«Ρεβεγιόν» με την εφορία θα κάνουν χιλιάδες φορολογούμενοι τον Δεκέμβριο. Εκτός από τα τέλη κυκλοφορίας ή τις πληρωμές φόρων και δόσεων, μέσα στις γιορτές και τις αργίες θα πρέπει να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις και μια πλειάδα υπόχρεων. Οι οποίοι όμως ενδεχομένως και αγνοούν όχι μόνον ότι απειλούνται με πρόστιμα σε περίπτωση που δεν υποβάλουν ή υποβάλουν εκπρόθεσμα την φορολογική τους δήλωση, αλλά και ότι πρέπει καν να υποβάλουν ξανά δήλωση Ε1.

Μέσα σε λιγότερες από 30 μέρες:

1. συνταξιούχοι που πήραν αναδρομικά του 2019 θα πρέπει να υποβάλουν ξανά εφέτος δήλωση Ε1. Θα είναι ενδεχομένως η 3η ή και 5η για κάποιους μέσα στην ίδια χρονιά! Τα σχετικά αναδρομικά έχουν φανεί στο Taxisnet αλλά η πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων για τη το 2019 άνοιξε τον Νοέμβριο. Μέχρι 31 Δεκεμβρίου μπορούν να κάνουν την τροποποιητική και θα πληρώσουν τον φόρο που αναλογεί. Αν αμελήσουν όμως ή ξεχαστούν, θα υποστούν πρόστιμο 100 ευρώ, ακόμα και για μόλις 1 ευρώ αναδρομικών απου τυχόν παρέλειψαν να το δηλώσουν.

2. απλήρωτοι εργαζόμενοι που πήραν οφειλόμενα αναδρομικά, ή επαγγελματικές ομάδες που πληρώθηκαν με βάση δικαστική απόφαση μέσα στο 2020 αλλά τα ποσά αφορούσαν προηγούμενα έτη, θα υποβάλουν επίσης συμπληρωματική δήλωση μέχρι 31 Δεκεμβρίου, για την χρονιά στην οποία ανάγεται η απαίτηση πληρωμής για τα αναδρομικά που έλαβαν (πχ το 2018).

3.  συνταξιούχοι ή μισθωτοί που έλαβαν προ 5ετίας αναδρομικά, θα κληθούν να πληρώσουν φόρους ακόμα και παρέλειψαν να δηλώσουν τα ποσά όταν έπρεπε. Αυτό συμβαίνει για εισοδήματα που μετά από διασταυρώσεις έχει εντοπίσει η ΑΑΔΕ. Αν διαφωνούν με τη «λυπητερή»  που θα αντικρύσουν, πρέπει να σπεύσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021 να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.  Πολλοί πάντως αμφισβητούν συνολικά την πρακτική της φορολογικής διοίκησης να επιβάλλει από μόνη της αυτόματα (με βάση στοιχεία τρίτων όπως πχ βεβαιώσεις αποδοχών από ασφαλιστικά Ταμεία) τους φόρους για εισοδήματα που δεν τα δήλωσε ποτέ ο ίδιος ο φορολογούμενος.

4. κληρονόμοι και συγγενείς θανόντων, αναλαμβάνουν και το θλιβερό καθήκον να υποβάλουν  χειρόγραφα στην Εφορία μέχρι τέλος του έτους, τις δηλώσεις εισοδήματος των συγγενών τους, εφόσον αυτοί απεβίωσαν στη διάρκεια του 2020.  Επίσης όσοι κληρονόμησαν ακίνητα η άλλα περιουσιακά στοιχεία και έχουν παρέλθει 6 μήνες από τον θάνατο του κληρονομούμενου θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική δήλωση. Σε περίπτωση που αλλάξει ο χρόνος και δεν έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία, θα πληρώσουν το πρόστιμο των 100 ευρώ.

5.  Γονικές παροχές χρηματικών ποσών θα πρέπει να δηλωθούν άμεσα από φορολογουμένους,  οι οποίοι θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.Αν οι σχετικές δηλώσεις δεν υποβληθούν έως το τέλος του 2021, τότε χάνουν και τη δυνατότητα να τις επικαλεστούν.

6. όσοι μετέφεραν στο εξωτερικό την φορολογική κατοικία τους κατά το προηγούμενο έτος, θα πρέπει να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση  μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Επιπλέον οι επιτηδευματίες έχουν υποχρέωση απόσυρσης συγκεκριμένων μοντέλων ταμειακών μηχανών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021.

Διαβάστε ακόμη

Ο νομπελίστας Ντέιβιντ Καρντ στο newmoney: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η χαμηλή παραγωγικότητα»

Οι μνηστήρες του Marina Tower, ο σύμβουλος του Αερολιμένα, το ομόλογο της Noval και το… χαρτάκι ΦΒΜΕΖΖ 

ΒΙΟΚΕΡ: Πώς «έσβησε» μια από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής κεριών στη χώρα