Η ραγδαία άνοδος του streaming και η ανάδυση καινούργιων πλατφορμών έφερε στις οθόνες μας περισσότερα από ποτέ διαφορετικά προγράμματα μαζί μ’ ένα καρδιοχτύπι να προλάβουμε να καταναλώσουμε ό,τι το Netflix, το HBO, το Disney+, το Amazon Prime και οι λοιπές σελίδες ροής έχουν να προσφέρουν. Ωστόσο, πρόσφατα παρατηρείται μια αλλαγή στην πολιτική που μέχρι τώρα πολλές από τις πλατφόρμες ακολουθούσαν, με τον περιορισμό του περιεχομένου, την αναπροσαρμογή των συνδρομών και την υιοθέτηση νέων μοτίβων λειτουργίας των λογαριασμών, ανησυχητικές όλα αυτά ενδείξεις ότι μια νέα περίοδος ισχνών αγελάδων ανατέλλει στο streaming.

Όταν οι υπηρεσίες streaming γίνονται το δόλωμα

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο πόλεμος του streaming, αν και δεν έχει τελειώσει, περνάει σε διαφορετική φάση αφού οι μεγάλοι αντίπαλοι αφήνουν στην άκρη για λίγο τα όπλα τους και φέρνουν σε άλλα μέτρα τις ανάγκες τους. Μέχρι τώρα, η πιο συνηθισμένη τακτική ήταν η επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων σε νέα πρότζεκτ με την ελπίδα ότι αυτά θα φέρουν πολλαπλάσιους συνδρομητές στις τάξεις τους. Ωστόσο πλέον, με τον ανταγωνισμό να είναι πιο έντονος από ποτέ ανάμεσα στους παίκτες της αγοράς του streaming, οι υπεύθυνοι των μεγάλων πλατφορμών ροής δεν δείχνουν διατεθειμένοι να δαπανούν χρήματα για προγράμματα και σχέδια που δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Περικοπές στο πρόγραμμα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα The Verge, ήταν η ομιλία του Ριντ Χέιστινγκς, συμπρόεδρου του διοικητικού συμβουλίου του Netflix, στο DealBook Summit, το ετήσιο συνέδριο των «New York Times». Ο ίδιος επέμεινε στην ανάγκη του Netflix να βγάλει χρήματα και ξεκαθάρισε ότι θα τα αναζητήσει σε οποιοδήποτε σόου μπορεί να του τα προσφέρει, ανεξαρτήτως του πολιτιστικού κόστους αυτής της απόφασης. Αυτό σημαίνει ότι ευχαρίστως θα ανανέωνε τις προβολές προγραμμάτων όπως η εκπομπή του κωμικού Ντέιβ Σαπέλ ακόμα κι αν περιείχαν τρανσφοβικά σχόλια, ενώ μικρότερες παραγωγές, πιο φιλικές προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, όπως το «Warrior Nun» και «The Babysitter’s Club», δεν ανανεώθηκαν, παρά τα θετικά σχόλια που είχαν εισπράξει σύμφωνα με τα λιγοστά δημοσκοπικά στοιχεία που δημοσιεύει το Netflix.

Δραστικές λύσεις είναι έτοιμο να δώσει και το HBO Max. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου Warner Bros. Discovery κάτω από την ομπρέλα του οποίου λειτουργεί το κανάλι, Ντέιβιντ Ζάσλαβ, άνοιξε τα χαρτιά του ότι δεν έχει κανέναν δισταγμό να ακυρώσει αρκετά από τα σόου και τις ταινίες του εάν αυτό συνεπάγεται σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το «Batgirl» που μπήκε στον πάγο για φορολογικούς λόγους, για να ακολουθήσουν δεκάδες άλλα προγράμματα το περσινό καλοκαίρι και το φθινόπωρο που δεν γυρίστηκαν ποτέ προκειμένου να μην πληρωθούν έξοδα διαμονής στα συνεργεία και το προσωπικό που θα απασχολούνταν σε αυτά. Θύμα των περικοπών έπεσε και το φιλόδοξο «Westworld» που έμεινε με τον τέταρτο και τελευταίο κύκλο του. Αντίστοιχη απόφαση ελήφθη και το «The Nevers», τη σειρά με τον Τζος Γουίντον στον πρωταγωνιστικό ρόλο που κόπηκε στο πρώτο κιόλας μισό της εναρκτήριας σεζόν του το 2021 παρά τα διθυραμβικά σχόλια που εισέπραξε. Το δεύτερο μισό υποτίθεται ότι έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν θα προβληθεί στο HBO Max από όπου αποσύρθηκε επίσης το «Minx», μια διασκεδαστική σειρά για τη δημιουργία ενός «βρώμικου» περιοδικού για γυναίκες.

Η ξαφνική ακύρωση τηλεοπτικών σειρών και εκπομπών με ολόκληρα επεισόδια να παραμένουν στα αζήτητα ήταν αρκετά συνηθισμένη στην περίοδο πριν από το streaming. Γιατί; Υπήρχαν, βλέπετε, συγκεκριμένες χρονικές ζώνες στις οποίες έπρεπε να μεταδοθούν και οι άνθρωποι των καναλιών προτιμούσαν να βάλουν μια επανάληψη παλιότερου επιτυχημένου προγράμματος παρά το τελευταίο επεισόδιο ενός πρότζεκτ που δεν έκανε το απαραίτητο γκελ στο κοινό, αφού έτσι θα μπορούσαν να πουλήσουν ακριβότερα τις διαφημίσεις στα διαλείμματα. Στον κόσμο των πλατφορμών ροής, πλέον, υπάρχει άπλετος χώρος για να δοθεί σε μικρότερες παραγωγές, κάτι που σημαίνει ότι θεωρητικά δεν έχει σημασία πόσοι άνθρωποι παρακολουθούν ένα σόου που έχει ήδη ολοκληρωθεί και αποθηκευτεί στον κατάλογο περιεχομένων της σελίδας. Ωστόσο, είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν τα δικαιώματα στους δημιουργούς, κάτι που οι άνθρωποι των πλατφορμών προσπαθούν να αποφύγουν, ειδικότερα αν ξέρουν ότι η συγκεκριμένη σειρά ή ταινία δεν φέρνει πίσω τα χρήματα που πρέπει να πληρώσουν για να διατηρήσουν τα δικαιώματα μετάδοσης στην υπηρεσία τους.

Διαβάστε ακόμη:

Γερμανία: Απαγορεύει από το 2024 τη θέρμανση με πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα νέα κτήρια

Παπαστράτος: Επενδύσεις €700 εκατ. και ένας μετασχηματισμός που αλλάζει όλη την αγορά

Σιφναίος (Gastrade): Η Αλεξανδρούπολη δεν είναι πλέον απλά ένα ενεργειακό hub αλλά και κέντρο ασφάλειας και σταθερότητας