Το Νεπάλ προστέθηκε στον κατάλογο των χωρών που έχουν απαγορεύσει τη διάσημη πλατφόρμα ανταλλαγής βίντεο TikTok.
Η χώρα των Ιμαλαΐων αποφάσισε να απαγορεύσει την εφαρμογή δηλώνοντας ότι διαταράσσει τις κοινωνικές δομές στο έθνος της Νότιας Ασίας.
Οι λόγοι για τους οποίους προχώρησαν στην απαγόρευσή του οι αρχές σε μια σειρά χωρών ποικίλλουν, κυρίως, όμως επικεντρώνονται σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας, κάτι το οποίο προκάλεσε την αντίδραση της μητρικής του TikTok, Byte Dance, αλλά και νέους τριγμούς στις διπλωματικές σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ, σύμφωνα με το cnn.com
Καμία χώρα, πάντως, από αυτές τις χώρες που «άνοιξαν μέτωπο» με την κινεζική εφαρμογή, δεν επικαλέστηκε απειλή της αρμονίας της κοινωνίας. Αυτό, λοιπόν, το έκανε το Νεπάλ.
Σύμφωνα με την υπουργό Επικοινωνιών και ΙΤ της χώρας, Ρίκα Σάρμαν, η οποία μίλησε για αυτό στο BBC, η πλατφόρμα διέδωσε κακόβουλο περιεχόμενο. H ίδια εξήγησε ότι η απόφαση ελήφθη επειδή το TikTok χρησιμοποιείται συστηματικά για τον διαμοιρασμό περιεχομένου που «αναστατώνει την κοινωνική αρμονία και διαταράσσει τις οικογενειακές δομές και τις κοινωνικές σχέσεις».
Πρόσθεσε ότι «η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ αμέσως και οι αρχές τηλεπικοινωνιών έχουν λάβει οδηγίες να εφαρμόσουν την απόφαση».
Όμως ο Γκάγκαν Θάπα, ανώτερος αξιωματούχος του Κογκρέσου του Νεπάλ, αμφισβήτησε την απόφαση να επιβάλει απαγόρευση στο TikTok.
Τη χαρακτήρισε ως «μια προσπάθεια περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης» και υποστήριξε ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να επικεντρωθούν στη ρύθμιση της πλατφόρμας.
Περισσότερες από 1.600 υποθέσεις εγκλήματος στον κυβερνοχώρο που σχετίζονται με το TikTok έχουν καταγραφεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο Νεπάλ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ.
Σύμφωνα με την αναφορά του BBC Media Action σχετικά με τη χρήση των μέσων ενημέρωσης στο Νεπάλ, το TikTok είναι η τρίτη πιο χρησιμοποιούμενη πλατφόρμα σε εθνικό επίπεδο.
Ενώ το YouTube και το Facebook είναι δημοφιλή μεταξύ των χρηστών του Διαδικτύου όλων των ηλικιακών ομάδων, το TikTok είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις νεότερες ηλικιακές ομάδες με περισσότερο από το 80% των χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης ηλικίας μεταξύ 16 και 24 ετών να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα.
Διαβάστε ακόμη
Ακίνητα: Αθήνα όσο τρεις φορές η Στοκχόλμη – Συνεχίζεται το «ράλι» στις τιμές (γραφήματα)
Η ατζέντα Ερντογάν στο Βερολίνο – Τα «αγκάθια» στις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας
Συμφωνία κυβέρνησης – συμβολαιογράφων για τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ