Σύσσωμος ο τουριστικός κόσμος αποχαιρετά τον Μπόρις Μουζενίδη, του επιχειρηματία ο οποίος έκανε συνώνυμο το όνομά του με τον ελληνορωσικό τουρισμό κι έφυγε ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς λόγω επιπλοκών κορωνοϊού σε ηλικία 60 ετών.

«Θλίψη και οδύνη, στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Μπόρις Μουζενίδη. Ένας άνθρωπος που εργάστηκε σκληρά για τον ελληνικό τουρισμό, ένας πρωτεργάτης και πρωτοπόρος του κλάδου», δήλωσε σε μήνυμά του ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, εκφράζοντας τα θερμά του συλληπητήρια. «Με μεθοδικότητα, πείσμα και σκληρή δουλειά υλοποίησε το όραμά του και δημιούργησε γέφυρες μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας».

«Ο αναπάντεχος χαμός του Μπόρις Μουζενίδη, είναι απώλεια για την χώρα μας και πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό. Αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης.

«Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Μπόρις Μουζενίδη», δήλωσε η τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κ. Νοτοπούλου. «Ενός ανθρώπου που το όνομά του συνδέθηκε με τον ελληνικό τουρισμό, που εργάστηκε σκληρά και μεθοδικά γι αυτόν αναπτύσσοντας μέσω των επιχειρήσεών του, πλούσια τουριστική δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα. Ο απρόσμενος θάνατός του αποτελεί μεγάλη απώλεια και πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό».

Στο συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΕΤΕ, του διοικητικού συμβουλίου και των στελεχών του οργανισμού, του ΙΝΣΕΤΕ και της Marketing Greece, για τον θάνατο του Mπόρις Μουζενίδη επισημαίνεται:

«Ο Μπόρις Μουζενίδης θα μείνει για πάντα στη μνήμη όλων μας για την πολυσήμαντη προσφορά του. Aυτοδημιούργητος, ξεδίπλωσε την επιχειρηματική δράση του σε σειρά δραστηριοτήτων στον χώρο του τουρισμού, αναπτύσσοντας ένα περιφερειακό δίκτυο σε πολλές χώρες με κέντρο αναφοράς την Ελλάδα. Η πορεία του συνδέθηκε άρρηκτα με την ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας και ιδιαίτερα με την καλλιέργεια των τουριστικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας».

Το Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος για την απώλεια του Μπόρις Μουζενίδη κάνει λόγο για έναν «αυτοδημιούργητο επιχειρηματία με διορατικότητα και τόλμη, στον οποίο ο ελληνικός τουρισμός οφείλει πολλά και κυρίως το άνοιγμα της ρωσικής αγοράς. Η μεγάλη προσφορά του έγραψε σελίδες επιτυχιών στη σύγχρονη τουριστική ιστορία της χώρας, ιδίως στην Βόρεια Ελλάδα. Είναι μια μεγάλη απώλεια που μας βυθίζει στο πένθος».

Για εξαίρετο ανθρώπο και εμβληματικό συνεργάτη που υπερασπίστηκε με πάθος την τουριστική μας ανάπτυξη, «κάτι για το οποίο η Ελλάδα, η επιχειρηματική μας κοινότητα και όλοι οι άνθρωποι του χώρου θα είμαστε πάντοτε ευγνώμονες», κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και ο πρόεδρος κ. Γρηγόρης Τάσιος

«Οι λέξεις είναι φτωχές για να περιγράψει κανείς όσα νιώθει μπροστά στο άκουσμα μιας τέτοιας τεράστιας απώλειας. Με την πρωτοπορία του, τη μεθοδική δουλειά και την επιμονή του κατάφερε να χτίσει γερά θεμέλια για τον κλάδο και να επεκτείνει μοναδικά επενδυτικά σχέδια, δημιουργώντας μια ισχυρή αλυσίδα στην υπηρεσία των ταξιδιών και της φιλοξενίας. Αυτοδημιούργητος, ανήσυχος και πολυπράγμων βρισκόταν πάντα ένα βήμα μπροστά από την εποχή του, κατάφερνε να ανοίγει καινούργιους επιχειρηματικούς δρόμους και να σφυρηλατεί ακόμα περισσότερο τους δεσμούς που έχει αναπτύξει η χώρα μας με τη Ρωσία, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην προσέλκυση επισκεπτών.  Θα μας λείψει πολύ στις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Θα μας λείψουν το όραμά του και οι άοκνες προσπάθειές του για την τουριστική μας εξέλιξη.  Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι».

«Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον ξαφνικό θάνατο του Μπόρις Μουζενίδη, εξέχοντος συνεργάτη μας επί σχεδόν 25 χρόνια», αναφέρεται στο συλληπητήριο μήνυμα του ομίλου Sani/ Ikos. «Άνθρωπος με όραμα, εργατικότητα και εξαιρετικές ικανότητες, ο ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου Μουζενίδη συνδιαμόρφωσε το ελληνικό τουριστικό προϊόν, ανοίγοντας την εγχώρια αγορά σε ένα μεγάλο κοινό από τη Ρωσία αρχικά και τις υπόλοιπες ανατολικές χώρες αργότερα. Αυτοδημιούργητος, αυτός ο άξιος εκπρόσωπος της ελληνικής διασποράς διέβλεψε με ακρίβεια τις προκλήσεις των καιρών και με έδρα τη Θεσσαλονίκη δραστηριοποιήθηκε με εντιμότητα, συνέπεια και μεγάλη επιτυχία σε τομείς που ώθησαν την ανάπτυξη της Ελλάδας, πατρογονικής του εστίας που αγάπησε και τίμησε με την παρουσία και την επιχειρηματική του δράση. Ο όμιλος Sani/Ikos αποχαιρετά αυτόν τον καλό φίλο και συνεργάτη, που έφυγε τόσο πρόωρα, εκφράζοντας θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

Ποιος είναι ο όμιλος Μουζενίδη

Ο Μπόρις Μουζενίδης, γεννημένος στη Γεωργία το 1961 από Έλληνες γονείς, ποντιακής καταγωγής, ίδρυσε τον όμιλο τη δεκαετία του ’90, ξεκινώντας το 1995 το ταξιδιωτικό γραφείο Mouzenidis Tours, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, έχοντας πλέον συμπληρώσει πάνω από 25 χρόνια στον τομέα του τουρισμού. Πρόκειται για έναν πλήρως καθετοποιημένο τουριστικό όμιλο με δραστηριότητα σε όλο το φάσμα της τουριστικής αλυσίδας στον τομέα των ταξιδίων, μέσω των τουριστικών γραφείων, της αεροπορικής Ellinair, των ιδιόκτητων ξενοδοχείων. Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε 16 χώρες της ιδιαίτερης ανατολικής αγοράς με σημαντικότατα μερίδια, συνδέει αεροπορικά αποκλειστικούς προορισμούς του εξωτερικού με την Ελλάδα και συνεργάζεται με 1400 ξενοδοχειακές μοναδες σε ολόκληρη την χώρα.

Τα τελευταία 25 χρόνια ο όμιλος εισφέρει ολοένα και αυξανόμενο αριθμό τουριστών και καθαρού συναλλάγματος στη χώρα μας και απασχολεί συνολικά 1.700 εργαζομένους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού παράγοντας έναν τζίρο, σε ενοποιημένη βάση, κοντά στα 320 εκατ. ευρώ (εκτός φυσικά της περυσινής χρονιάς που ήταν από τις χειρότερες για τον όμιλο λόγω της μεγάλης πτώσης του τουρισμού ελέω πανδημίας).

Η Ellinair, με πρόεδρο τον κ. Γιάννη Μουζενίδη γιό του Μπόρις, υπέστη μεγάλο πλήγμα πέρυσι κι εξακολουθεί να σημειώνει μεγάλες απώλειες λόγω της κατάρρευσης των αερομεταφορών, βρισκόταν μέχρι πρίν την πανδημία σε φάση ανάπτυξης με τζίρο άνω των 100 εκατ. ευρώ. Το 2019 η αεροπορική μετέφερε περί το 1 εκατ. επιβάτες στη χώρα μας, με επίκεντρο και τη ρωσική αγορά όπου ο όμιλος Μουζενίδη έχει 25ετή παρουσία στο κομμάτι των ταξιδίων. H αεροπορική του ομίλου Μουζενίδη ιδρύθηκε το 2013, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε τη δραστηριότητα της με τη διενέργεια τόσο προγραμματισμένων, όσο και ναυλωμένων πτήσεων, με το δίκτυο των προορισμών της να ξεπερνά πλέον τις 40 πόλεις.

Διαβάστε ακόμη:

Ο ελληνικός στόλος γίνεται ανταγωνιστικότερος στην εποχή της «πράσινης» Ναυτιλίας

Πώς θα πάρετε «φορομπόνους» μέχρι και 6.400 ευρώ για επισκευές σε ακίνητα

Πόλεμος εκατομμυρίων για τα πολυτελή σπίτια σε Βούλα, Βάρη, Βουλιαγμένη