Τουρισμός

Αμερικανική… απόβαση στο Ελ. Βενιζέλος το 2019

  • Στεφανία Σούκη


Προσδοκίες για υψηλή τουριστική κίνηση από τις ΗΠΑ – Και το 2018 η απευθείας επιβατική κίνηση, για πρώτη φορά, ξεπέρασε τα επίπεδα προ κρίσης, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 14,2% - Ποιο είναι το προφίλ του Αμερικανού ταξιδιώτη

Της Στεφανίας Σούκη

Το 2018, η απευθείας επιβατική κίνηση από τις ΗΠΑ, για πρώτη φορά, ξεπέρασε τα επίπεδα προ κρίσης, όταν υπήρχε η σύνδεση μέσω Ολυμπιακής, έχοντας σημειώσει μία αύξηση κατά 14,2% έναντι του 2017, ενώ οι προσδοκίες για φέτος είναι ακόμη μεγαλύτερες, ύστερα και από την προσθήκη της American Airlines στη γραμμή Αθήνα- Σικάγο κατά τη διάρκεια της θερινής σεζόν.

«Οι κρατήσεις ήδη κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα και θεωρούμε ότι θα έχουμε μία καλή σεζόν ανέφερε χθες ο k. Angelo Camilletti, Sales Manager, Southeast Europe, της American Airlines, με αφορμή τις επίσημες ανακοινώσεις για το νέο δρομολόγιο Αθήνα- Σικάγο που ξεκινά από τις αρχές Μαΐου. Στην Ελλάδα, ο διεθνής αερομεταφορέας, διαθέτει παρουσία στη σύνδεση Αθήνας- Φιλαδέλφειας, τα τελευταία 12 χρόνια, από το Μάιο του 2007, με πτήσεις κατά τη θερινή σεζόν, ωστόσο όπως αναφέρθηκε «έχουμε πελατεία διαχρονικά από Ελληνες, οι οποίοι ταξιδεύουν από το Λονδίνο προς την Αμερική».

Η γραμμή της American από την Αθήνα στη Φιλαδέλφεια, κατά τη διάρκεια της θερινής σεζόν θεωρείται μία ώριμη γραμμή και κινήθηκε πέρυσι στα ίδια επίπεδα με το 2017. «Για τη σύνδεση με το Σικάγο που ξεκινά φέτος υπάρχουν υψηλές προσδοκίες και από τις ελληνοαμερικανικές κοινότητες, πέραν του γεγονότος ότι η έναρξη του απευθείας δρομολογίου θα λειτουργήσει και ως κίνητρο για περισσότερα ταξίδια».

Σημειώνεται ότι το αεροδρόμιο του Σικάγο προσφέρει πλέον των 500 πτήσεων καθημερινά σε 140 και πλέον διεθνείς προορισμούς και πρόκειται για το 6ο μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο. Η ίδια η Αmerican Airlines, όπως αναφέρθηκε χθες, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διεθνώς με 6.700 πτήσεις κάθε μέρα, με 350 προορισμούς σε πάνω από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία επιχειρεί με πάνω από 1.400 αεροσκάφη στον στόλο της, διαθέτοντας πάνω από 130.000 εργαζομένους διεθνώς.

«Η American Airlines έχει αυτή την στιγμή τον πιο νέο στόλο στις ΗΠΑ, μεταξύ των μεγάλων εταιρειών, με ένα επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 3 δισ. δολαρίων, στοχεύοντας πάνω από όλα στη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη», ανέφεραν χαρακτηριστικά χθες οι επιτελείς της εταιρείας.

Από την πλευρά του, το Ελ. Βενιζέλος φαίνεται ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία στις νέες συνδέσεις και δή όταν πρόκειται για μακρινούς προορισμούς αν ληφθεί υπόψη ότι από τη συνολική επιβατική κίνηση το 60% αφορά ξένους και το υπόλοιπο Ελληνες, ενώ η αύξηση των ξένων πέρυσι ήταν 19,5% έναντι του 2017, φθάνοντας τα 5,7 εκατ. συνολικά διεθνών αφίξεων. «Το 2018 ήταν η πέμπτη συνεχής χρονιά ανάπτυξης με +11% για τη συνολική επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας (σ.σ. στα 24,1 εκατομμύρια) με την αύξηση στην πενταετία της ανόδου να φθάνει το 93%, ενώ όσον αφορά την αύξηση των διεθνών αφίξεων το διάστημα 2013- 2018 ήταν στο 119%», επισημάνθηκε σχετικά.

Οσον αφορά ειδικά τις αφίξεις από τις ΗΠΑ στο Ελ. Βενιζέλος, άγγιξαν πέρυσι τις 680 χιλιάδες, σημειώνοντας αύξηση κατά 10% έναντι του 2017, με ποσοστό 71% να έρχεται για αναψυχή και 17% για επισκέψεις σε φίλους. Με βάση τα στοιχεία του αεροδρομίου, οι επιβάτες με απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ έφθασαν πέρυσι τις 483 χιλ., στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, αν ληφθεί υπόψη ότι, προ κρίσης, το 2008, οπότε είχε σημειωθεί και το τελευταίο ρεκόρ, το αντίστοιχο νούμερο ήταν στις 437 χιλιάδες.

HΠΑ.PNG

Σχετικά με το προφίλ του Αμερικανού ταξιδιώτη, η πλειοψηφία είναι γυναίκες, ηλικίας 43 ετών και είναι αρκετά πάνω από το μέσο όρο όσον αφορά τις δαπάνες τους, ξοδεύοντας κοντά στα 73 ευρώ στο αεροδρόμιο της Αθήνας, όταν η μέση απόδειξη είναι στα 50 ευρώ. Η μέση διάρκεια του ταξιδιού είναι 14 ημέρες και κλείνει το ταξίδι του 106 μέρες πρίν την πτήση.

Οι Ελληνες, στις απευθείας συνδέσεις Ελλάδας- ΗΠΑ, εργάζονται κατά κύριο λόγο στον ιδιωτικό τομέα ή είναι αυτοαπασχολούμενοι, με ποσοστό 43% να ταξιδεύει για διακοπές, ενώ ξοδεύει 57 ευρώ στο αεροδρόμιο της Αθήνας