Την υποστήριξη του Ανωτάτου Δικαστηρίου της EE κέρδισαν οι Google, Meta και TikTok στη μάχη τους ενάντια σε νόμο της Αυστρίας, αλλά και γενικότερα σε ό,τι αφορά το περιθώριο που έχουν τα κράτη – μέλη της ΕΕ να τους επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες.

Συγκεκριμένα, οι τρεις εταιρείες είχαν βρεθεί αντιμέτωπες με αυστριακό νόμο που τέθηκε σε ισχύ το 2021 και υποχρεώνει τις Big Tech να διαγράφουν το παράνομο περιεχόμενο που ανεβαίνει στις πλατφόρμες τους, διαφορετικά κινδυνεύουν με πρόστιμα έως και 10 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι εταιρείες υποστήριξαν ότι ο νόμος δεν μπορεί να τις αφορά, καθώς τα κεντρικά γραφεία τους στην ΕΕ βρίσκονται στην Ιρλανδία.

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με αυτήν την απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο της ΕΕ αναφέρει ότι οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να υποβάλλουν μια πλατφόρμα που είναι εγκατεστημένη σε άλλο κράτος – μέλος, σε «γενικές και αφηρημένες υποχρεώσεις».

Ο αυστριακός νόμος τέθηκε σε ισχύ πριν από την Πράξη Ψηφιακών Υπηρεσιών της ΕΕ, ένα νέο σύνολο κανόνων που υποχρεώνουν τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να προσλαμβάνουν περισσότερους συντονιστές περιεχομένου και να χρησιμοποιούν μετριασμό κινδύνου, προκειμένου να μειώσουν τη διάδοση επιβλαβούς περιεχομένου.

Στην περίπτωση μη συμμόρφωσης ή συστηματικής παραβίασης των κανόνων, οι εταιρείες θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα που φτάνουν το 6% των ετήσιων εσόδων τους, ή ακόμη και απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ.

«Είμαστε ικανοποιημένοι με τη σημερινή απόφαση, που επιβεβαιώνει τη σημασία της Αρχής της χώρας προέλευσης της ΕΕ», ανέφερε η Google σε ανακοίνωσή της. Η Meta αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ εκπρόσωπος της Tik Tok δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος στο αίτημα του Bloomberg για σχολιασμό.

Το γραφείο του αρμόδιου υπουργού της Αυστρίας δήλωσε ότι ο νόμος του 2021 είναι μόνο ένα ενδιάμεσο βήμα για την προστασία των ανθρώπων από τη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο. Ακόμη, πρόσθεσε ότι μεταγενέστεροι κανόνες που ψηφίστηκαν από την ΕΕ και είναι πλέον σε ισχύ, έχουν αντίκτυπο, και πως η κυβέρνηση θα εξετάσει την κατάργηση των οδηγιών της τον Φεβρουάριο 2024.

Διαβάστε ακόμη

Τρίτη ημέρα απωλειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Βουτιά για τον ΟΤΕ, πιέσεις στις τράπεζες

Βραβεία Ωνάση 2023: Οι κορυφαίοι ακαδημαϊκοί που τιμήθηκαν στα χρηματοοικονομικά, το διεθνές εμπόριο και τη ναυτιλία (pics)

Αεροπορικά ταξίδια: Η Κομισιόν εξετάζει τις αυξήσεις στις τιμές για τα εισιτήρια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ