Με τις υψηλότερες ιστορικά επιδόσεις έκλεισε ο Οκτώβριος για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, επιτυγχάνοντας εντυπωσιακά, διψήφια ποσοστά αύξησης τόσο σε σύγκριση με πέρυσι, όσο και σε σχέση με την περίοδο προ πανδημίας το 2019. Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» ακολουθεί τα νούμερα της Αθήνας, η οποία διανύει και αυτή τουριστικά, την καλύτερή της περίοδο σε αυτή τη συγκυρία με υψηλές πληρότητες και στα καταλύματα, ξενοδοχεία ή «Airbnb».

Έτσι, για το μήνα Οκτώβριο, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε για πρώτη φορά σε 2,74 εκατ. επιβάτες, αυξημένη κατά 19,5% σε σύγκριση με τα 2,29 εκατ. επιβατών του 2022, αλλά και κατά 18,9% σε σχέση με το προπανδημικό έτος 2019. Τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2022 κατά 16,6% και 20,8% αντίστοιχα, ως αποτέλεσμα και της αύξησης της συνδεσιμότητας με περισσότερα δρομολόγια και συχνότητες από τις αεροπορικές. Ειδικότερα, από τα 2,74 εκατ. επιβατών του Οκτωβρίου, τα 1,92 εκατ. αντιστοιχούν στο δίκτυο εξωτερικού και οι υπόλοιποι 816.000 στην κίνηση εσωτερικού. Σε σύγκριση με το 2019, τόσο οι επιβάτες εσωτερικού όσο και οι διεθνείς επιβάτες παρουσίασαν άνοδο κατά 22% και 17,7% αντίστοιχα.

Εντυπωσιακά είναι και τα νούμερα για το δεκάμηνο του 2023: Συνολικά, κατά την περίοδο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2023, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε σε 24,42 εκατ., αυξημένη κατά 24,9% σε σύγκριση με το 2022, αλλά και κατά 9,6% σε σύγκριση με το 2019. Αναλυτικά, τόσο η εγχώρια, όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση, ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2022 κατά 19,9% και 27,4% αντίστοιχα, ενώ παρουσίασαν άνοδο και σε σύγκριση με το 2019, κατά 12,4% και 8,4% αντίστοιχα. Η κίνηση εξωτερικού φέτος στο δεκάμηνο αντιστοιχεί σε 16,78 εκατ. ενώ η κίνηση εσωτερικού σε 7,63 εκατ..

Eν όψει της χειμερινής περιόδου, το «Ελ. Βενιζέλος» προσθέτει 4 καινούριους προορισμούς και 32 επιπλέον συνδέσεις, με τις αεροπορικές να επεκτείνουν συγκεκριμένα δρομολόγια και πέραν της θερινής περιόδου. Ενδεικτικά, από την άλλη άκρη του Ατλαντικού και στο «μέτωπο» της πολύ σημαντικής για την πρωτεύουσα αμερικανικής αγοράς, εκτός της Emirates που πετά στο Newark της Νέας Υόρκης όλο το χρόνο, η Delta Airlines θα συνεχίσει κι αυτή το εκτεταμένο χειμερινό της πρόγραμμα στη Νέα Υόρκη (JFK) σχεδόν για όλο το χρόνο με ένα μικρό διαλειμμα ενάμιση- δύο μηνών. Η αεροπορική θα συνεχίσει να πετάει σχεδόν μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2024 στην Αθήνα, σταματώντας κι επανεκκινώντας για το θερινό της πρόγραμμα στις αρχές Μαρτίου.

Επιπλέον, η United Airlines έχει επεκτείνει και αυτή φέτος τις πτήσεις της στο Newark της Νέας Υόρκης για μέσα στο Νοέμβριο. Τις περισσότερες προσθήκες στο χειμερινό πρόγραμμα πραγματοποιεί η Aegean με, μεταξύ άλλων, τέσσερις νέους προορισμούς στο δίκτυο, στο Σαρμ Ελ Σέιχ στην Αίγυπτο, το Κισινάου στη Μολδαβία από τις αρχές Νοεμβρίου, το Λούξορ από τις 11 Νοεμβρίου και το ινσμπρουκ στην Αυστρία την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ από 11 Νοεμβρίου ξεκινάει και η νέα σύνδεση με Ντουμπάι. Η SKY express επεκτείνει κι αυτή το δίκτυο εξωτερικού μέσα στο χειμώνα στο Ντύσσελντορφ, τη Φραγκφούρτη και τη Βαρσοβία φτάνοντας αισίως τους 11 προορισμούς από την ελληνική πρωτεύουσα.

Αντίστοια, η Volotea αναβαθμίζει για πρώτη φορά τη θερινή, εποχιακή της βάση για όλο το χρόνο, επεκτείνοντας αντίστοιχα θερινά δρομολόγια και το χειμώνα, μεταξύ των οποίων και για Σαντορίνη. H Ryanair ενεργοποιεί εκ νέου τη βάση της στην Αθήνα τη χειμερινή περίοδο με πτήσεις προς Πάφο, ενώ σε αναβαθμίσεις των δρομολογίων τους για όλο το χρόνο έχουν κάνει φέτος και οι easyjet για Νάπολη, η Eurowings για Στουτγκάρδη και η JET2 για Μάντσεστερ.

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλου: «Με πιστωτική επέκταση €1,6 δισ. και κέρδη ανά μετοχή €0,70 θα κλείσει το 2023»

AXIA: Πώς «διαβάζει» την εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ

Πού οφείλεται ο νέος «πυρετός του χρυσού» των κεντρικών τραπεζών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ