Για τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, την αλλαγή στις φορολογικές δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους με μία μοναδική πηγή εισοδήματος και τα σχέδια για την Golden Visa μίλησε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος.

Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι «για πρώτη φορά φέτος, ουσιαστικά δίνουμε τη δυνατότητα μιας επιπλέον δόσης, να επεκταθεί δηλαδή το δοσολόγιο κατά μία επιπλέον, (σ.σ. από 10 δόσεις στις 11). Η πρώτη δόση μπορεί να πληρωθεί 30 Απριλίου. Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν περί τα μέσα Απριλίου, ίσως και το πρώτο δεκαήμερο».

Όπως εξήγησε, η ΑΑΔΕ τρέχει αυτό το διάστημα τις εκκαθαρίσεις προκειμένου να αναρτηθούν όσο γίνεται γρηγορότερα τα εκκαθαριστικά υπενθυμίζοντας ότι από φέτος «αν τα ακίνητά μας έχουν ασφαλιστεί κατά το προηγούμενο έτος από φυσικές καταστροφές, σεισμό, πλημμύρα, πυρκαγιά, τότε επωφελούνται περαιτέρω έκπτωσης 10%».

Στο πλαίσιο αυτό και αφού θύμισε ότι ο ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά για όλους έχει μειωθεί ήδη κατά 35%, είπε ότι «για τα ακίνητα εκείνα που είναι ασφαλισμένα κατά το προηγούμενο έτος, σωρευτικά, για τους τρεις λόγους που ανέφερα, θα έχουν ένα επιπλέον όφελος έκπτωσης 10%»».

Διευκρίνισε, μάλιστα, πως όσοι θέλουν να επωφεληθούν της έκπτωσης 10% για τον ΕΝΦΙΑ που θα αφορά το 2024 και δεν έχουν ασφαλίσει το ακίνητό τους συνολικά και για τις τρεις αιτίες, μπορούν να κάνουν ένα συμπληρωματικό ασφαλιστήριο φέτος.

Φορολογικές δηλώσεις

Ειδικά για τις φορολογικές δηλώσεις ο εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε την σημαντική αλλαγή που αφορά πάνω από ένα εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους με μία μοναδική πηγή εισοδήματος: «Για πρώτη φορά φέτος πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι και μισθωτοί που έχουν μία μοναδική πηγή εισοδήματος, δηλαδή ο συνταξιούχος μόνο τη σύνταξή του, ο μισθωτός μόνο τον μισθό του θα δουν προσυμπληρωμένες τις φορολογικές δηλώσεις και ουσιαστικά θα μπορούν απλά με το πάτημα ενός κουμπιού μέσα από το taxis να υποβάλουν τη δήλωση και να αποδεχθούν το αποτέλεσμα του προσυμπληρωμένου ελέγχου. Δεν χρειάζεται δηλαδή να πάει σε έναν λογιστή, για παράδειγμα, να κάνει μόνος του τη διαδικασία ο πολίτης.

Τα στοιχεία θα είναι ήδη αναρτημένα, χρειάζεται έναν έλεγχο από τον ίδιο και μια υποβολή για να προχωρήσει» εξήγησε. Θα υπάρξει δυνατότητα τροποποίησης ή και πρόσθεσης επιπλέον στοιχείων, διευκρίνισε ενώ στόχος είναι μεσοπρόθεσμα στα επόμενα χρόνια, ξεκινώντας από φέτος, αλλά από το 2025 και μετά θα ενταθεί η προσπάθεια, όλες οι φορολογικές δηλώσεις να είναι προσυμπληρωμένες και ουσιαστικά ο πολίτης ή η επιχείρηση να κάνει κάποιες μόνο μικρές τροποποιήσεις ή προσθήκες».

Golden Visa

Ερωτηθείς για τις αλλαγές που σχεδιάζονται στην Golden Visa, ο κ. Τσάπαλος σημείωσε πως είναι θέμα λίγων ημερών να ανακοινωθεί το νέο πλαίσιο που θα πρέπει να συγκεράσει δυο ανάγκες. «Από τη μια το ότι είναι ένας κλάδος της οικονομίας, μια αγορά η οποία πέρσι μόνο μας απέφερε πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις. Επομένως δεν μπορούμε την άλλη μέρα να την καταργήσουμε ή να την περιορίσουμε δυσανάλογα. Και από την άλλη υπάρχει το στεγαστικό θέμα, η αδυναμία των ελληνικών νοικοκυριών να μπορούν να βρουν ειδικά στα αστικά κέντρα ένα σπίτι για να μπορέσουν να νοικιάσουν και να μείνουν με τις οικογένειές τους. (…) Θα έχουμε μια Golden Visa ουσιαστικά πολλών ταχυτήτων, εκεί που υπάρχει έντονο το πρόβλημα, ουσιαστικά μιλάμε για κορεσμένες περιοχές όπως είναι το κέντρο της Αθήνας, κάποια νησιά σίγουρα, τότε αυτές οι περιοχές θα ανέβουν στο ανώτατο κλιμάκιο που θα είναι 800.000 ευρώ.

Μιλάμε για την Αθήνα και κάποιες περιοχές που είναι ήδη κορεσμένες νότια, βόρεια κλπ. Και φυσικά μιλάμε και για νησιά τα οποία είναι πολύ δημοφιλή, Μύκονο, Σαντορίνη και ούτω καθεξής. (…) Μετά θα πάμε ουσιαστικά σε ένα ενδιάμεσο, το ύψος του οποίου στις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε, το πιθανότερο θα είναι κοντά στις 400.000 ευρώ και φυσικά θα υπάρχει και η δυνατότητα κάποιος που θέλει να ανακαινίσει ένα διατηρητέο να μπορεί να το κάνει με το κατώτατο κατώφλι που είναι 250.000 ευρώ.

Είναι κάτι το οποίο το είχαμε πει εδώ και αρκετό καιρό ότι από όλη αυτή την εξίσωση θα εξαιρεθούν τα διατηρητέα σε όλη την Ελλάδα και θα μπορεί κάποιος να κάνει μια επένδυση σε ένα διατηρητέο στο κέντρο της Αθήνας, οπουδήποτε αλλού με ένα ποσό 250.000 ευρώ. Όλα αυτά που περιγράφω είναι ουσιαστικά κάποιες λεπτομέρειες που αυτή τη στιγμή τείνουν να οριστικοποιηθούν. Φυσικά μένει λίγος ακόμα χρόνος προκειμένου όλα αυτά που περιγράψαμε να λάβουν την τελική μορφή και να ανακοινωθούν με τον επίσημο τρόπο» συμπλήρωσε.

Σχετικά με το ζήτημα των τετραγωνικών, είναι ένα πολύ σύνθετο θέμα που πρέπει να ζυγιστεί από όλες τις πλευρές, σημείωσε, μια τεχνική λεπτομέρεια που δεν έχει οριστικοποιηθεί. «Μην το δέσουμε ότι θα υπάρξει μέσα, μεταβλητή τετραγωνικών. Είναι θέμα λίγων ημερών, ίσως και ωρών, να υπάρξουν και ανακοινώσεις και γι’ αυτό. Δεν έχει κάτι κλείσει κάτι» τόνισε.

Όσο αφορά την πληροφορία που είχε δημοσιευθεί ότι βγαίνουν εκτός βραχυχρόνιας μίσθωσης όσα ακίνητα αποκτώνται με χρήση Golden Visa, ο κ. Τσάπαλος επισήμανε πως δεν είναι αλήθεια. «Όχι, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο οριστικοποιημένο αυτή τη στιγμή για να μπορέσουμε να ανακοινώσουμε. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης έχουν πέσει πολλές ιδέες στο τραπέζι, πολλά έχουν γραφτεί, πολλά έχουν ειπωθεί, αλλά μέχρι να κάτσει η μπίλια που λέμε, όλα αυτά είναι σενάρια. Αύριο, μεθαύριο, τις επόμενες ημέρες όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν» είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη 

ΑΠΕ: Ο περιορισμένος ηλεκτρικός χώρος κόβει τη φόρα στην πράσινη ανάπτυξη – Στο «κόκκινο» πολλές περιοχές της χώρας

Νέοι μοχλοί ανάπτυξης ΑΙ και κυβερνοασφάλεια- Ευκαιρία και ανάγκη

Πληθωρισμός – έκπληξη στη Βρετανία: Υποχώρησε στο 3,4% τον Φεβρουάριο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ