Ένα εξοχικό σε έναν καλοκαιρινό προορισμό στη χώρα μας φέτος το καλοκαίρι κοστίζει κατά μέσο όρο 167 ευρώ ανά διανυκτέρευση, με τις αναζητήσεις του κοινού να αφορούν περισσότερο την Κρήτη αλλά και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Οι κρατήσεις είναι ήδη στο ‘’κόκκινο’’ για ενοικιάσεις κατοικιών αγγίζοντας το 70% -και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνοντας ήδη και το 85%- ενώ έχει μεγαλώσει σημαντικά και το ‘’παράθυρο’’ των κρατήσεων μετά από δύο συνεχόμενες χρονιές όπου κυριάρχησαν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Τώρα, κατά μέσο όρο, ο χρόνος μεταξύ της κράτησης και της άφιξης φέτος είναι 133 ημέρες, πλησιάζοντας ξανά το προ- πανδημικά επίπεδα.

Τα στοιχεία για την αγορά αυτή την στιγμή στη χώρα μας συγκέντρωσε το site για κρατήσεις εξοχικών κατοικιών Holidu (www.holidu.gr), το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες από 15 εκατομμύρια εξοχικές κατοικίες και πλέον επεκτείνεται και στη χώρα μας. Η εταιρεία τεχνολογίας Holidu (www.holidu.gr) που ειδικεύεται στα ταξίδια και η θυγατρική της Bookiply, με έδρα στο Μόναχο, ανακοίνωσαν χθές κι επισήμως τη λειτουργία νέου γραφείου στην Αθήνα υπό τη διεύθυνση του κ. Μάρκου Καρακώστα.

Με βάση τα στοιχεία για την αγορά αυτή την στιγμή, όπως διαπιστώνεται, η Ελλάδα περιμένει φέτος για φέτος το καλοκαίρι ρεκόρ κρατήσεων και οι περισσότερες αναζητήσεις για τη χώρα μας τους καλοκαιρινούς μήνες αφορούν προορισμούς στην Κρήτη (40%), την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (38%) και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Από τα νησιά, Κέρκυρα, Ζάκυνθος και Ρόδος σημειώνουν επίσης ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις, ενώ ακολουθούν Μύκονος και Σαντορίνη (οι οποίες ωστόσο απευθύνονται παράλληλα και σε ένα πιο ειδικό κοινό) όπως επίσης η Κεφαλονιά και η Κως. Επίσης για τη χαμηλή σεζόν, από τα μέσα Σεπτεμβρίου, υπάρχουν ήδη αρκετές κρατήσεις, για παράδειγμα η Κεφαλονιά είναι μισοκατειλημμένη.

Με βάση τα εσωτερικά δεδομένα που συγκεντρώνει η Holidu (η οποία, σημειωτέον, έχει μεγάλη προσφορά στο Ιόνιο), για εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι οι κρατήσεις είναι ήδη στο 68% και ενδεικτικά στα Ιόνια Νησιά στο 73% με χαρακτηριστικό το παράδειγμα των Παξών στο 85%. To budget για διαμονή είναι 50% υψηλότερο σε σύγκριση με το 2019 και δείχνει και τη μεγάλη επιθυμία του ταξιδιωτικού κοινού για ταξίδια: Κατά μέσο όρο, φτάνουν 4 επισκέπτες και μένουν 9 ημέρες με τη μέση κράτηση να αντιστοιχεί σε 2.205 ευρώ με το μέσο «καλάθι» ενός ταξιδιού τελικά να είναι, όπως προαναφέρθηκε, 50% υψηλότερο από το 2019.

Οσον αφορά τις τιμές, ένα εξοχικό στην Ελλάδα κοστίζει κατά μέσο όρο 167 ευρώ ανά διανυκτέρευση φέτος το καλοκαίρι- αν και όπως είναι εύλογο υπάρχουν και οι πολύ… εξεζητημένες τιμές για πολύ γερά πορτοφόλια. Στις πιο μεσαίες κατηγορίες, τα πιο ακριβά νησιά είναι η Μύκονος με 602 ευρώ και η Σαντορίνη με 428 ευρώ, με το ταξίδι να γίνεται σημαντικά φθηνότερο για τον ταξιδιώτη στα Ιόνια νησιά (201 ευρώ) και στην Κρήτη (160 ευρώ).

Οσον αφορά την προέλευση των ξένων ταξιδιωτών, με βάση τα στοιχεία της Holidu, οι επισκέπτες προέρχονται κυρίως από τη Γερμανία, σε ποσοστό 34%, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.

Θετικό αποτελεί το γεγονός ότι τα ενοίκια για διακοπές στην Ελλάδα έχουν υψηλή βαθμολογία σε ανέσεις: Περίπου το 60% από το σύνολο των 47.688 καταλυμάτων διακοπών στην Ελλάδα που αναφέρονται στην Holidu χαρακτηρίζονται ως «φιλικά προς τα παιδιά». Internet παρέχεται για το 83% των εξοχικών κατοικιών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον αυξανόμενο αριθμό ταξιδιωτών που συνδυάζουν τη διαμονή των διακοπών με την εργασία και περνούν τo λεγόμενo “workation”.

Πάνω από το 50% των ακινήτων προσφέρουν στους επισκέπτες τους πισίνα, ενώ όσοι προτιμούν να κάνουν μπάνιο στην όμορφη θάλασσα και στις παραλίες της Ελλάδας θα βρουν επίσης αυτό που ψάχνουν: το 39% των καταλυμάτων βρίσκεται σε λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από την παραλία, δηλαδή περισσότερα από 18.400 καταλύματα. Ένα εντυπωσιακό 90% των καταλυμάτων διαθέτουν κλιματισμό.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση της Holidu, «οι περισσότεροι παραθεριστές αναζητούν συγκεκριμένα εξοχικές κατοικίες με πισίνα ή ιδιωτική πισίνα και ακολουθούν το internet και ο κλιματισμός».

Διαβάστε ακόμη

Τα (ακόμα πιο φρέσκα) γκάλοπ, οι δέκα επενδυτές για τα 75 ξενοδοχεία, οι insiders που αγοράζουν μετοχές και η μάχη στις τηλε-πλατφόρμες

Villas Armit: Σε νέο σφυρί οι πολυτελείς βίλες στη Μύκονο

Θεοδόσης Μιχαλόπουλος: Οι επενδύσεις και η ραγδαία ανάπτυξη της Microsoft στην Ελλάδα