Σε επίπεδα προ πανδημίας κινείται ο παγκόσμιος τουρισμός φέτος, με το ποσοστό ανάκαμψης μέχρι το τέλος του 2023 να αναμένεται στο 90%, ενώ θα ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο τουρίστες. Η ισχυρή ζήτηση για  εξεχρχόμενα ταξίδια αποτυπυπώκε ενδεικτικά σε Γερμανία και ΗΠΑ όπου δαπάνησαν 13% και 11% περισσότερο, αντίστοιχα, σε σχέση με το 2019.

Η διαρκής ανάκαμψη αποτυπώνεται εξάλλου και στο γεγονός ότι οι αεροπορικές εταιρείες αναμένουν ότι θα μεταφέρουν την επόμενη χρονιά 4,7 δισ. ταξιδιώτες σε όλον τον κόσμο, αριθμό που χαρακτηρίζεται ιστορικό ρεκόρ και υπερβαίνει τα 4,54 δισ. που είχαν ταξιδέψει αεροπορικώς το 2019, προτού ξεσπάσει η υγειονομική κρίση από την πανδημία του Covid-19, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA).

Με βάση τα δεδομένα της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών – IATA και του STR, σημειώνεται μια ισχυρή ανάκαμψη στον αριθμό των επιβατών αλλά και στα επίπεδα πληρότητας των τουριστικών καταλυμάτων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), υπολογίζεται ότι 975 εκατομμύρια τουρίστες ταξίδεψαν διεθνώς μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2023, σημειώνοντας αύξηση 38% σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες του 2022.  Οι προορισμοί σε όλο τον κόσμο υποδέχτηκαν 22% περισσότερους διεθνείς τουρίστες το τρίτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι διεθνείς αφίξεις τουριστών έφτασαν το 91% των προ-πανδημικών επιπέδων το τρίτο τρίμηνο, φτάνοντας το 92% τον Ιούλιο, τον καλύτερο μήνα μέχρι στιγμής από την έναρξη της πανδημίας. Συνολικά, ο τουρισμός ανέκαμψε στο 87% των προ-πανδημικών επιπέδων τον Ιανουάριο-Σεπτέμβριο του 2023.

Η Μέση Ανατολή συνεχίζει να ηγείται της παγκόσμιας ανάκαμψης, με αφίξεις 20% πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα τους εννέα μήνες έως τον Σεπτέμβριο του 2023. Η Μέση Ανατολή παραμένει η μόνη περιοχή στον κόσμο που ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019 αυτή την περίοδο.

Η Ευρώπη υποδέχθηκε 550 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες κατά το εννιάμηνο του 2023. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 94% των επιπέδων προ πανδημίας. Η ανάκαμψη υποστηρίχθηκε από την ισχυρή ενδοπεριφερειακή ζήτηση καθώς και από την ισχυρή ζήτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με το Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού των ΗΠΑ, τα ταξίδια των αμερικανών στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 33% έως τον Αύγουστο και σε σύγκριση με το 2022.

Η Αφρική κέρδισε το 92% των επισκεπτών που είχε πριν από την πανδημία από την αρχή του έτους μέχρι και το Σεπτέμβριο και οι αφίξεις από την Αμερική έφτασαν το 88% των αριθμών του 2019.

Η Ασία και ο Ειρηνικός έφτασαν το 62% των προ-πανδημικών επιπέδων κατά το εννιάμηνο του 2023 λόγω της καθυστέρησης του ανοίγματος στα διεθνή ταξίδια.

Διαβάστε ακόμα

Tι φόρο θα πληρώσουν τελικά οι επαγγελματίες ανά κλάδο το 2024 

Fast track ξεμπλοκάρισμα επικουρικών έως τον Φεβρουάριο 

Στεγαστική Κρίση: Ένας «καλός» μισθός το κόστος στέγασης – Η διαθεσιμότητα οικογενειακής κατοικίας στην Αττική (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ