρίως προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο λόγος για τη ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων αλλά και τα ειδικά προγράμματα για τον αγροτικό τομέα.

Τον ερχόμενο Δεκέμβριο το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να υποβάλει και το αίτημα για την πρώτη δόση του Ταμείου, μετά την προκαταβολή. Υπολογίζεται ότι αυτή θα φτάσει τα 3,5 δισ. Ετσι, συνολικά, οι εκταμιεύσεις θα φτάσουν τα 7,5 δισ. Ωστόσο, η δόση δεν αναμένεται πριν από το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Αρμόδιες πηγές εξηγούν πως μόλις η αίτηση υποβληθεί θα χρειαστούν περίπου 8 εβδομάδες, δηλαδή 2 μήνες, ώστε η Κομισιόν να ετοιμάσει το πόρισμά της για το κατά πόσο τηρούνται τα όσα προβλέπονται στο Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Η δουλειά όμως δεν τελειώνει εδώ, καθώς πριν φτάσει προς τελική έγκριση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα χρειαστούν και άλλες εγκρίσεις από αρμόδιες επιτροπές στο μεσοδιάστημα. Ο τελικός χρόνος που θα απαιτηθεί εκτιμάται σε περίπου 3 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των οροσήμων στο πεδίο των επιδοτήσεων περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις που αφορούν την ενεργειακή ανακαίνιση κτιρίων, την έγκριση του σχεδίου δράσης για την ενεργειακή φτώχεια, το νομικό πλαίσιο για τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, τον διαγωνισμό για τα 13 περιφερειακά κέντρα πολιτικής προστασίας, την έναρξη ισχύος του εργασιακού νόμου, την έναρξη νομοθεσίας για το clawback.

Διαβάστε ακόμη: 

Αθλητικά είδη: «Survivor» για τζίρο 500 εκατ. ευρώ – Οι κινήσεις των μεγάλων παικτών (pics)

Γιώργος Κοσκωτάς: Πώς ζει σήμερα ο άνθρωπος που συγκλόνισε την Ελλάδα με το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης (pics)

Ενέργεια: Πόσο ακρίβυναν καύσιμα – θέρμανση σε Ελλάδα και Ευρώπη – Συγκριτικό τεστ σε ένα infographic