της Στεφανίας Σούκη

Η Αθήνα μαζί με την Κωνσταντινούπολη ήταν στο τέλος Απριλίου οι φθηνότερες πόλεις, σε ένα σύνολο 11 μεγάλων ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, για τους τουρίστες που θα επιλέξουν να μείνουν σε ένα ξενοδοχείο των τριών ανώτερων κατηγοριών. Στην Αθήνα η μέση τιμή διαμορφώνεται για το πρώτο τετράμηνο του έτους στα 88 ευρώ και στην Κωνσταντινούπολη λίγο πάνω από τα 75 ευρώ, έχοντας σημειώσει άνοδο κατά 7,8% και 8,7% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, η ακριβότερη πόλη για διαμονή στις κατηγορίες των 3,4 και 5 αστέρων είναι το Παρίσι με μία τιμή που ξεπερνά τα 230 ευρώ, έχοντας μάλιστα σημειώσει και τη μεγαλύτερη άνοδο, κατά 9,8% σε σύγκριση με τα 210 ευρώ του περασμένου έτους.

Eυρωπαϊκές_πόλεις.JPG

Τα στοιχεία έχει αναλύσει για λογαριασμό της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού η εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων gbr consulting για το διάστημα Ιανουαρίου- Απριλίου του 2018, η οποία εξετάζει την πορεία όλων των βασικών ξενοδοχειακών δεικτών, Μέση Πληρότητα, Μέση Τιμή και Εσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο σε 11 βασικές ευρωπαϊκές πόλεις. Παρίσι, Λονδίνο και Αμστερνταμ διατηρούν την πρωτοκαθεδρία ως προς τις τιμές των δωματίων, ενώ στις πιο φθηνές αγορές, πέραν της Κωνσταντινούπολης και της Αθήνας περιλαμβάνονται ακόμη η Βιέννη και το Βερολίνο με 92 ευρώ, αμφότερες, ως προς τη Μέση Τιμή Δωματίου.

Η τουριστική άνθιση της Αθήνας επιβεβαιώνεται και από τις ικανοποιητικές της επιδόσεις ως προς τις πληρότητες των ξενοδοχείων των τριών ανώτερων κατηγοριών, αφού κατατάσσεται στην πέμπτη θέση με ένα μέσο όρο της τάξεως του 71,3% στο τέλος του πρώτου τετραμήνου του έτους πίσω από το Λονδίνο (77,1%), το Αμστερνταμ (76,4%), τη Μαδρίτη και το Παρίσι (από 72%).

Από την άλλη πλευρά, παρά την σημαντική αύξηση της ζήτησης της Αθήνας ως προορισμός, η ικανοποίηση των τουριστών έχει σημειώσει πτώση, «εξαιτίας χρόνιων αγκυλώσεων και εγγενών προβλημάτων που απαιτούν να παρέμβουμε συντεταγμένα και στοχευμένα», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι ξενοδόχοι της.

Ενδεικτικά, το ποσοστό των τουριστών που θα σύστηνε την Αθήνα σε άλλους, να έχει μειωθεί σταδιακά από 96% το 2014 σε 91% το 2017. Αντίστοιχα, και τα επίπεδα ικανοποίησης όλων των πτυχών μειώθηκαν το 2017 σε σύγκριση με το 2016, με εξαίρεση την διασκέδαση, την αναψυχή και τις υπηρεσίες ταξί που σημείωσαν βελτίωση, ενώ ο πολιτισμός, η ασφάλεια στην πόλη και η καθαριότητα παρέμειναν στα ίδια επίπεδα.

Aξιολόγηση_2.JPG

Την ίδια στιγμή που έχει μειωθεί ο αριθμός των αξιοθέατων που επισκέπτονται οι τουρίστες, το παραλιακό μέτωπο και οι παραλίες της Αθήνας είναι γνωστές στο 60% των αλλοδαπών τουριστών και 4 στους 10 επισκέπτες συμμετείχαν σε κάποια οργανωμένη ξενάγηση, ενώ τα νησιά του Σαρωνικού παραμένουν άγνωστα στη πλειοψηφία των επισκεπτών μας.

Αξιολόγηση.JPG