Οι αναρτήσεις αξιωματούχων των Μαλδίβων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να κοστίσουν στη χώρα εκατομμύρια σε έσοδα από τον τουρισμό, καθώς εντείνονται οι εκκλήσεις των Ινδών ταξιδιωτών να μποϊκοτάρουν το νησιωτικό κράτος.

«Βλέπουμε μια πτώση 40% στις κρατήσεις τις τελευταίες δύο ημέρες», δήλωσε την Τρίτη ο Ankit Chaturvedi, αντιπρόεδρος και παγκόσμιος επικεφαλής μάρκετινγκ της εταιρείας ταξιδιωτικού λογισμικού Rategain με έδρα την Ινδία.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν κρατήσεις τα Σαββατοκύριακα και επομένως η πτώση φαίνεται πιο σημαντική, διότι ιδανικά [οι κρατήσεις] θα έπρεπε να είχαν αυξηθεί», δήλωσε στο CNBC Travel.

Οι κρατήσεις για ταξίδια προς τις Μαλδίβες σημείωσαν πτώση έπειτα από μια διπλωματική διαμάχη που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από μια σειρά αναρτήσεων που εμφανίστηκαν στο X στον λογαριασμό του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι.

Οι αναρτήσεις τον έδειχναν να κάνει ψαροντούφεκο, να κάθεται δίπλα στο νερό και να συναντά ανθρώπους στο Lakshadweep, κάτι που κάποιοι θεώρησαν ως μια συγκεκαλυμμένη προσπάθεια να αποσπάσει επισκέπτες από το νησιωτικό έθνος.

Εν μέσω αναφορών ότι χιλιάδες Ινδοί ταξιδιώτες ακύρωσαν τα ταξίδια τους στις Μαλδίβες, ένας εξέχων ινδικός ιστότοπος κρατήσεων για ταξίδια, ο EaseMyTrip, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις κρατήσεις πτήσεων από την Ινδία προς τις Μαλδίβες.

Ορισμένοι ταξιδιωτικοί πράκτορες στην Ινδία λένε ότι ακυρώνουν τις κρατήσεις για τις Μαλδίβες, καθαρίζουν τους ιστότόπους τους από τις φωτογραφίες τους και συνιστούν στους ταξιδιώτες να πάνε στο ινδικό αρχιπέλαγος Lakshadweep, τα νησιά Ανταμάν, τα νησιά Νικομπάρ ή τη Σρι Λάνκα, σύμφωνα με την εφημερίδα The India Express.

Η διαμάχη έχει στρέψει τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας στο ελάχιστα γνωστό Lakshadweep, το οποίο, όπως και οι Μαλδίβες, είναι μια γραφική αλυσίδα από αμμώδεις ατόλες, κοραλλιογενείς υφάλους και κρυστάλλινα νερά.

Ωστόσο, οι Μαλδίβες, που βρίσκονται περίπου 340 μίλια νοτιότερα, είναι η προτιμώμενη παιδική χαρά για την Ινδία. Το 2023 περισσότερες από μία στις 10 αφίξεις ήταν από την Ινδία, γεγονός που την καθιστά τη μεγαλύτερη αγορά προέλευσης της χώρας, ακολουθούμενη από τη Ρωσία και την Κίνα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για τον τουρισμό των Μαλδίβων.

Ωστόσο, περισσότεροι Βρετανοί ταξιδιώτες -και σχεδόν διπλάσιοι Ιταλοί- επισκέφθηκαν τις Μαλδίβες την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, σε σύγκριση με εκείνους από την Ινδία, η οποία έπεσε στην τέταρτη θέση όσον αφορά τις αφίξεις επισκεπτών.

Οι Ινδοί αναδείχθηκαν σε ταξιδιωτική δύναμη της περιοχής το 2023

Ελλείψει Κινέζων διεθνών ταξιδιωτών, οι Ινδοί αναδείχθηκαν σε ταξιδιωτική δύναμη της περιοχής το 2023 και πρόκειται να είναι οι τέταρτοι μεγαλύτεροι ταξιδιωτικοί καταναλωτές παγκοσμίως μέχρι το 2030.

Εάν συνεχιστούν οι εκκλήσεις για #BoycottMaldives, εκατομμύρια θα μπορούσαν να είναι το διακύβευμα.

Οι ακριβείς απώλειες για τις Μαλδίβες είναι δύσκολο να εκτιμηθούν, δήλωσε ο Chaturvedi, αλλά «η Ινδία οδήγησε τον τουρισμό αξίας 380 εκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι στις Μαλδίβες, κάτι που είναι σημαντικό».

Οι αναρτήσεις που έδωσαν το έναυσμα

Ορισμένοι κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του Μόντι ότι πυροδότησαν το φιάσκο, παρ’ όλο που δεν αναφέρονταν στις Μαλδίβες, οι οποίες έχουν χάσει την εύνοια της Ινδίας μετά την εκλογή του προέδρου των Μαλδίβων, Μοχάμεντ Μουίζου, το 2023.

Ο Muizzu έκανε εκστρατεία με την πολιτική «India out» -σε αντίθεση με την πολιτική «India First» του Δημοκρατικού Κόμματος των Μαλδίβων. Έσπασε επίσης με τη μακρόχρονη παράδοση, επιλέγοντας την Κίνα για την πρώτη επίσημη κρατική επίσκεψή του αυτήν την εβδομάδα, που θεωρείται ευρέως ως σνομπ προς την Ινδία.

Το υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ινδίας δεν απάντησε αμέσως στα αιτήματα του CNBC για σχολιασμό.

Ωστόσο, άλλοι λένε ότι οι υποστηρικτές των Μαλδίβων, που ενοχλούνται από τις διαδικτυακές συγκρίσεις με το Lakshadweep, ξεκίνησαν τη διαμάχη γράφοντας αρνητικά σχόλια για την ικανότητα της Ινδίας να ανταγωνιστεί τα θέρετρα και τη φιλοξενία της.

Οι αναπληρωτές υπουργοί των Μαλδίβων, Malsha Shareef, Mariyam Shiuna και Abdulla Mahzoom Majid, εκτόξευσαν διάφορες προσβολές κατά του Modi στο X, αποκαλώντας τον «κλόουν», «τρομοκράτη» και «μαριονέτα του Ισραήλ», σύμφωνα με το Reuters.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Μαλδίβων, Moosa Zameer, προσπάθησε να αποστασιοποιήσει τη χώρα από τα σχόλια, γράφοντας στο Χ ότι τα σχόλια «είναι απαράδεκτα και δεν αντικατοπτρίζουν την επίσημη θέση της κυβέρνησης των #Μαλδίβων».

Οι τρεις υπάλληλοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων.

Όμως ο σάλος εντάθηκε έκτοτε, υπογραμμίζοντας την έκθεση της ταξιδιωτικής βιομηχανίας στις τοπικές γεωπολιτικές υποθέσεις, καθώς και στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Μια ακούσια ώθηση;

«Όσον αφορά το αν οι Ινδοί ταξιδιώτες αναβάλλουν τα ταξίδια τους στο Lakshadweep, είναι δύσκολο να το πούμε», δήλωσε ο Chaturvedi.

«Δεν μπορούμε να το παρακολουθήσουμε αυτό, καθώς δεν υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις», δήλωσε. Σύμφωνα με το TripAdvisor, υπάρχουν μόλις 13 ξενοδοχεία στο αρχιπέλαγος.

Δεδομένης της ευμετάβλητης φύσης της οργής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Chaturvedi δήλωσε ότι αναμένει ότι το μποϊκοτάζ θα «περάσει γρήγορα».

«Αλλά μια εθνική κραυγή συσπείρωσης για ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας θα έχει πολύ μεγαλύτερη αντοχή», είπε. Τρέχοντα hashtags, όπως το #ExploreIndianIslands, προωθούνται διαδικτυακά από καθημερινούς ταξιδιώτες μέχρι διασημότητες του Μπόλιγουντ, όπως ο Akshay Kumar.

Ο Chaturvedi δήλωσε ότι οι εκκλήσεις για ταξίδια στο εσωτερικό της Ινδίας «θα διαρκέσουν περισσότερο -είναι μια μεγάλη ατζέντα της κυβέρνησης».

Μια ατζέντα η οποία πιθανώς έλαβε μεγαλύτερη ώθηση απ’ ό,τι φαντάζονταν ποτέ όσοι βρίσκονται πίσω από τις γαλήνιες φωτογραφίες του Μόντι δίπλα στη θάλασσα.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Mέτρα κατά της ακρίβειας – Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα (vid)

Στο gov.gr 38 νέες υπηρεσίες τον Δεκέμβριο

Γεωργιάδης: Εκστρατεία για τον εμβολιασμό – Διαγράφονται τα πρόστιμα σε ανεμβολίαστους ηλικιωμένους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ