Οικονομία

Τι παραπάνω θα πληρώνουμε από 1η Ιουνίου σε αγαθά και υπηρεσίες

  • newsroom


Ανατιμήσεις σε μπύρα και συνδρομητική τηλεόραση - Αύξηση ΦΠΑ σε 11 νησιά

Πράξη θα γίνουν σε λίγα 24ωρα οι αυξήσεις σε όλα, που προβλέπονται από το πρώτο πακέτο των έμμεσων φόρων που ψηφίστηκε από τη Βουλή.
Έτσι, από την Τετάρτη 1η Ιουνίου, έρχονται ανατιμήσεις σε εκατοντάδες καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες καθώς ο ΦΠΑ αυξάνεται από 23% στο 24%, ενώ καταργείται και η έκπτωση κατά 30% του ΦΠΑ σε 11 νησιά.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει το Έθνος, οι ανατιμήσεις αφορούν:
– Τυποποιημένα είδη διατροφής, όπως μακαρόνια, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, μπισκότα, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, ψωμί του τοστ, φυγανιές κ.ά.

– Αναψυκτικά και χυμούς

– Εστίαση και catering

– Εισιτήρια Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και κόμιστρα ταξί

– Είδη ένδυσης και υπόδησης

– Νεόδμητα ακίνητα

– Καύσιμα

– Αλκοολούχα ποτά

– Σταθερή και κινητή τηλεφωνία

– Συνδρομητική τηλεόραση

– Αυτοκίνητα

– Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη

– Υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες

– Επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών

– Άνθη – φυτά

– Αποχέτευση.

Επίσης, από 1η Ιουνίου δεν θα ισχύει ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Τζιά, Αντίπαρο και Σίφνο. Επομένως, στα νησιά αυτά θα ισχύει ό,τι ισχύει και στα υπόλοιπα νησιά, δηλαδή ΦΠΑ 24% (κανονικός), 13% (μειωμένος), και 6% (υπερμειωμένος).
Παράλληλα, από την Τετάρτη θα ισχύσει και η αύξηση του φόρου στη μπύρα κατά 5 ευρώ ανά εκατόλιτρο, από 2,6 ευρώ που είναι σήμερα, με τη λιανική τιμή στα 330ml να αυξάνεται κατά 20 λεπτά και στα 500 ml κατά περίπου 40 λεπτά.

Στη συνδρομητική τηλεόραση έρχεται επίσης επιβάρυνση 5 ευρώ κατά μέσο όρο στο μηνιαίο λογαριασμό μέσω της επιβολής του Τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση υπέρ του Δημοσίου.