Όσο εξελίσσονται οι τεχνολογίες των drones, τόσο θα πρέπει να ακολουθούν και οι αντίστοιχες στον τομέα των anti drone, με στόχο την αντιμετώπιση μιας πιθανής αντικανονικής χρήσης τους με όσους κινδύνους θα μπορούσε αυτό να επιφέρει.

Μια από τις ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες που ενοποιούν με επιτυχία –μεταξύ πολλών άλλων- τέτοια συστήματα θεωρείται η ADAPTIT.

Πριν από λίγους μήνες ανέλαβε ένα σχετικό project για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και ήδη αυτό βρίσκεται στην τελική του ευθεία.

«Είμαστε στη φάση της υλοποίησης και της παράδοσης, το έργο τελειώνει σύντομα…», ανέφεραν στο newmoney πηγές του ομίλου, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του τον Αθανάσιο Τζαφέρη.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Ανίχνευσης και Αποτροπής για όλους τους εμπορικούς τύπους drone και UAV.

Πώς ακριβώς θα λειτουργεί;

Η ανίχνευση μη φίλιων drones εφαρμόζεται μέσω εξειδικευμένων αισθητήρων ραδιοσυχνοτήτων με εμβέλεια έως και 7χλμ. και η αποτροπή επιτυγχάνεται μέσω τεχνολογίας φραγής ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (κατευθυντικής & πανκατευθυντικής) με εμβέλεια έως και 1,5 χλμ.LOS, σύμφωνα με την εταιρεία.

Το Σύστημα anti-drone αυτό θα καλύπτει συνολικά 5 κρίσιμες υποδομές, καθώς και πολλαπλές φορητές εφαρμογές και ενσωματώνεται σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα Παρακολούθησης & Ελέγχου C&C.

Η ADAPTIT είναι ο systems integrator του καινοτόμου project, αυτή που ολοκληρώνει τα επιμέρους προϊόντα, λογισμικά και εξοπλισμό, στο τελικό σύστημα. Συνδυάζει, δηλαδή, software και hardware, ενώ το drone ως μέσο κατασκευάζεται από άλλο προμηθευτή.

Η σχετική σύμβαση για την παροχή του υπερσύγχρονου Anti-Drone Συστήματος (Προμήθεια και Εγκατάσταση Συστημάτων Προστασίας Κρίσιμων Υποδομών από την Απειλή Μη Επανδρωμένων Πτητικών Μέσων) υπογράφηκε από την ADAPTIT με την Κυπριακή Αστυνομία, όπως ανακοινώθηκε στα μέσα του περασμένου Ιουνίου.

Ποιες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται

Ο εξοπλισμός του συμπεριλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανίχνευσης μέσω RF αισθητήρων και σύστημα καταστολής μέσω τεχνολογίας jamming και ολοκληρώνεται σε Κεντρικό Command & Control για τον πλήρη έλεγχο από τα στελέχη της Κυπριακής Αστυνομίας.

Θα εγκατασταθεί μόνιμα σε συνολικά 5 κρίσιμες υποδομές της Κυπριακής Δημοκρατίας (που για ευνόητους λόγους δεν έχουν κατονομασθεί) κι επιπλέον προσφέρονται 5 πλήρως λειτουργικές Φορητές Μονάδες ώστε να αντιμετωπίζονται ad-hoc επιχειρήσεις.

Ένα έργο πολύπλοκο, αλλά και πρωτοπόρο για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, όπως χαρακτηρίζεται από τους δημιουργούς του.

Η μέτρηση ρύπων στα λιμάνια

Το σύστημα για την Κυπριακή Αστυνομία δεν είναι το πρώτο που υλοποιεί η ADAPTIT στον ευρύτερο τομέα των drones.

Ένα υψηλής σημασίας έργο για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής της είχε ανατεθεί από κοινού με την ALTUS την Άνοιξη του 2021 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (European Maritime Safety Agency -EMSA) μετά από διαγωνιστική διαδικασία και όπως τονίζουν πηγές της εταιρείας «έχει ήδη υλοποιηθεί και πηγαίνει πολύ καλά».

Το project αφορά ένα σύστημα μέτρησης των ναυτιλιακών ρύπων στα λιμάνια της Ε.Ε., μέσω drones. Αντικείμενο του η Παροχή Υπηρεσιών μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) προς τις Λιμενικές Αρχές των κρατών-μελών της Ε.Ε. , με στόχο τη μέτρηση της περιεκτικότητας σε θείο των εκπομπών ρύπων των πλοίων και την συμμόρφωση τους με την αντίστοιχη οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έργο βασίζεται σε Cloud εφαρμογή και εκτελεί ενέργειες όπως: η συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο (βίντεο, μετρήσεις εκπομπών) που λαμβάνονται από το σταθμό ελέγχου εδάφους των UAVs, υπολογισμό της περιεκτικότητας σε θείο των αποβλήτων καυσίμου του υπό έλεγχο σκάφους, επεξεργασία, αποθήκευση και αποστολή των στοιχείων στον EMSA με IT υποδομή και προώθηση στους τελικούς χρήστες.

Ανάλογη διαδικασία εκτελείται σε κάθε έκτακτο συμβάν ρύπανσης σε θαλάσσια περιοχή του Ευρωπαϊκού χώρου, για την έγκαιρη αντιμετώπιση του.

Διαβάστε ακόμη:

JP Morgan: Γιατί προτιμά την Ελλάδα από τις αναδυόμενες αγορές στην Ευρώπη – Τop Pick η Alpha Bank

Γιατί το QT της ΕΚΤ μπορεί να προκαλέσει ταραχή στις αγορές (γραφήματα)

Intrum: «Πωλητήριο» σε δάνεια 140 εταιρειών στους κλάδους οινοποιίας και τροφίμων