Οικονομία

Τεκμήρια – ηλεκτρονικές αποδείξεις: Τι θα ισχύσει φέτος στις δηλώσεις

  • newsroom


Ποια θα είναι η έκπτωση από το εισόδημα εφόσον καταγράφονται ηλεκτρονικές συναλλαγές - Ποιο όριο προβλέπεται για γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους

«Ποδαρικό» τη νέα χρονιά κάνουν η επιστροφή των τεκμηρίων διαβίωσης και ηλεκτρονικών αποδείξεων στην φορολόγηση των εισοδημάτων του 2021. Τα δύο αυτά μέτρα ίσχυσαν μεν για τα εισοδήματα του 2020, ωστόσο ήταν «κουρεμένα», λόγω της πανδημίας κάτι που σήμαινε για έναν μεγάλο αριθμό φορολογουμένων λιγότερους φόρους.

Ειδικότερα, το φορο-πέναλτι 22%, για όσους δεν καταφέρουν να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών, μαζί με τα τεκμήρια διαβίωσης θα αποτελέσουν δύο από τα βασικά εργαλεία για την είσπραξη φόρων για τα φετινά εισοδήματα, που θα δηλωθούν με τις φορολογικές δηλώσεις, που θα κατατεθούν το 2022.

Υπενθυμίζεται ότι τεκμήρια και ποσοστά ηλεκτρονικών συναλλαγών για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου είχαν παγώσει για φέτος για όσους είχαν αποδεδειγμένα πληγεί την περίοδο της πανδημίας (επαγγελματίες που έκλεισαν με κρατική εντολή, εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή, ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα). Κι αυτό γιατί λόγω των μειωμένων εισοδημάτων και του lockdown, αφενός δεν μπόρεσαν να έχουν τις αναγκαίες ηλεκτρονικές αποδείξεις, κι αφετέρου δεν είχαν τα απαραίτητα εκείνα εισοδήματα, λόγω αναστολών κτλ για να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης.

Οριστικές βέβαια αποφάσεις, όπως αναφέρεται, από στελέχη του οικονομικού επιτελείου, αναμένεται να ληφθούν το Φεβρουάριο, οπότε και θα ετοιμαστούν οι μηχανές για τη διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων .

Πάντως η πορεία φέτος των ηλεκτρονικών συναλλαγών δείχνει ότι υπήρξε ανάταξη της ζήτησης και άρα δε φαίνεται να καταγράφεται κάποιο πρόβλημα όπως πέρυσι, όπου πολλοί δε συγκέντρωσαν τις απαραίτητες ηλεκτρονικές αποδείξεις κι έτσι απηλλάγησαν από τη σχετική υποχρέωση.

Το πλαίσιο

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα ισχύοντα, το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για κάθε φορολογικό έτος ορίζεται σε ποσοστό 30% του πραγματικού εισοδήματος, που προκύπτει στην ημεδαπή ή/και στην αλλοδαπή και προέρχεται από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρηματική δραστηριότητα και από ακίνητη περιουσία και μέχρι 20.000 ευρώ δαπανών. Για τους φορολογούμενους οι οποίοι θα συγκεντρώσουν μικρότερα ποσά δαπανών με πλαστικό χρήμα, προβλέπεται πρόσθετος φόρος με συντελεστή 22% στη διαφορά ανάμεσα στις απαιτούμενες και τις καταγεγραμμένες δαπάνες.

Κίνητρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει προαναγγελθεί ότι θα θεσπιστούν κίνητρα και εκπτώσεις 30% από το εισόδημα εφόσον καταγράφονται ηλεκτρονικές συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, που έχουν «υψηλές επιδόσεις» στη φοροδιαφυγή, όπως υπηρεσίες ψυκτικών- κλιματισμού, γραφεία τελετών, δικηγορικές υπηρεσίες, υπηρεσίες αρχιτέκτονα, προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι και οικοδομικές εργασίας.

Επίσης με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης, οι πληρωμές σε γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, κτηνιάτρους, θα μετράνε διπλά στο όριο των 30% για το χτίσιμο του αφορολογήτου ορίου. Αυτό δεν περιλαμβάνει φαρμακευτικά έξοδα ή έξοδα νοσηλείας

Τεκμήρια

Πέραν, όμως της επαναφοράς του μέτρου των ηλεκτρονικών αποδείξεων για το χτίσιμο του αφορολόγητου για τα φετινά εισοδήματα αναμένεται να ισχύσουν και πάλι σε καθολική βάση τα τεκμήρια σε αντίθεση με πέρυσι. Υπενθυμίζεται ιδιοκατοικούμενες ή νοικιασμένες κατοικίες, τα δίδακτρα, η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, τα σκάφη αναψυχής, οι πισίνες κτλ λειτουργούν ως τεκμήρια διαβίωσης και θα πρέπει οι φορολογούμενοι να έχουν εισοδήματα που τα δικαιολογούν. Υπενθυμίζεται ότι η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης ορίζεται στο ποσόν των 3.000 ευρώ, προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και στο ποσόν των 5.000 ευρώ, προκειμένου για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση. Πέρυσι για όσους είχαν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία τα τεκμήρια δεν ίσχυσαν, ωστόσο για άλλες κατηγορίες, για τις οποίες δεν υπήρξαν εξαιρέσεις, έφεραν σημαντικές επιβαρύνσεις. Έτσι με βάση τα στοιχεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2020, 1,8 εκατ. φορολογούμενοι πλήρωσαν έξτρα φόρο λόγω τεκμηρίων.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Πότε έρχεται η επιστροφή στην κανονικότητα στην Ελλάδα – Τι προβλέπουν Eurobank και Expedia

Η λύτρωση της Εθνικής Ασφαλιστικής, οι δυο μνηστήρες της Dory, οι…18 του Hilton και ο Αερολιμένας Αθηνών

Επίδομα θέρμανσης: Προκαταβολές €90 εκατ. σε 700.000 νοικοκυριά