Ένα νέο τεραστίων δυνατοτήτων διατλαντικό υποθαλάσσιο καλώδιο έφθασε στις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου και συγκεκριμένα στην παραθαλάσσια πόλη Μπιούντ της βορειοανατολικής Κορνουάλης. Πρόκειται για το καλώδιο μεταφοράς δεδομένων της Google, το οποίο ονομάζεται «Γκρέις Χόπερ», σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού δικτύου BBC. Οταν αρχίσει να λειτουργεί πλήρως, τότε θα έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται τη ροή βίντεο πολύ υψηλής ευκρίνειας 4.000 πίξελ, που παρακολουθούν 17,5 εκατομμύρια χρήστες ταυτοχρόνως, σύμφωνα με στελέχη του αμερικανικού κολοσσού υψηλής τεχνολογίας.

Το καλώδιο της Google έχει αναπτυχθεί ούτως ώστε να διασυνδέει τη Νέα Υόρκη στις Ηνωμένες Πολιτείες με το Μπιλμπάο στην Ισπανία και την Μπιούντ στο Ηνωμένο Βασίλειο και με την προοπτική να τεθεί σε χρήση το 2022. Η ολοκλήρωση του έργου απαιτεί αρκετούς μήνες, ενώ, όπως η ίδια η εταιρεία ανέφερε, πρόκειται για ένα δίκτυο γραμμών νέας γενιάς. Συνδέουν δε τις ηπείρους διαμέσου του βυθού των ωκεανών, έχοντας επιπλέον στρώμα ασφαλείας πέραν των δικτύων, που συνήθως παρέχονται για το κοινό και προσφέρουν πρόσβαση στο Ιντερνετ. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως το εξελιγμένο καλώδιο φέρει το όνομα μιας πρωτοπόρου επιστήμονος των υπολογιστών και αξιωματικού του αμερικανικού ναυτικού, της Γκρέις Χόπερ.

Το μήκος του καλωδίου Νέας Υόρκης – Μπιλμπάο – Μπιούντ φθάνει τα 7.000 χιλιόμετρα. Είναι το τέταρτο υποθαλάσσιο για τη μεταφορά δεδομένων της Google και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τα υποθαλάσσια δίκτυα συνολικά στον κόσμο διεκπεραιώνουν το 98% της διεθνούς κίνησης του Διαδικτύου. Ο κολοσσός της Google επισήμανε ακόμα ότι το καλώδιο θα δώσει τη δυνατότητα να επεκταθεί η σύνδεση με ακόμα έναν βραχίονα ανάμεσα στη Γηραιά Ηπειρο και την Αφρική.

Η Τζέιν Στόουελ, η οποία είναι υπεύθυνη για να εποπτεύει την υλοποίηση των έργων της Google, που σχετίζονται με την ανάπτυξη υποθαλάσσιων καλωδίων σε όλο τον κόσμο, επισήμανε: «Ειδικά για το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό το καλώδιο ήταν κάτι το οποίο πραγματικά το χρειαζόταν – τα περισσότερα από τα τέτοιου είδους καλώδια είχαν τοποθετηθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και το πιο πρόσφατο ήταν το 2003, οπότε γίνεται αντιληπτό πως είχαν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους και από οικονομικής και από τεχνολογικής απόψεως». Και προσέθεσε η κ. Στόουελ: «Πρόκειται για ένα τεράστιο νέο καλώδιο, το οποίο διαθέτει δεκαέξι ζευγάρια ινών, ενώ με την προηγούμενη τεχνολογία μπορούσαμε να φθάσουμε τα οκτώ το ανώτατο. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι 17,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα “κατεβάζουν” και θα παρακολουθούν ταυτοχρόνως βίντεο με υψηλότατη ευκρίνεια 4.000 πίξελ χωρίς προβλήματα. Γι’ αυτό κατασκευάστηκε το καλώδιο “Γκρέις Χόπερ”». Τέλος, η Τζέιν Στόουελ τόνισε ότι η επιλογή της παραθαλάσσιας πόλης Μπιούντ είχε να κάνει με το ότι διαθέτει προστατευμένη παραλία και γειτνιάζει με όλη την απαραίτητη επίγεια υποδομή.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΝΦΙΑ 2021: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα και ποιοι όχι – Πότε θα σταλούν τα «ραβασάκια» (vid)

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 10ετίας και στο 3% ο πληθωρισμός – Τι γίνεται στην Ελλάδα

ΤΑΙΠΕΔ: «Αποκαλυπτήρια» των μνηστήρων για το λιμάνι στο Ηράκλειο Κρήτης