τουρίστες που μένουν στα ακριβά ξενοδοχεία της Μυκόνου και της Σαντορίνης «χαίρονται», όπως αναφέρει στο δημοσίευμα του το Business Insider, αφότου η πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Bloomberg αποκάλυψε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να βάλει όρια στα κρουαζιερόπλοια που φράζουν τα λιμάνια των πιο δημοφιλών νησιών της χώρας καταστρέφοντας την απρόσκοπτη θέα στα ηλιοβασιλέματα και οδηγώντας σε συνωστισμό στα γραφικά στενά δρομάκια.

«Υπάρχουν άνθρωποι που ξοδεύουν πολλά χρήματα για να βρίσκονται στη Σαντορίνη και δεν θέλουν το νησί να βουλιάζει», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg. Με τους νέους κανόνες θα μπορούσε να περιοριστεί ο συνολικός αριθμός των θέσεων ελλιμενισμού στα νησιά ή να εισαχθεί μια διαδικασία υποβολής προσφορών για τις θέσεις.

Όπως  προσθέτει το Business Insider, η Ελλάδα είδε τον τουρισμό της να ανακάμπτει μετά την πανδημία, καθώς 36 εκατομμύρια τουρίστες την επισκέφθηκαν πέρυσι, 20,8% περισσότεροι από το 2022. Η αυξημένη ζήτηση και άλλοι μακροοικονομικοί λόγοι έκαναν τη χώρα πιο ακριβή για τους τουρίστες, με τη μέση διανυκτέρευση να κοστίζει 8,6% περισσότερα το 2023 από ό,τι το 2022.

Κάποιοι που θέλουν να δουν τα νησιά χωρίς το υψηλό κόστος στρέφονται στις κρουαζιέρες, όπου οι επιβάτες εμφανίζουν δυσανάλογη αύξηση: 61,1% σε έναν χρόνο. Στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, ο αριθμός των ταξιδιωτών που φτάνουν με κρουαζιερόπλοια αυξήθηκε κατά 74% και 57% αντίστοιχα.

Αυτό εξελίσσεται σε μεγάλο… πονοκέφαλο για τους ντόπιους, αλλά και για όσους πληρώνουν πολλά χρήματα για να μένουν στα εν λόγω νησιά  τα οποία έχουν γίνει ακριβοί προορισμοί για εύπορους επισκέπτες, με ξενοδοχεία πολυτελείας και καταστήματα γνωστών σχεδιαστών.

Μάλιστα, πέρυσι, επισκέπτες και ντόπιοι διαμαρτύρονταν στα social media για τα κρουαζιερόπλοια που χαλάνε τη θέα προς το ηλιοβασίλεμα και τα σοκάκια που είναι γεμάτα με τους επισκέπτες που αποβιβάζουν.

«Ήταν πολύ πιο βρώμικη, πιο συνωστισμένη και υπερβολικά αναπτυγμένη με άσχημο τρόπο σε σχέση με όταν την είχα επισκεφθεί δύο φορές πριν από δέκα χρόνια», έγραψε ένας χρήστης του Reddit για τη Σαντορίνη. «Ήταν εκπληκτική το 2012. Η τοπική κυβέρνηση άφησε τον τουρισμό να καταστρέψει το νησί».

«Στη Σαντορίνη, ακόμη και οι τουρίστες παραπονιούνται για τον μεγάλο αριθμό τουριστών», ανέφερε ο Συνήγορος του Πολίτη της Ελλάδας σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη. Εν αντίθεσει με τα κρουαζιερόπλοια, τα σκάφη αναψυχής είναι ευπρόσδεκτα στην Ελλάδα, προσθέτει το Business Insider, προσθέτοντας ότι το Koru, το superyacht του Τζεφ Μπέζος έχει ήδη ταξιδέψει στην Ελλάδα για το καλοκαίρι.

Διαβάστε ακόμη:

Τα 9 SOS για τον καθαρισμό των οικοπέδων (pic)

Δρ Νίκος Τσάκος: Επιπλέον ένα $δισ. για το πρασίνισμα του στόλου της ΤΕΝ (pics)

Τα ψιλά γράμματα στα νέα στεγαστικά δάνεια για νέους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ