Την παρουσία του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), που προεκλογικά θα καταργούσε, και για το 2017 και μείωση φορολογικών βαρών από το 2018 υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ αν και όπως είπε «κατανοώ ότι η φοροδοτική ικανότητα των χαμηλότερων στρωμάτων έχει εξαντληθεί».

Τη μείωση των φορών μάλιστα τη συνέδεσε με την προϋπόθεση οτι θα υπάρξει ανάπτυξη και μια νέα συμφωνία με τους δανειστές για τη μείωση των υποχρεώσεων για τα πρωτογενή πλεονάσματα λίγα 24ωρα μετά τη δήλωση Ντάισελμπλουμ ότι δεν θα υπάρξει νέα συζήτηση για πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από το 3,5%.

Παράλληλα υποστήριξε ότι οι δεσμεύσεις που έδωσε ένα χρόνο νωρίτερα από το ίδιο βήμα, υλοποιούνται ενώ εξήγγειλε και συγκεκριμένες κοινωνικές δράσεις, που θα χρηματοδοτηθούν με τα 246 εκατ. ευρώ από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ότι «υπερασπίζεται με σθένος τα συμφέροντα των γνωστών κρατικοδίαιτων ολιγαρχών, των offshore και των θαλασσοδανείων», διαβεβαιώνοντας ότι η δική του κυβέρνηση θα διανείμει τον πλούτο που παράγεται δίκαια.

Υπεραμύνθηκε, δε, της διαπραγμάτευσης του 2015 υποστηρίζοντας ότι με το τρίτο Μνημόνιο «καταφέραμε να βγάλουμε αυτή τη θηλιά από το λαιμό της χώρας».

«Αν δεν είχε υπάρξει κυβερνητική ανατροπή το 2015, ο ελληνικός λαός θα είχε να αντιμετωπίσει μια επιπλέον απώλεια της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2018. Διότι τα πλεονάσματα ύψους 3% το 2015 και 4,5% από το 2016 και μετά, στα οποία είχε δεσμευτεί ο κ. Σαμαράς, μόνο με αίμα θα επιτυγχάνονταν. Μετά από σκληρή διαπραγμάτευση καταφέραμε να βγάλουμε αυτή τη θηλιά από το λαιμό της χώρας. Οι στόχοι για τα πλεονάσματα που προβλέπει η Συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού είναι πλέον πολύ χαμηλότεροι. Δόθηκε μια ανάσα για την κοινωνία και την οικονομία» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Και συμπλήρωσε: «Υπό το βάρος, βέβαια, ενός συντριπτικού συσχετισμού δύναμης στην Ευρώπη, δεν πετύχαμε όσα επιθυμούσαμε. Πετύχαμε όμως έναν συμβιβασμό που αφήνει ανοιχτή την πόρτα για το αύριο. Και σταματήσαμε την πορεία προς τον γκρεμό. Σταματήσαμε τον οικονομικό και κοινωνικό παραλογισμό».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι κατανοεί «απολύτως ότι η φοροδοτική ικανότητα των χαμηλότερων στρωμάτων έχει εξαντληθεί»… «Αλλά σήμερα» συμπλήρωσε, «για πρώτη φορά από το 2009, μπορούμε επιτέλους να έχουμε ένα ρεαλιστικό οδικό χάρτη για την ανάκαμψη της οικονομίας και την απομείωση των βαρών».

Στηριζόμενος στα στοιχεία από τα φορολογικά έσοδα, εξέφρασε τη βεβαιότητα «μπαίνει τέλος σε κάθε συζήτηση για τυχόν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα», ενώ εκτίμησε ότι «περνάμε σε θετικούς ρυθμούς στο 2ο εξάμηνο του 2016».

Περιέγραψε, δε, πέντε βήματα του οδικού χάρτη για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, απευθύνοντας πρόσκληση στους επενδυτές να εμπιστευτούν την ελληνική οικονομία: «Το πρώτο βήμα είναι να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η 2η αξιολόγηση. Στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στη διαπραγμάτευση, έχουμε έναν ακατάβλητο σύμμαχο: το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Το δεύτερο βήμα, είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup. Το τρίτο βήμα, είναι να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που θα αποτελέσει καταλυτικό γεγονός για τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αποκατάσταση της ρευστότητας , την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την έξοδο στις αγορές. Το τέταρτο βήμα είναι να καταφέρει η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προβλέπουν για το 2017. Και το πέμπτο και τελευταίο βήμα, είναι ταυτόχρονα και το άλμα σε μια βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr