Τεχνολογία

Μικροτσίπ: Αυτό είναι τo μεγάλο στοίχημα της ΕΕ

  • newsroom


Η ΕΕ έχει χαμηλές επιδόσεις στην παραγωγή ημιαγωγών - προηγμένων μικροτσίπ. Παρ' όλα αυτά, τώρα προτίθεται να τοποθετηθεί ξανά στον διεθνή ανταγωνισμό

Η ΕΕ ανακοίνωσε μέσα στον Μάρτιο ότι σχεδιάζει να υπερδιπλασιάσει την παραγωγή μικροτσίπ στα μπλοκ των 27 ανεβάζοντάς τη στο 20% της παγκόσμιας παραγωγής έως το 2030.

Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε μετά από διακοπή της προσφοράς μικροτσίπ στην αρχή της χρονιάς, ιδίως για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, τον βασικότερο βιομηχανικό κλάδο της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων αγοράς IHS Markit οι ελλείψεις οδήγησαν στην παραγωγή ενός εκατομμυρίου λιγότερων αυτοκινήτων -που αντιστοιχεί στο 5% της παγκόσμιας παραγωγής- κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Tι προβλέπουν τα ευρωπαϊκά σχέδια

Το φιλόδοξο σχέδιο «Ψηφιακή Ψυξίδα» (Digital Compass) βασίζεται σε μια επένδυση 140 δις ευρώ στον ψηφιακό τομέα τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Στόχος των Βρυξελλών είναι να επιστρέψουν ευρωπαϊκές εταιρείες στην παραγωγή μικροτσίπ δύο νανομέτρων, μετά από δύο δεκαετίες απουσίας και ανάθεσης στην ουσία αυτού του τομέα παραγωγής σε τρίτες χώρες.

Η νέα στρατηγική της ΕΕ ανακοινώθηκε από τη Δανή αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ και τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν. Αναμένεται η δημοσίευση των λεπτομερειών του ευρωπαϊκού σχεδίου μετά από επαφές με την Intel και την Samsung.

Τα σχέδια της ΕΕ λέγεται ότι περιλαμβάνουν είτε τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας είτε μια συνεργασία με την TSMC ή τη Samsung. Ο Τιερί Μπρετόν φέρεται να στηρίζει την δημιουργία εργοστασίου μικροτσίπ από κορυφαίο εκπρόσωπο του κλάδου επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Ένα «eurofab» -μονάδα παραγωγής μικροτσίπ που θα υποστηρίζεται από την ΕΕ- θα μπορούσε να έχει την έδρα της στη Γαλλία ή στη Γερμανία, ενώ και η Πολωνία ακούγεται επίσης ως πιθανή τοποθεσία.

Η ΕΕ στον στίβο του διεθνούς ανταγωνισμού

Πίσω από την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία βρίσκεται μια γεωπολιτικής φύσης επιθυμία: να μη βρεθεί η ΕΕ παγιδευμένη στη μέση της εφοδιαστικής αλυσίδας εν μέσω της διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας για την παραγωγή μικροτσίπ. Η κυβέρνηση Τραμπ είχε λάβει μέτρα προκειμένου να εμποδίσει την πρόσβαση της Κίνας σε νέες τεχνολογίας και το Πεκίνο αντέδρασε με την αύξηση της εγχώριας παραγωγής μικροτσίπ. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αναζητά στο μεταξύ αύξηση της χρηματοδότησης κατά 37 δις δολάρια για την αμερικανική βιομηχανία μικροτσίπ.

Από την άλλη πλευρά, ενώ το 2012 η ευρωπαϊκή βιομηχανία μικροτσίπ παρήγαγε το 70% των βασικών συστατικών της επί ευρωπαϊκού εδάφους, πέρυσι το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 54% σύμφωνα με την βιομηχανική ένωση ZVEI. Μεταξύ των δέκα κορυφαίων κατασκευαστών ημιαγωγών στον κόσμο, μόνο ένας είναι από την Ευρώπη, η ολλανδική NXP. Και αυτή ενδέχεται να χαθεί, καθώς ο αντίπαλός της από τις ΗΠΑ, η Qualcomm, σχεδιάζει να την εξαγοράσει.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στην DW