Περισσότερα από 11 δισ. ευρώ δάνεια, μέσα στην κατ΄ εξοχήν δύσκολη οικονομική και δημοσιονομική συγκυρία, φέρνει συνολικά στη διετία 2021 – 2022 το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης στη χώρα μας. «Κόντρα» στην εκρηκτική αύξηση των επιτοκίων και εν μέσω πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας, τράπεζες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δείχνουν έντονη κινητικότητα, δείχνοντας πως κάτι αλλάζει στην αγορά.

Οι δικαιούχοι «κλείδωσαν» επιτόκια 0,90% μεσοσταθμικά, επιτρέποντας σε ελληνικές επιχειρήσεις να δανειοδοτηθούν με όρους αντίστοιχους ή και καλύτερους των υπολοίπων ευρωπαϊκών.

Ο αναπληρωτής υπουργός, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αποκάλυψε ότι μέχρι χθες:

  • έχουν υποβληθεί 150 επενδυτικά σχέδια στο σκέλος των δανείων με συνολικό προϋπολογισμό 6,82 δισ. ευρώ
  • εξ αυτών 2,83 δισ. είναι τα αιτούμενα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, 2,45 δισ. τα κεφάλαια των τραπεζών και 1,53 δισ. ευρώ ίδια κεφάλαια των επενδυτών
  • ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί, 23 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 650 εκατ. χρηματοδοτούνται από πόρους-δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.
  • τα συμβασιοποιημένα έχουν μεσοσταθμικό επιτόκιο 0,90%
  • πολλές επιχειρήσεις δεν ζητούν το ελάχιστο επιτόκιο 0,35%, αλλά ζητούν επιτόκιο αναφοράς, οπότε δεν θεωρείται κρατική ενίσχυση
  • τα δάνεια έχουν μέση διάρκεια αποπληρωμής περίπου τα 10 έτη.

Στις ημέρες που απομένουν μέχρι τέλος του χρόνου θα προστεθούν και επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ από προνομιακά χαμηλότοκα δάνεια, τα οποία θα τα ζητούσε η χώρα το 2023. Η απορροφητικότητα από δάνεια και επιδοτήσεις θα φτάσει έτσι φέτος στα 11,7 δισ. ευρώ.

Αυτό επιτεύχθηκε επειδή το τραπεζικό σύστημα ήταν έτοιμο μήνες νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικά σχεδιαζόταν. Το πλαίσιο λειτουργίας για να δοθούν δάνεια 11,7 δισ. ολοκληρώθηκε και, έπρεπε μέχρι σήμερα να έχουν υπογραφεί συμβάσεις τουλάχιστον 586 εκατ. ευρώ. Όπως αποκάλυψε όμως ο κ. Σκυλακάκης, σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα, έχουν υπογραφεί ήδη συμβάσεις για 650 εκατ. και άρα η Ελλάδα έχει υπερβεί τον στόχο -και σε ποσοτικό επίπεδο, αλλά και σε χρονικό.

«Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μία αγορά, η οποία πραγματικά λειτουργεί και ότι το τραπεζικό σύστημα ανταποκρίνεται», λέει και ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκος Μαντζούφας. «Και αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα στο αν η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Είναι πραγματικές ενδείξεις αυτές, όχι θεωρητικές», τονίζει.

Για να μπορέσει να εγκριθεί από την ΕΕ το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης, απαιτήθηκαν 3 βασικές προϋποθέσεις:

1. Οργανωμένο σύστημα παροχής των δανείων: Το σχέδιο υλοποιείται μέσω οκτώ τραπεζών. Συμμετέχουν 4 εμπορικές συστημικές τράπεζες, 2 μη συστημικές και 2 διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η EBRD. Επομένως, οποιοσδήποτε δυνητικός δανειολήπτης έχει οκτώ τράπεζες -μεγαλύτερου, μικρότερου επιπέδου- να απευθυνθεί και να ανταποκριθούν για την ανάγκη του. Αυτό έχει αποτέλεσμα να αυξηθεί και ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών, ο οποίος βοηθάει και στην επιτάχυνση, αλλά και στην επίτευξη και καλύτερων επιτοκίων. Και καθώς συμμετέχουν 2 διεθνείς χρηματοδοτικοί οργανισμοί που προσθέτουν χρηματοδότηση και με δικά τους κεφάλαια, επιτυγχάνεται μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίου στη χώρα.

2. Έναρξη της διαδικασίας των διαγωνισμών του Equity platform: Αφορά επενδύσεις συμμετοχής σε καινοτόμες επιχειρήσεις. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα 500 εκατ. που στοχεύει σε τουλάχιστον 200 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη ενίσχυσης, προκειμένου να ξεκινήσουν ή να μεγαλώσουν τη δραστηριότητά τους.

Σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων αυτήν τη στιγμή έχουν βγει «στο αέρα» δύο προγράμματα:

  • Το «Innovate Now» 100 εκατο.
  • και το Q Equity, ύψους 400 εκατ.

Στα προγράμματα αυτά απαιτείται οι fund managers να προσθέσουν ισόποσο ποσό, για να επενδύσουν (συνολικά 1 δισ. ευρώ) στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε καινοτόμες startup εταιρείες, αλλά και σε scaling up εταιρείες, οι οποίες χρειάζονται μετοχική συμμετοχή, προκειμένου να αναπτυχθούν και να αναπτύξουν αυτές τις δράσεις τους.

3. Υπογραφή επιχειρησιακής συμφωνίας Υπουργείου Οικονομικών και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την εθνική συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα InvestEU: Είναι ένα εγγυοδοτικό πρόγραμμα 500 εκατ., υπό την σκέπη του ευρωπαϊκού αντίστοιχου προγράμματος, με πρόβλεψη ότι θα κινητοποιηθούν, μέσω των εμπορικών τραπεζών, δανειοδοτήσεις 2,5 δισ., ή και περισσότερα. Και αυτό το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δίνοντας, ουσιαστικά, ευνοϊκότερους όρους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες το χρειάζονται.

Και στο σκέλος των δωρεάν επιδοτήσεων όμως, καταγράφεται πρόοδος καθώς, μέχρι χθες:

  • Έχουν ενταχθεί ήδη 372 έργα συνολικού προϋπολογισμού 13,5 δισ. ευρώ
  • Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έχουν εκταμιευθεί ήδη 1,65 δισ. ευρώ

Μερικά από τα έργα αυτά είναι: «Εξοικονομώ», Αναβαθμίσεις του Δικτύου από τον ΔΕΔΔΗΕ, Μητρώο της ΗΔΙΚΑ Α.Ε στον Τομέα της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης (15.195.456 ευρώ), Πανεπιστήμια Αριστείας (194.246.072,52 ευρώ), Δευτερογενής Πρόληψη – Προληπτικά Τεστ κατά του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας, το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» και του Παχέος Εντέρου (153.574.285,16 ευρώ), Μικροδορυφόροι, Χρηματοδότηση της Βασικής Έρευνας – Οριζόντια υποστήριξη όλων των επιστημών (59.059.751,60 ευρώ), Τεχνολογικό Πάρκο «ThessINTEC» στη Θεσσαλονίκη (35.062.000 ευρώ) και πολλά άλλα.

Διαβάστε ακόμη

Εμάνουελ Γκριμάλντι: «Περιμένετε να δούμε για την αγορά της ΑΝΕΚ από την Attica»

Ισπανία: To πλαφόν στο φυσικό αέριο έφερε μείωση 24,4% στους λογαριασμούς

Ζελένσκι: Η Ουκρανία υπέβαλε επίσημο αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ (tweet)