Της Στεφανίας Σούκη

Στη… θεωρία, παρά το μεγάλο ενδιαφέρον, παραμένουν οι ενισχύσεις για τις επιχειρήσεις στον νευραλγικό κλάδο του τουρισμού και δη για τις νέες μικρομεσαίες.
Δυόμισι μήνες μετά τις επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με την αύξηση των πόρων της Δράσης «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» και το μόνο που έχει μεσολαβήσει είναι η τροποποίηση (αρ.πρωτ.1169/260/Α3 26-02-2019) της Πρόσκλησης Υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης Επενδυτικών σχεδίων (5732/713/Α3/07.11.2017) για την αύξηση του προϋπολογισμού.

Ενδεικτικό της δυστοκίας που υπάρχει είναι πως ακόμα και αυτή η τροποποίηση δεν περιλαμβάνει το σύνολο των πρόσθετων κονδυλίων που ανακοίνωσε το αρμόδιο υπουργείο.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε αναρτηθεί στον ιστότοπο του υπουργείου στις 12/2/2019 η αύξηση αφορούσε 200 εκατ ευρώ. Η δημόσια δαπάνη αναμενόταν να ενισχυθεί με 150 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΠΑΝΕΚ και 50 εκατ. ευρώ από πόρους των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. 

Προς το παρόν τα 50 εκατ. ευρώ τα οποία θα προέρχονταν από πόρους των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων …αγνοούνται, όπως επισημαίνουν τουριστικοί φορείς, καθώς δεν έχουν καν ενταχθεί στον σχετικό οδηγό της Δράσης. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που είναι η περιφέρεια με την μεγαλύτερη ζήτηση και την υψηλότερη βάση ένταξης (95%!), δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, καθώς δεν υπάρχουν τα σχετικά κονδύλια.

Στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα, οι τουριστικοί φορείς χαρακτηρίζουν ως …άνθρακες τον θησαυρό που έταξαν στους υποψήφιους επενδυτές το κυβερνητικό επιτελείο «καθώς ούτε αυτά τα λίγα χρήματα δεν μπορούν να βρεθούν απ’ ότι φαίνεται». Επενδυτικά σχέδια, τα οποία σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς διαθέτουν τα απαιτούμενα ίδια κεφάλαια, αλλά και την αντίστοιχη αδειοδοτική ωριμότητα, δεν θα βρουν την απαραίτητη χρηματοδότηση για να υλοποιηθούν.

Παράλληλα, όπως προσθέτουν οι ίδιοι, και καθότι φυσικά δεν έχουν εκδοθεί αποφάσεις ένταξης, άλλη μια σεζόν θα χαθεί για τους συγκεκριμένους επενδυτές, οι οποίοι εξαρτώνται από τις διαθέσεις των αρμόδιων διευθύνσεων του ελληνικού Δημοσίου για να προγραμματίσουν την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για χαμένες, νέες θέσεις εργασίας, επίσης χαμένες εισφορές για το ελληνικό δημόσιο αλλά και το ζητούμενο της ανάπτυξη της ελληνικής Περιφέρειας μέσα από ένα κλάδο, ο οποίος αποδεδειγμένα συνεισφέρει τα μάλα στα δημόσια ταμεία.