Τουρισμός

CNBC: Η Ελλάδα περιμένει διακαώς τους Αμερικανούς τουρίστες για να σωθεί το ελληνικό καλοκαίρι

  • newsroom


Μόνο οι Αμερικανοί πραγματοποίησαν πάνω από 36 εκατ. ταξίδια στην Ευρώπη το 2019 - Tο νούμερο συρρικνώθηκε στα 6,6 εκατ. το 2020 - Delta Air Lines: Έφτασε η πρώτη πτήση από ΗΠΑ στην Ελλάδα

Έχουν τη φήμη ότι είναι θορυβώδεις και κατότροποι, αλλά την ώρα που η Ευρώπη ετοιμάζεται να ανοίξει τα σύνορά της σε ξένους επισκέπτες εγκαίρως για τη θερινή σεζόν, ελπίζει να δει τους Αμερικανούς τουρίστες να κάνουν την επιστροφή τους, σημειώνει το αμερικανικό CNBC, συνδέοντας άμεσα την επάνοδο των Αμερικανών με την αναθέρμανση του ελληνικού τουρισμού.

Οι διεθνείς αφίξεις στην Ευρώπη, σχολιάζει το δίκτυο, μειώθηκαν κατά 70% το 2020 εν συγκρίσει με το 2019. Μόνο οι Αμερικανοί πραγματοποίησαν πάνω από 36 εκατ. ταξίδια στην Ευρώπη το 2019 και αυτό το νούμερο συρρικνώθηκε στα 6,6 εκατ. το 2020.

Ωστόσο, με το 50% των ενήλικων Αμερικανών εμβολιασμένο και τις αμερικανικές αεροπορικές που επεκτείνουν όλο και περισσότερο τις πτησεις τους προς την Ευρώπη, κάποιοι Αμερικανοί αρχίζουν να σκέφτονται την πιθανότητα να έρθουν το καλοκαίρι.

Μόλις η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπαινίχθηκε τον περασμένο μήνα ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι Αμερικανοί ίσως να μπορέσουν να έρθουν φέτος στην ευρωζώνη, οι αναζητήσεις ταξιδιών από τις ΗΠΑ εκτοξεύθηκαν κατά 47%, σύμφωνα με την εταιρεία αναζήτησης τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων Hopper.

Η χώρα μας μάλιστα είναι πρώτη σε κρατήσεις ανάμεσα  σε όλους τους ευρωπαϊκούς προορισμούς στο Hopper, όπου οι κρατήσεις για την Ευρώπη σημειώνουν αύξηση 38% τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, καθώς πολλοί Αμερικανοί κλείνουν τις διακοπές τους για τους αγαπημένους τους προορισμούς –Λονδίνο, Παρίσι, Μαδρίτη, Ρώμη- εν αναμονή του ανοίγματος των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό τον μήνα, η Ελλάδα έγινε ο πρώτος σημαντικός τουριστικός προορισμός της Ευρώπης που καλωσόρισε ξανά ξένους τουρίστες – μεταξύ αυτών και Αμερικανών, χωρίς την απαίτηση να μπουν σε καραντίνα αν έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή έχουν αρνητικό τεστ.

«Η Ελλάδα προσφέρει στον κόσμο αυτό που χρειάζεται», ανέφερε ο υπ. Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σε τουίτ του όταν άνοιξε ο ελληνικός τουρισμός στις 15 Μαΐου. Κια η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να εμβολιάσει πλήρως τον πληθυσμό των 6.000 νησιών της ως τα τέλη Ιουνίου.

Ενας ελληνικός προορισμός που λειτουργεί ως «τουριστική παγίδα» για τους Αμερικανούς είναι η Σαντορίνη, καθώς αποτελούν το 60% της βάσης πελατών για μια αλυσίδα ξενοδοχείων πολυτελείας στην Οία. Ερωτηθείς από το NBC News ο γενικός διευθυντής των ξενοδοχείων Canaves Oia, Μάρκος Χαϊδεμένος, πόσο του έλειψαν οι Αμερικανοί, απαντά «δεν έχετε ιδέα»…

Άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, είναι πιο διστακτικές, ενώ η Ιταλία θέλει και αυτή όπως η Ελλάδα να προσελκύσει τουρίστες, αλλά είναι ακόμη επισήμως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο τουρισμός συμβάλλει σε ποσοστό 13% στο ιταλικό ΑΕΠ και η Ιταλία ακολουθεί, αν και με πιο αργά βήματα, την ελληνική τακτική για covid free νησιά.

Διαβάστε ακόμη:

Τομ Ρόουντεν (Lockheed Martin) στο Newmoney: Εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα οι νέες φρεγάτες για την Ελλάδα

Delta Air Lines: Έφτασε η πρώτη πτήση από ΗΠΑ στην Ελλάδα (pics)

Νοθεία φέτας: Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο των ποινών – Την Τετάρτη η απόφαση για την ελληνική εταιρεία