Οικονομία

«Τετραγωνίζει τον… κύκλο» ο Σταθάκης για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ

  • Ελένη Στεργίου


Αγώνας δρόμου να υπάρξει συμφωνία πριν λήξουν οι εγγυητικές της Socar

Της Ελένης Στεργίου

Αγώνα δρόμου να υπάρξει συμφωνία για την ολοκλήρωση της πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ δίνει η νέα ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, η οποία συμπληρώνει 3,5 χρόνια αναμονής, μετά τη λήξη του διαγωνισμού που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2013. Η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών είναι ακόμα σημαντική και οι διαφορές πρέπει να καλυφθούν άμεσα, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, αφού η εγγυητική της Socar λήγει στα τέλη Νοεμβρίου, δηλαδή σχεδόν σε μία εβδομάδα.

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν, χθες, οι εκπρόσωποι της αζερικής Socar και της ιταλικής Snam με τον υπουργό ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τον υφυπουργό παρά τον πρωθυπουργό Δημήτρη Λιάκο. Διαπιστώθηκε από κοινού ότι πρέπει να βρεθεί λύση εντός των χρονοδιαγραμμάτων και συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι συναντήσεις των δύο πλευρών.

Οι επενδυτές ζητούν άμεση καταβολή 300 εκατ. ευρώ και την μεταγενέστερη αποπληρωμή των υπόλοιπων 100 εκατ. ευρώ, κάτι που η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής των όρων της προκήρυξης. Οι Αζέροι και Ιταλοί αγοραστές επιμένουν ότι η απομείωση της αξίας που έχει συντελεστεί με την τροπολογία που έφερε ο πρώην υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Σκουρλέτης θα πρέπει με κάποιον τρόπο να αποτυπωθεί και στο τίμημα ή στον τρόπο καταβολής του.

Αυτή τη στιγμή η ελληνική πλευρά επεξεργάζεται μία νέα μια συμβιβαστική πρόταση, με συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία περιγράφεται από κυβερνητικές πηγές ως προσπάθεια να… τετραγωνιστεί ο κύκλος.

Θυμίζουμε ότι διαγωνισμός του 2013 έληξε με πλειοδότη την αζερική Socar η οποία προσέφερε 400 εκατ. ευρώ, ωστόσο η πώληση έμεινε σε εκκρεμότητα εξαιτίας της Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η ΕΕ εισηγήθηκε από το συνολικό προς πώληση ποσοστό (66%) ένα μερίδιο τουλάχιστον 17% να μεταβιβαστεί σε Ευρωπαίο διαχειριστή. Η ευρωπαϊκή εταιρεία είναι η ιταλική Snam. Το περασμένο καλοκαίρι, η τροπολογία Σκουρλέτη έφερε τα πάνω κάτω, καθώς έφερε απομείωση της αξίας της εταιρείας, κάτι που δεν διόρθωσαν οι μετέπειτα ρυθμίσεις για αύξηση των αποδόσεων προς τους μετόχους του ΔΕΣΦΑ.