FIRE: Financial Independence, Retire Early.

Το Κίνημα FIRE (FIRE Movement) δεν είναι καινούριο. Μετρά περίπου μία δεκαετία ζωής και ενσωματώνει όσους φιλοδοξούν να κερδίσουν αρκετά χρήματα ως νέοι εργαζόμενοι ώστε να εξασφαλίσουν την οικονομική τους ανεξαρτησία και να αποσυρθούν από την αγορά εργασίας πολύ πριν την επίσημη ηλικία συνταξιοδότησης.

Άλλοι πάλι επιζητούν οικονομική ανεξαρτησία για να έχουν την πολυτέλεια να κάνουν δουλειές που τους ικανοποιούν πνευματικά ή ψυχικά, χωρίς να εξαρτώνται οικονομικά από αυτές.

Το Κίνημα FIRE ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει εξαπλωθεί πλέον και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τους βρετανικούς Times, οι ρίζες του βρίσκονται στο βιβλίο “Your Money or Your Life” των Vicki Robin και Joe Dominguez του 1992.

Απέκτησε νέα δυναμική στη διάρκεια της πανδημίας καθώς οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο ξεκίνησαν να επανεκτιμούν τις προτεραιότητές τους, τις αξίες τους και το πώς ξοδεύουν τη ζωή τους.

Η «φόρμουλα» για σύνταξη πριν τα 55

Στις διαδικτυακές κοινότητες των μελών του FIRE, παρουσιάζονται διαφορετικές προτάσεις για την επίτευξη του στόχου οικονομικής ανεξαρτησίας μέχρι την ηλικία των 55 ετών. Άλλοι κατεβάζουν τον πήχη ακόμα πιο χαμηλά και κάνουν λόγο για σύνταξη στη δεκαετία των 40.

Στην καρδιά όλων των προτάσεων βρίσκεται η αυστηρή αποταμίευση.

Οι βασικοί άξονες του κινήματος προβλέπουν:

  • Αποταμίευση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του εισοδήματος (έως και 70%).
  • Λιτό τρόπο ζωής
  • Πλήρη αποπληρωμή χρεών
  • Επενδύσεις σε φτηνά αμοιβαία κεφάλαια

Ανεξάρτητα από τις μεθόδους που θα χρησιμοποιήσει κανείς, η «φόρμουλα» του FIRE για σύνταξη στα 55 προβλέπει ότι κάθε εργαζόμενος πρέπει να δημιουργήσει έναν «κουμπαρά» που θα τον συντηρεί όταν σταματήσει την τακτική εργασία.

Το μέγεθος του «κουμπαρά» πρέπει να είναι 25 φορές μεγαλύτερο τα εκτιμώμενα ετήσια έξοδά του. Για παράδειγμα, αν κάποιος εκτιμά ότι χρειάζεται 20.000 ευρώ ετησίως για να ζήσει, θα χρειαστεί ένα «κουμπαρά» 500.000 ευρώ.

Από αυτόν τον «κουμπαρά» θα μπορεί να αποσύρει μόλις 4% ετησίως.

Με απλά μαθηματικά, για να φτάσει ένας εργαζόμενος σε αυτά τα επίπεδα πριν τα 55 έτη, πρέπει να αποταμιεύει περίπου 15.000 ευρώ ετησίως από την ηλικία των 20 ετών.

Επίσης, οι πιο προσεκτικοί προβλέπουν ένα «ταμείο έκτακτης ανάγκης», αλλά και να έχουν διασφαλίσει δική τους στέγη.

Με «όπλο» την Τεχνητή Νοημοσύνη

Προφανώς, αυτά τα νούμερα είναι εφικτά σε ανεπτυγμένες χώρες, όπου οι μισθοί των εργαζόμενων είναι σχετικά υψηλοί. Επίσης, τις περισσότερες φορές απαιτούν πάνω από μία θέσεις εργασίας ταυτόχρονα.

Τώρα, οι εργαζόμενοι που κάνουν πάνω από μία δουλειά για να πετύχουν τους στόχους του FIRE έχουν έναν νέο σύμμαχο: την τεχνητή νοημοσύνη.

Όπως αποκαλύπτει έρευνα της εταιρείας ανθρωπίνου δυναμικού Monster σε εργαζόμενους με τηλεργασία, το 37% δήλωσε ότι είχε περισσότερες από μία θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Για τους «απομακρυσμένους εργαζόμενους», τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, μπορούν να τους επιτρέψουν να κάνουν ακόμα και πάνω από δύο δουλειές.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το αμερικανικό Vice φιλοξένησε ρεπορτάζ όπου καταγράφονταν οι περιπτώσεις εργαζόμενων που αξιοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη για να εργάζονται παράλληλα σε διαφορετικούς εργοδότες. Οι δηλώσεις έγιναν υπό καθεστώς ανωνυμίας για ευνόητους λόγους.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, «δεν είναι σαφές πόσοι εργαζόμενοι μπορεί να χρησιμοποιούν εργαλεία ΤΝ για το σκοπό αυτό, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα εργαλεία αυτά μπορούν να μειώσουν δραματικά τον χρόνο που απαιτείται για την εκτέλεση εργασιών.»

«Το ChatGPT κάνει το 80%της δουλειάς μου, για να είμαι ειλικρινής» δήλωσε για το εργαλείο του OpenAI εργαζόμενος που αναφέρεται ως “Μπεν”. «Μπορώ απλώς να του πω να δημιουργήσει μια ιστορία και αυτό το κάνει για μένα, με βάση το πλαίσιο που έχω δώσει. Μερικές φορές κάνει λάθη, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό αλλά οι προσαρμογές είναι σχετικά “μικρές” και διορθώνονται εύκολα.»

Ένας άλλος από τους ανώνυμους εργαζόμενους είπε στο Vice ότι θα χρειαζόταν μια ολόκληρη ομάδα και «ίσως μέρες δουλειάς» για να κάνει τη δουλειά που έκανε η τεχνητή νοημοσύνη μέσα σε μόλις μισή ώρα.

Στη απομακρυσμένη χρήση της ΤΝ για την ολοκλήρωση παράλληλων εργασιών βοηθάει η νέα στάση των εργοδοτών που δίνουν έμφαση στο να ολοκληρωθεί η ανάθεση που έχουν ζητήσει, χωρίς να τους απασχολεί πότε, πού και πώς θα την ολοκληρώσει ο εργαζόμενος.

Διαβάστε ακόμη

Το ραντεβού του δικαστή με τον διαπλεκόμενο, τα «μπρούτα» στα γκάλοπ, ο συντελεστής του Ψυχικού και τα νέα πασχαλινά κόκκινα δάνεια

Πλειστηριασμοί: «Πιάνουν θέση» οι μνηστήρες για το ακίνητο της Sotris στον Ελαιώνα (pics)

Δέκα έργα στον τουρισμό ύψους 1,5 δισ. ευρώ προς ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις