Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει ένα μακρύ ιστορικό αποτυχημένων προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας και ιδίως, του πληθωρισμού. Και πίσω απ’ αυτές τις λαθεμένες εκτιμήσεις φαίνεται ότι βρίσκεται η άνοδος του ενεργειακού κόστους -αν λάβουμε υπόψη την τελευταία έρευνα της κεντρικής τράπεζας.   

Οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη αποδείχθηκαν στο α’ τρίμηνο του 2022 υψηλότερες κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την πρόβλεψη που είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2021. Ένα λάθος, το οποίο αποδίδεται στις προβλεπόμενες τάσεις της αγοράς εμπορευμάτων.  

Ας σημειωθεί ότι τον Μάρτιο ο ετήσιος δείκτης τιμών σκαρφάλωσε στο 7,5%, το υψηλότερο επίπεδο από την ίδρυση του κοινού νομίσματος, αναγκάζοντας τη Φρανκφούρτη να τερματίσει τις αγορές ομολόγων (έως το τέλος του β’ τριμήνου) και να εξετάσει την πιθανότητα αύξησης των μηδενικών επιτοκίων. 

Το πώς αξιολόγησε η ΕΚΤ την πορεία του κόστους πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά τα τελευταία τρίμηνα, ενόσω δηλαδή η οικονομία ανέκαμπτε από την πανδημία και η Ρωσία εισέβαλλε στην Ουκρανία, αποδείχθηκε εντελώς λάθος, κάτι στο οποίο συνέβαλαν και οι επιπτώσεις από τις αναταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες. 

«Τα λάθη είναι εγγενή στη φύση του ευρω-συστήματος και των προβλέψεων της ΕΚΤ, οι οποίες βασίζονται σε μια σειρά υποθέσεων, κυρίως προερχόμενες από τις πληροφορίες της αγοράς» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο «mea culpa» της Φρανκφούρτης. «Η πρόσφατη εμπειρία, παρ’ όλα αυτά, παρέχει έναν οδικό χάρτη για περαιτέρω βελτίωση στον τρόπο υπολογισμού των εκτιμήσεων».  

Η ΕΚΤ αρχικά είχε υποβαθμίσει την αύξηση των τιμών, θεωρώντας ότι οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες. Αλλά μήνα με τον μήνα γινόταν εμφανές ότι το φαινόμενο επιμένει και επιταχύνεται, κάτι που έχει αυξήσει τις πιθανότητες για μια αύξηση επιτοκίων (σήμερα βρίσκονται στο 0%) τον προσεχή Ιούλιο.  

Πάντως, τα μοντέλα που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ για να παράξει τις τριμηνιαίες εκτιμήσεις έχουν επανειλημμένως τύχει ενστάσεων και σκεπτικισμού από ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, κάτι που φάνηκε και στην περίοδο της Covid-19.  

Από την πλευρά της, η κεντρική τράπεζα έχει διαμηνύσει ότι η ακρίβεια των προβλέψεων είναι παρεμφερής με την αντίστοιχη των Federal Reserve (ΗΠΑ) και Bank of England (Ην. Βασίλειο), διευκρινίζοντας ότι η εκτίναξη του πληθωρισμού δεν προβλέφθηκε από καμία κεντρική τράπεζα.

«Ενώ τα μοντέλα διαρκώς επαναπροσδιορίζονται, το μίγμα του πολέμου και της ανάκαμψης από την πανδημία σημαίνει ότι η εξέλιξη του πληθωρισμού είναι πιθανό να παραμείνει προβληματική ως προς τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις» καταλήγει η έκθεση της ΕΚΤ. 

Διαβάστε επίσης:

Mεγάλος χαμένος ο τουρκικός τουρισμός το φετινό καλοκαίρι από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (πίνακας)

Αλλάζουν ΔΟΥ αυτομάτως χιλιάδες φορολογούμενοι (πίνακας)

Γιατί ο Ντι Κάπριο σπεύδει να επενδύσει στην εταιρεία του Λουίς Χάμιλτον