Καλλιέργεια λαχανικών στο σαλόνι του σπιτιού μας, γεωργία ακριβείας με drones, ταυτοποίηση του DNA των φυτών, Τεχνητή Νοημοσύνη που προειδοποιεί για προβλήματα σε αποθηκευτικούς χώρους.

Είναι μερικές από τις πρωτοποριακές ιδέες που ανέπτυξαν το τελευταίο διάστημα με επιτυχία ομάδες Ελλήνων γεωπόνων, βιολόγων και ανθρώπων της τεχνολογίας. Κοινός τόπος των ομάδων είναι ότι δημιούργησαν ένα σύστημα τεχνολογίας αιχμής το οποίο βοηθάει αποτελεσματικά τις καλλιέργειες και αναβαθμίζει την ποιότητα των τροφίμων.

Ορισμένες από τις startups που ξεχωρίζουν στον χώρο των καινοτόμων τεχνολογιών αγροδιατροφής ήρθαν σε επαφή πρόσφατα με μεγάλες επιχειρήσεις μέσα από το matchmaking εργαστήριο που οργάνωσε ο ΣΕΒ με τίτλο «Το μέλλον των τροφίμων: Πώς η τεχνολογία αλλάζει τα συστήματα παραγωγής», με στόχο να διερευνήσουν πιθανές συνεργασίες.

«Το μέλλον της τροφής θα εξαρτάται από τεχνολογίες που θα επιτρέπουν την παραγωγή περισσότερων τροφίμων με λιγότερους πόρους. Η βιοτεχνολογία αναμένεται να συμβάλει στην επιτάχυνση των εξελίξεων», επισημαίνει η διευθύντρια Τομέα Καινοτομίας του ΣΕΒ, Μάγκυ Αθανασιάδη, παρέχοντας τη στήριξή της στις νέες ομάδες με τις πρωτοποριακές ιδέες. Ταυτόχρονα, αναδεικνύονται σημαντικές προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες που δεν περιορίζονται μόνο στον χώρο του τροφίμου, αλλά επεκτείνονται και στα υπόλοιπα συνθετικά μέρη της αλυσίδας αξίας, όπως είναι οι πρώτες ύλες, η συσκευασία και η μεταφορά των τροφίμων.

Για να πάρετε μια γεύση των καινοτομιών που προωθούν τα λαμπρά μυαλά των νέων Ελλήνων, το «business stories» φιλοξενεί την ιστορία τριών startups που ξεχώρισαν στον αγροδιατροφικό τομέα.

CityCrop: Εξυπνα θερμοκήπια

Θιασώτης της υγιεινής διατροφής, ο γεωπόνος Χρήστος Ραφτογιάννης αποφάσισε πριν από περίπου έξι χρόνια να καλλιεργήσει τα δικά του φρέσκα ποιοτικά λαχανικά χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Ωστόσο, όπως διαπίστωσε, η καλλιέργεια ενός μικρού χωραφιού κοντά στην πόλη δεν ήταν ιδανική λύση, καθώς απαιτούσε πολύ χρόνο σε καθημερινή βάση για την παρακολούθηση της ανάπτυξης των φυτών.

Συζητώντας με φίλους γεωπόνους και ανθρώπους της τεχνολογίας που μοιράζονταν τις ίδιες ανησυχίες, συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν με την ομάδα του τις γνώσεις τους στη γεωπονία και με το Internet of Things (IoT) να κατασκευάσουν μια καινοτόμα συσκευή βασισμένη στην τεχνολογία της υδροπονίας που θα λειτουργεί ακόμα και στην κουζίνα του σπιτιού τους.

«Σε λίγα χρόνια οι ψαγμένοι πολίτες που ενδιαφέρονται να καταναλώνουν ποιοτικά λαχανικά θα έχουν το δικό τους μποστάνι στην κουζίνα τους με τη βοήθεια της υδροπονικής. Η μίνι φάρμα μας επίσης μπορεί να… στολίζει με το ιδιαίτερο design της το σαλόνι σας. Φέρνοντας τις συσκευές CityCrop στην καρδιά των πόλεων υλοποιούμε έναν στόχο, να έχουμε φρέσκα προϊόντα από τη φάρμα στο πιάτο σας», εξηγεί ο κ. Ραφτογιάννης, ο οποίος ίδρυσε τη CityCrop Automated Indoor Farming το 2015.

Χρήστος Ραφτογιάννης

Ο ιδρυτής και CEO της CityCrop θεωρεί ότι το πρωτοποριακό του σύστημα είναι ιδανικό για τους λάτρεις της τεχνολογίας, τους γκατζετάκηδες, αφού κατεβάζοντας την εφαρμογή στο κινητό μπορεί κανείς να παρακολουθεί από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αν βρίσκεται την ανάπτυξη των λαχανικών του. Είναι σε θέση δηλαδή να ρυθμίζει τη θερμοκρασία, την υγρασία και τα επίπεδα νερού χωρίς να ξοδεύει πάνω από δέκα λεπτά τον μήνα.

Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει σπόρους της επιλογής του, να φυτέψει τα λαχανικά του στα έξυπνα μικρά θερμοκήπια με τη βοήθεια της υδροπονίας χωρίς χώμα και να αφήσει τη CityCrop να κάνει όλα τα υπόλοιπα.

Η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε 65 είδη λαχανικών, από το κλασικό μαρούλι έως ποικιλίες με παράξενα ονόματα, όπως πράσινη φωτιά μουστάρδας και κόκκινο μαρούλι βουτύρου.

Οπως μας ενημερώνει ο 36χρονος γεωπόνος, τα microgreens (βλαστάρια) που χρησιμοποιούμε σε σαλάτες και σάντουιτς χρειάζονται επτά ημέρες για να αναπτυχθούν, ενώ τα ώριμα φυτά έως 25 ημέρες.

Το μποστάνι έρχεται στην κουζίνα σας

Ο επόμενος στόχος της εταιρείας είναι να εισαγάγει τα μίνι θερμοκήπιά της σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ και σούπερ μάρκετ, ενώ παράλληλα η ομάδα βρίσκεται σε επαφή με εταιρεία κατασκευής εντοιχισμένων συστημάτων κουζίνας ώστε στο μέλλον να προβλέπεται ειδική θέση για την τοποθέτηση των θερμοκηπίων.

«“Χαλαρώστε και απολαύστε την ανάπτυξη των φυτών σας” είναι το μότο μας. Η νέα εποχή για το μποστάνι των millennials έχει ξεκινήσει», καταλήγει ο κ. Ραφτογιάννης.

Mobase: Ταυτοποιεί το DNA των προϊόντων

Η επταμελής ομάδα ερευνητών -όλοι από τους χώρους της Μοριακής Βιολογίας, της Γεωπονίας, της Βιοτεχνολογίας και των Οικονομικών- συναντήθηκε το 2012 στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικού Κέντρου Ερευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να αναπτύξει ένα project για την ταυτοποίηση των φυτικών ειδών με τη χρήση του DNA.

Η μέθοδός τους ωρίμασε, μάλιστα βραβεύτηκε το 2013 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και άρχισε να προσελκύει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων παραγωγών καθώς και εταιρειών που ειδικεύονται στον αγροδιατροφικό τομέα και ήθελαν να ελέγξουν την αξιοπιστία των προϊόντων τα οποία προμηθεύονται.

Ηταν η κατάλληλη στιγμή η ομάδα να δοκιμάσει την τύχη της στο επιχειρείν και να δώσει εμπορική υπόσταση στο ερευνητικό της έργο με τη βοήθεια της OK!Thess, που στηρίζει στα πρώτα τους βήματα καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες.

Η Mobase, η startup που ίδρυσε η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον κ. Παναγιώτη Μαδέση, καθηγητή Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με την πρωτοποριακή της μέθοδο ταυτοποιεί το DNA των φυτικών ειδών και των προϊόντων που προκύπτουν από αυτά με στόχο να περιοριστούν τα φαινόμενα νοθείας στην αγορά, προστατεύει την εφοδιαστική αλυσίδα -από τον παραγωγό και τη βιομηχανία μέχρι τον καταναλωτή- ενώ παράλληλα αναδεικνύει τη μοναδικότητα του εκάστοτε προϊόντος και διασφαλίζει την υπεραξία του.

Παναγιώτης Μαδέσης

«Από το παξιμάδι και τα όσπρια μέχρι το ακτινίδιο και το καρύδι, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν έχει πλαστογραφηθεί το προϊόν», μας εξηγεί ο συνιδρυτής της Mobase, καθηγητής Παναγιώτης Μαδέσης. «Δηλαδή ελέγχουμε ότι η φάβα Σαντορίνης είναι πραγματικά φάβα Σαντορίνης ή ότι τα φασόλια Πρεσπών που αγόρασε ο καταναλωτής είναι πραγματικά φασόλια Πρεσπών και όχι “μαϊμού”. Η μέθοδός μας ταυτοποιεί όχι μόνο το φυτικό είδος και τις ποικιλίες του, αλλά και το προϊόν που προέρχεται από αυτό, όπως το αλεύρι από το σιτάρι. Είναι σημαντικό για τον παραγωγό να επιβεβαιώσει ότι η ποικιλία που προμηθεύτηκε για την καλλιέργειά του δεν θα τον προδώσει. Ολα τα ΠΟΠ προϊόντα για τα οποία φημίζεται η χώρα μας με την ταυτοποίηση της μοναδικότητάς τους διασφαλίζουν το branding τους και παράγουν υπεραξία».

Η ταυτοποίηση της Mobase επεκτάθηκε και στα είδη καφέ καθώς όλοι μας μπορεί κάποτε να αναρωτηθήκαμε αν ο διάσημος και ακριβός καφές που πίνουμε είναι όντως αυθεντικός.

«Εχουμε ταυτοποιήσει τα είδη καφέ Arabica και Robusta. Μάλιστα μπορούμε να διαπιστώσουμε αν ο καφές που πίνετε είναι μόνο Arabica ή πρόσμειξη με κάποια άλλη ποικιλία», σημειώνει ο κ. Μαδέσης.

Advanced Intelligent Robotics: Γεωργία ακριβείας

Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Θεόδωρος Ποτήρης δηλώνει πολιτογραφημένος κάτοικος του κυβερνοχώρου από το 1984 και παθιασμένος με την αυτόνομη ρομποτική τεχνολογία. Τον λίγο ελεύθερο χρόνο του τον αφιερώνει στις εξορμήσεις στην αγνή φύση. Η ενασχόλησή του με τη Ρομποτική άρχισε το 1992 σε ερασιτεχνικό επίπεδο, το 1996 σε ακαδημαϊκό επίπεδο και από το 2005 σε επαγγελματικό επίπεδο.

Εζησε σχεδόν 12 χρόνια στην Αγγλία ολοκληρώνοντας τα μεταπτυχιακά του στις Αυτόνομες Πλατφόρμες Ρομποτικής και δουλεύοντας στους τομείς των επίγειων, υποβρύχιων και εναέριων αυτόνομων οχημάτων αλλά και στην αμυντική βιομηχανία.

Η ιδέα τού επιχειρείν άρχισε να αναπτύσσεται αργά και σταθερά στο μυαλό του καθώς παρακολουθούσε τα βήματα του καθηγητή του ο οποίος παράλληλα με την ακαδημαϊκή καριέρα έτρεχε τη δική του εταιρεία τεχνολογίας.

Οταν διαπίστωσε ότι ο μέντοράς του κατάφερε να ανεβάσει 29.000 φορές την αξία της εταιρείας του μέσα σε λίγα χρόνια, ξεκίνησε να καταστρώνει τα δικά του σχέδια.

Πριν από δύο χρόνια ίδρυσε τη startup Advanced Intelligent Robotics (AIRBOTS), μια εταιρεία υψηλής έντασης γνώσης με πολλές καινοτομίες στον τομέα των αυτόνομων κινούμενων συστημάτων και κυβερνοφυσικών συστημάτων.

Με απλά λόγια, μέσω drones, δορυφόρων και μετεωρολογικών μοντέλων η εταιρεία συλλέγει πληροφορίες, τις επεξεργάζεται και τις αναπτύσσει προς όφελος της γεωργίας και των ευαίσθητων καλλιεργειών (ελιές, αμπέλια, ευπαθείς οπωρώνες).

Θεόδωρος Ποτήρης

Ειδικότερα, εστιάζει στη γεωργία ακριβείας ενσωματώνοντας στο πρωτοποριακό της σύστημα μερικές από τις τελευταίες εξελίξεις στους τομείς της αγρονομίας, της αυτόνομης ρομποτικής, της επεξεργασίας εικόνας, των ψηφιακών κατασκευών, της μικροηλεκτρονικής και της επιστήμης των υπολογιστών.

«Τα drones σκανάρουν τις καλλιέργειες», όπως επισημαίνει ο κ. Ποτήρης, «και στη συνέχεια αναλύουμε τα δεδομένα. Ετσι μπορούμε να ανιχνεύσουμε τυχόν νόσους στα φυτά και να προχωρήσουμε στην έγκαιρη αντιμετώπισή τους με κατάλληλα σκευάσματα, με ταχύτητα οκτώ φορές γρηγορότερη σε σχέση με τις υπάρχουσες συμβατικές λύσεις, ενώ παράλληλα επιτυγχάνουμε σημαντική εξοικονόμηση του κόστους φυτοπροστασίας. Επιπλέον, επεξεργαζόμαστε αυτοματοποιημένες εργασίες για την άρδευση, τον ψεκασμό και τη λίπανση».

Στόχος της νεοφυούς εταιρείας είναι να εδραιωθεί και να αναπτύξει δυναμική παρουσία με την τεχνολογία αιχμής στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

Τις υπηρεσίες της ζητούν συνήθως μεγάλοι και μεσαίοι παραγωγοί που εξάγουν τα προϊόντα τους και ενδιαφέρονται τόσο για την υψηλή ποιότητα όσο και για τη σημαντική εξοικονόμηση του κόστους.

«Οι μεγάλοι παραγωγοί μπορούν να πάρουν ρίσκο. Συνάδει με τη φιλοσοφία τους. Οι μικροί παραγωγοί ενδεχομένως φοβούνται να αντιμετωπίσουν το κόστος. Είναι λογικό. Σιγά-σιγά όμως θα πειστούν ότι η γεωργία ακριβείας είναι το μέλλον και θα ακολουθήσουν», εκτιμά ο Managing Director της AIRBOTS.

Διαβάστε ακόμα: 

O πόλεμος του συνδρομητικού streaming (pic)

Γιάννης Μητρόπουλος: Ρεκόρ κερδοφορίας και 500.000 πελάτες σε αέριο και ηλεκτρικό

ΑΣΕΠ: 823 προσλήψεις μόνιμες θέσεις εργασίας