Η νέα, ολλανδική εφαρμογή ανιχνεύει μέσω τεχνητής νοημοσύνης τη λοίμωξη από κορωνοϊό στη φωνή ενός ανθρώπου.

Είναι μάλιστα, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, πιο ακριβής σε σχέση με τα rapid test.

Η εφαρμογή ανίχνευσης κορωνοϊού είναι επίσης φθηνή, γρήγορη και εύχρηστη, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ιδιαίτερα σε περιοχές και χώρες όπου υπάρχει δυσκολία πρόσβασης σε μοριακά τεστ χαμηλού κόστους.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστήμης των Δεδομένων του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη. Ανέφεραν ότι η εφαρμογή έχει ακρίβεια 89% στη σωστή φωνητική διάγνωση θετικού περιστατικού Covid-19 και 83% στη σωστή διάγνωση ενός αρνητικού περιστατικού, ενώ είναι σαφώς καλύτερη από ό,τι τα “γρήγορα” τεστ στις περιπτώσεις ασυμπτωματικών ανθρώπων.

«Με την έξυπνη εφαρμογή μας θα χάναμε μόνο 11 στις 100 περιπτώσεις Covid-19, που μετά θα εξάπλωναν τη λοίμωξη, ενώ το γρήγορο τεστ πλευρικής ροής θα έχανε 44 στις 100» δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Γουαφάα Αλιμπάουι.

Ο κορωνοϊός συνήθως επηρεάζει την ανώτερη αναπνευστική οδό και τις φωνητικές χορδές, οδηγώντας έτσι σε αλλαγές στη φωνή ενός ανθρώπου. Η νέα εφαρμογή εγκαθίσταται στο κινητό τηλέφωνο του χρήστη και αρχικά ζητά την ενημέρωση της με βασικές πληροφορίες (δημογραφικές, ιατρικό ιστορικό, κάπνισμα κ.α.).

Έπειτα, ζητά από τον χρήστη να βήξει τρεις φορές, να αναπνεύσει βαθιά από το στόμα τρεις έως πέντε φορές και να διαβάσει φωναχτά κοντά στην οθόνη μια σύντομη πρόταση τρεις φορές. Στη συνέχεια μια τεχνική ανάλυσης φωνής εντοπίζει τα διαφορετικά χαρακτηριστικά κάθε φωνής, ενώ ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που βασίζεται σε νευρωνικά δίκτυα, ξεχωρίζει την ιδιαίτερη φωνή ενός ατόμου από την αλλοίωση της, λόγω Covid-19.

Διαβάστε επίσης

Morgan Stanley: Ταύρος για την ελληνική οικονομία, αυξάνει τις τιμές στόχους για τις τράπεζες (πίνακες)

Tο «πακέτο Μητσοτάκη», οι Σαουδάραβες ζητούν επισήμως το 20% της Εθνικής Τράπεζας και οι Μπάκοι πάνε για… τραπεζίτες

Ράλι 30% στο φυσικό αέριο – Πώς αντιδρά η Ευρώπη