Της Στεφανίας Σούκη

Στην άνοδο της μέσης δαπάνης των ξένων τουριστών στη χώρα μας οφείλεται κατά κύριο λόγο η εντυπωσιακή αύξηση των τουριστικών εισπράξεων για το πρώτο δίμηνο του 2019, οι οποίες ενισχύθηκαν, για πρώτη φορά αυτή την περίοδο του έτους, σε ποσοστό 41% φθάνοντας τα 441 εκατ. ευρώ.

Άνοδος υπήρξε και στην ταξιδιωτική κίνηση για το διάστημα Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου, ωστόσο ήταν σε μονοψήφιο ποσοστό, ήτοι 7%, φθάνοντας για το πρώτο δίμηνο το 1,16 εκατ. ταξιδιώτες.

Οσον αφορά τώρα τη δαπάνη, με βάση τα προσωρινά στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου που δημοσίευσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι ανήλθε για πρώτη φορά την περίοδο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου του 2019 στα 378 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 32% έναντι του πρώτου διμήνου του 2018 (286 ευρώ), ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017 το αντίστοιχο νούμερο είχε διαμορφωθεί στα 301 ευρώ. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η άνοδος της μέσης δαπάνης για το Φεβρουάριο, η οποία άγγιξε τα 415 ευρώ από 332 ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2018 και τα 302 ευρώ του Φεβρουαρίου του 2017.

Η άνοδος της μέσης δαπάνης, για την οποία οι τουριστικοί φορείς ελπίζουν να είναι διατηρήσιμη και για το υπόλοιπο του έτους, είναι παραδοσιακά ένα από τα μεγάλα ζητούμενα του ελληνικού τουρισμού. Από τα στοιχεία της ΤτΕ για το πρώτο δίμηνο του 2019 προκύπτει επίσης ένα ακόμη ενθαρρυντικό στοιχείο όσον αφορά τους εισερχόμενους τουρίστες: Οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν μεν τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό για την Ελλάδα, ωστόσο σημαντική αύξηση άνω του 65% σημείωσαν οι Ρώσοι επισκέπτες (19 χιλ. ταξιδιώτες), οι οποίοι ανήκουν στους ξένους τουρίστες που ξοδεύουν πολλά στα ταξίδια τους και πέρυσι είχαν δείξει μεγαλύτερη προτίμηση στην Τουρκία, έναντι της Ελλάδας. Σε αυτούς που ξοδεύουν περισσότερα κατατάσσονται και οι Αμερικανοί, οι οποίοι επίσης αυξήθηκαν το πρώτο δίμηνο του 2019 στη χώρα μας (+27,7%) με τους επισκέπτες από τις ΗΠΑ να φθάνουν τους 44 χιλ. ταξιδιώτες.

Από τις βασικές αγορές εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας και δή την Ευρώπη, τη μεγαλύτερη άνοδο, σε ποσοστό 55% σημείωσε η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο, φθάνοντας τις 92 χιλιάδες ταξιδιώτες, ενώ στο +37,5% ήταν οι επισκέπτες από τη Γαλλία, στις 26 χιλ. ταξιδιώτες. Αντίθετα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα παρουσίασε οριακή μείωση κατά 0,4% και διαμορφώθηκε στις 108 χιλ. ταξιδιώτες.