Η SpaceX του Έλον Μασκ εκτόξευσε τους πρώτους έξι δορυφόρους της που μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, καθώς θέλει να φέρει περισσότερη συνδεσιμότητα σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ειδικότερα όπως αναφέρει το Bloomberg, οι δορυφόροι Starlink λειτουργώντας σαν πύργος κινητής τηλεφωνίας στο διάστημα, θα συνεργάζονται με τα υπάρχοντα τηλέφωνα των χρηστών, αντί να χρησιμοποιούν εξειδικευμένο εξοπλισμό, για να επιτρέπουν την αποστολή μηνυμάτων σε περιοχές όπου τα παραδοσιακά σήματα κινητής τηλεφωνίας είναι αδύναμα ή ανύπαρκτα.

Η SpaceX θα μπορέσει αργότερα να προσφέρει φωνή και δεδομένα, δήλωσε η Kate Tice, ανώτερη διευθύντρια μηχανικής συστημάτων ποιότητας, σε διαδικτυακή ενημέρωση για την εκτόξευση.

Η SpaceX, που επισήμως ονομάζεται Space Exploration Technologies Corp., έλαβε τον περασμένο μήνα έγκριση από τις ΗΠΑ για την εκτέλεση δοκιμών της υπηρεσίας με την ονομασία Direct to Cell.

Η υπηρεσία «θα επιτρέψει τη συνδεσιμότητα κινητών τηλεφώνων οπουδήποτε στη Γη», δήλωσε ο Μασκ σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X, αν και πρόσθεσε ότι οι τεχνικοί περιορισμοί σημαίνουν ότι «ουσιαστικά δεν είναι ακόμη ανταγωνιστική με τα υπάρχοντα επίγεια δίκτυα κινητής τηλεφωνίας».

Οι εταιρείες διεκδικούν να αξιοποιήσουν την αγορά για δορυφορικές κλήσεις που προσφέρουν συνδέσεις σε κανονικά καταναλωτικά κινητά τηλέφωνα. Η SpaceX συνεργάζεται με την T-Mobile US και η AT&T έχει συνεργαστεί με τον δορυφορικό φορέα AST SpaceMobile.

Τα iPhones της Apple επιτρέπουν στους χρήστες να στέλνουν κείμενα μέσω δορυφόρου και να αναφέρουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε περιοχές χωρίς κάλυψη από κινητά τηλέφωνα.

Η Starlink αναμένεται να επιτύχει περίπου 10 δισ. δολάρια συνολικών πωλήσεων φέτος, επισκιάζοντας την επιχείρηση εκτόξευσης πυραύλων και αντιπροσωπεύοντας τα δύο τρίτα του συνόλου. Ο Μασκ ωστόσο, εξετάζει το ενδεχόμενο μιας αρχικής δημόσιας προσφοράς για την ταχέως αναπτυσσόμενη δορυφορική επιχείρηση Starlink ήδη από τα τέλη του 2024, σύμφωνα με το Bloomberg.

Διαβάστε ακόμη

Πώς ο ανανάς δίχασε ένα ολόκληρο έθνος – Γιατί οι Ιταλοί δεν τον θέλουν στην πίτσα

Τελεσίγραφο ΗΠΑ και συμμάχων στους Χούθι: Σταματήστε τις επιθέσεις κατά της ναυτιλίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ