Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει εισβάλει και θα συνεχίσει να εισβάλλει στη ζωή μας παίζοντας όλο και πιο σημαντικό ρόλο. Από την ψυχαγωγία και την υγεία μέχρι την εργασία και την ασφάλεια, έχει τη δυναμική να αναδιαμορφώσει και να βελτιώσει την κοινωνία μας σε πολλά επίπεδα. Είναι σαφές ότι η Τ.Ν. είναι το κλειδί για την καινοτομία, την πρόοδο και τη βελτίωση της ζωής μας στο μέλλον.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητά μας και σίγουρα θα συνεχίσει να το κάνει στο μέλλον. Ο τρόπος που επιδρά στη ζωή μας είναι εμφανής σε πολλούς τομείς της κοινωνίας μας, όπως η ψυχαγωγία, η υγεία, η εργασία, η εκπαίδευση και η ασφάλεια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ψυχαγωγία. Η ΑΙ έχει επαναστατήσει στον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με την ψυχαγωγία, από τις προτάσεις των ταινιών που μας κάνει το Netflix μέχρι τη δημιουργία εξατομικευμένων playlists από τα Spotify και YouTube. Ακόμη, μας βοηθά να ανακαλύπτουμε νέα πράγματα που μπορεί να μας ενδιαφέρουν, αλλά και να απολαμβάνουμε την ψυχαγωγία με πιο εξατομικευμένο τρόπο.

Στην υγεία έχει διευκολύνει τη διάγνωση και τη θεραπεία πολλών ασθενειών. Αλγόριθμοι ΑΙ μπορούν να αναγνωρίζουν πρόωρα σημάδια ασθενειών μέσω εικόνων ιατρικής εικονογράφησης ή αναλύοντας μεγάλα σύνολα δεδομένων ασθενών. Αυτό επιτρέπει στους γιατρούς να αντιδρούν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Στην εργασία έχει ήδη εισέλθει σε πολλούς τομείς, αλλά σίγουρα θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο το μέλλον της. Από την αυτοματοποίηση διαδικασιών και τις εφαρμογές της στον τομέα της παραγωγής μέχρι τη δημιουργία εξατομικευμένων εφαρμογών για τη διαχείριση του χρόνου και την επικοινωνία με τους συναδέλφους, η ΑΙ αλλάζει τον τρόπο που εργαζόμαστε και προσαρμόζουμε το ωράριό μας.

Στην εκπαίδευση μπορεί να εξατομικεύσει τη διαδικασία μάθησης για κάθε μαθητή ανάλογα με τις ανάγκες και τις ικανότητές του. Αλγόριθμοι ΑΙ μπορούν να προβλέψουν τις ανάγκες ενός μαθητή σε διάφορους τομείς, όπως οι Μαθηματικές Δεξιότητες και η Γραμματική, και να προσαρμόσουν τη διδασκαλία ανάλογα.
Οσον αφορά στην ασφάλεια, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εγκληματικών ενεργειών και στην ανίχνευση κινδύνων. Αλγόριθμοι ΑΙ μπορούν να αναλύσουν το ψηφιακό ίχνος ατόμων και να εντοπίσουν απειλητική συμπεριφορά προτού αυτή πραγματοποιηθεί, προστατεύοντας έτσι την ασφάλεια της κοινωνίας.

Με τη συνεχή ανάπτυξη και την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, η ζωή μας στο μέλλον αναμένεται να αλλάξει ακόμη περισσότερο. Ενας τομέας που αναμένεται να υιοθετήσει περαιτέρω την ΑΙ είναι η κινητικότητα και οι μεταφορές. Αλγόριθμοι ΑΙ μπορούν να βελτιστοποιήσουν τη ροή της κυκλοφορίας, να εντοπίζουν την καλύτερη διαδρομή για τα οχήματα και να προβλέπουν την κυκλοφοριακή κατάσταση.

Επιπλέον, η υγεία αναμένεται να επωφεληθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Ουσιαστικά, οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης θα μετατραπούν σε βοηθούς των γιατρών που δεν θα αναλαμβάνουν μόνο εγχειρήσεις -ως ρομπότ-, αλλά και θα επιβλέπουν τη θεραπεία ώστε να αποκλείσουν την πιθανότητα ιατρικού λάθους. Πέραν αυτού, θα εξελίσσουν φάρμακα ακόμα και για κάθε ασθενή ξεχωριστά!

Τα εκπαιδευτικά συστήματα αναμένεται επίσης να υιοθετήσουν περαιτέρω την ΑΙ η οποία ήδη χρησιμοποιείται σε σχολεία, με εφαρμογές που κάνουν «ιδιαίτερα» στους μαθητές στο σπίτι. Οταν ο μαθητής δεν καταλαβαίνει κάτι, η εφαρμογή ΑΙ μπορεί να του δίνει τις πιο κατανοητές πηγές, ή ακόμα και να δημιουργεί βίντεο με την εξήγηση που ζητά, γεγονός που είναι ενδεικτικό του μέλλοντος!

Στον τρόπο που εργαζόμαστε θα δούμε αυξημένη εφαρμογή της ΑΙ, η οποία θα παίζει τον ρόλο του «καλού συναδέλφου» που θα βοηθά, ή του «ανειδίκευτου» που αναλαμβάνει τη λεγόμενη… λάντζα.
Τέλος, η ασφάλεια αναμένεται να επωφεληθεί ακόμη περισσότερο από την ΑΙ στο μέλλον, καθώς αυτόνομα ρομπότ θα περιπολούν για να προστατεύουν τους αδύναμους και να αποτρέπουν την αδικία.

Διαβάστε ακόμη      

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο συνέδριο ΝΔ: Η ελληνική οικονομία ξεπερνά τους μέσους όρους – Εχετε κάνει την Ευρώπη υπερήφανη

Τα μέτρα που προσγειώνουν ενοίκια και τιμές στα σπίτια   

Ντάνιελ Γκρος (Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής): Ο «ενάρετος κύκλος» της ελληνικής οικονομίας και πώς μπορεί να κινδυνεύσει 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ