«Στο Ιόνιο άνω του 75% του ΑΕΠ προέρχεται από τον τουριστικό κλάδο, στο Νότιο Αιγαίο το αντίστοιχο ποσοστό είναι άνω του 90%- 95%. Για να γίνει ‘’πράσινος΄΄ ο χάρτης της χώρας θα πρέπει να αυξηθεί και η συμμετοχή των κατοίκων στον εμβολιασμό και θεωρώ ότι από την στιγμή που θα τους δοθεί η δυνατότητα για το εμβόλιο, θα το κάνουν».

Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος χθές στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα από τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια όπου έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο ‘’άνοιγμα’’ του τουρισμού.

Σημειωτέον ότι χθες η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με δεδομένη και τη μεγάλη συμβολή του τουρισμού στις τοπικές οικονομίες των νησιών, ζήτησε από το κυβερνητικό επιτελείο με σχετική επιστολή στον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Ακη Σκέρτσο να αποσταλούν στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) τα επιδημιολογικά στοιχεία ανά νησί της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Στόχος, να διορθωθεί η ταξινόμηση της Περιφέρειας, που σήμερα πλήττει «με οριζόντιο και άρα άδικο τρόπο το σύνολο των νησιών της», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Δυστυχώς, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου των 34 νησιωτικών δήμων και τα 48 κατοικημένων νησιών, απεικονίζεται ακόμη με κόκκινο χρώμα στους επιδημιολογικούς χάρτες του ECDC λόγω του υψηλού τοπικά εντοπισμένου αριθμού κρουσμάτων. Η εν λόγω επιδημιολογική εικόνα, που δεν περιγράφει με ακρίβεια την πραγματικότητα, αποτελεί, δυστυχώς, σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα, δημιουργώντας αβεβαιότητα και αναβλητικότητα στη ζήτηση, στις κρατήσεις και στις αφίξεις. Δεν δύναται στη μεγαλύτερη πολυνησιακή Περιφέρεια της χώρας ένα, οποιοδήποτε, νησί να «τιμωρείται» από την επιδημιολογική εικόνα ενός, οποιουδήποτε, άλλου».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και το σχετικό αίτημα που έχει εκφραστεί από πολλές πλευρές (από εγχώριους αλλά και βρετανικούς φορείς), με αφορμή την κατηγοριοποίηση τη Ελλάδας στην ‘’πορτοκαλί’’ και όχι την πράσινη λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου, να υπάρξει κατάταξη ανά νησί/ προορισμό και όχι οριζόντια, όλης της χώρας, πολύ περισσότερο από την στιγμή που οι δημοφιλείς προορισμοί για τη βρετανική αγορά είναι συγκεκριμένοι στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ χθές στο ερώτημα για το ενδεχόμενο πίεσης στα νησιά εν μέσω τουριστικής περιόδου ο υπουργός Υγείας ανέφερε στην ενημέρωση για την πανδημία «ότι υπάρχει ‘’ακτινωτός’’ σχεδιασμός διασύνδεσης των δομών υγείας στα νησιά περιφερειακών ιατρείων, αγροτικών ιατρείων, κέντρων υγείας και νοσοκομείων μεταξύ τους και νοσοκομείων αναφοράς στην ενδοχώρα».

Από την πλευρά του, ο κ. Ρέτσος τόνισε ότι το 2021 είναι ακόμα μια χρονιά μεγάλων προκλήσεων για τον ελληνικό τουρισμό, μετά το 2020, που θα μείνει στην ιστορία ως ο χειρότερος χρόνος του παγκόσμιου και φυσικά του ελληνικού τουρισμού. Για φέτος και με δεδομένο ότι η πανδημία συνεχίζεται, «κάθε πρόβλεψη για το μέλλον αυτή τη στιγμή είναι παρακινδυνευμένη. Δεν υπάρχει λόγος σε αυτή τη φάση να βάζουμε ποσοτικούς στόχους. Το υγειονομικό σκέλος θα καθορίσει και την πορεία της τουριστικής σεζόν. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών αλλά και τη δική μας στάση».

Σε σχέση με τους φετινούς στόχους ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ρωτήθηκε και την περασμένη εβδομάδα στο Delphi Economic Forum εκτιμώντας ότι στη παρούσα φάση είναι πιο ρεαλιστικό το σενάριο για το 40% των εσόδων- ρεκόρ των 18,2 δισ. ευρώ του 2019, ανοικτός όμως είναι και ο στόχος για το 50%, πάντα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Χθες, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέφερε ότι πέρυσι ο κλάδος λειτούργησε με προσοχή, αυστηρά πρωτόκολλα και υψηλό επαγγελματισμό από τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους του κλάδου. «Ήταν μια προσπάθεια με μεγάλη αξία και μια παρακαταθήκη εμπιστοσύνης. Εργαζόμενοι και επιχειρηματίες έδειξαν, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, τον καλύτερο τους εαυτό. Στόχος μας και φέτος είναι να λειτουργήσουμε με ασφάλεια για επισκέπτες, κατοίκους και εργαζόμενους, να προστατεύσουμε το brand της Ελλάδας και να εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όσους επισκεφτούν τη χώρα μας».

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέφερε ότι «όλοι πλέον γνωρίζουμε καλά τη συμβολή του τουρισμού στην εθνική οικονομία, στην απασχόληση, στην κοινωνική συνοχή και δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσα προσέφερε στα χρόνια της κρίσης, αλλά και πόσα θα προσφέρει από εδώ και στο εξής για την ανάκαμψη της χώρας», εκφράζοντας ότι ως χώρα «θα είμαστε και πάλι οι πρωταγωνιστές της ανάκαμψης. Ο κόσμος του τουρισμού είναι έτοιμος να υποδεχθεί τους επισκέπτες. Τυπικά ξεκινήσαμε πριν λίγες ημέρες, όμως δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία, είναι μια πολύπλοκη μηχανή που χρειάζεται χρόνος για να λειτουργήσει».

Διαβάστε ακόμη: 

Αγοράζουν πλοία σαν να μην υπάρχει αύριο – Πρωταγωνιστούν οι Έλληνες εφοπλιστές 

Βίκυ Σάφρα: Παντρεύτηκε στα 17 της τον Νο1 τραπεζίτη στον κόσμο – Σήμερα είναι η πλουσιότερη Ελληνίδα στο Forbes 

Στο επόμενο στάδιο οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των «ιερών» φιλέτων στη Βουλιαγμένη