Τουρισμός

Θεοχάρης: Θετικό το κλίμα στον τουρισμό – Οι εικόνες της Βαρυμπόμπης δεν βοηθούν το τουριστικό ρεύμα

  • newsroom


Όσο η χώρα παραμένει ανοιχτή, άλλες τόσες πιθανότητες έχει να επεκταθεί η σεζόν, τόνισε ο υπουργός Τουρισμου

Tις εκτιμήσεις του για την πορεία του ελληνικού τουρισμού, αλλά και τις επιπτώσεις των τελευταίων πυρκαγιών στην εξέλιξη της τουριστικής περιόδου εξέφρασε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά.

Αναφερόμενος στις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βαρυμπόμπη και αν λειτουργούν ως αποτρεπτικός παράγοντας επίσκεψης της χώρας, είπε «δεν είναι εικόνες οι οποίες είναι θελκτικές. Υπάρχουν γενικότερα αισθήματα αλληλεγγύης που δημιουργούνται και μηνύματα από ανθρώπους της διασποράς ή από ανθρώπους που αγαπάνε τη χώρα μας γιατί έρχονται συχνά αλλά δεν είναι και εικόνες οι οποίες βοηθάνε το τουριστικό ρεύμα. Βέβαια αυτό είναι το μικρότερο των ζητημάτων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε  με τις φωτιές.»

Όσον αφορά τις μέχρι τώρα ενδείξεις για την πορεία της τουριστικής περιόδου, τόνισε ότι, είχε προβλέψει από την αρχή της χρονιάς ότι, φέτος η εικόνα θα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με πέρυσι και αυτό φαίνεται να υλοποιείται. Ωστόσο, δεν έκρυψε πως στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, υπήρχε πάγωμα στις κρατήσεις, γεγονός που δεν τον άφηνε να εκφράσει ελεύθερα τις εκτιμήσεις του για την εξέλιξη του τουρισμού. Τόνισε δε, την συντονισμένη προσπάθεια του υπουργείου να δημιουργήσει θετικό κλίμα, προκειμένου να φέρουν κρατήσεις στη χώρα.

Επιπροσθέτως, ο κ. Θεοχάρης, ανέφερε, την εξάρτηση της Ελλάδας από την αγορά της  Μεγάλης Βρετανίας, όπου κυριαρχεί αβεβαιότητα, σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και επισήμανε «η Μεγάλη Βρετανία είναι μια αγορά στην οποία κυριαρχεί η αβεβαιότητα, δεν έχει σχέση με τη χώρα μας. Μια εικόνα  που μπορούμε να δώσουμε είναι ότι η χώρα μας φέτος έχει κερδίσει πολύ μεγαλύτερο μέρος τις πίτας από προηγούμενες χρονιές, έχει κερδίσει το στοίχημα με όρους σχετικούς με τον ανταγωνισμό. Φυσικά είναι μια δύσκολη χρονιά που δεν συγκρίνεται με τίποτα με το ’19, έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε για την ανάκαμψη. Η Βρετανία έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην τουριστική βιομηχανία της επειδή έχει ένα πολύ περίπλοκο σύστημα. Αυτές τις μέρες έγινε μια προσπάθεια να εμφανιστεί και έκτη κατηγορία, έχει ήδη πέντε και έκανε πίσω γιατί υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις. Συνεπώς βλέπουμε ότι αν δεν απλοποιηθεί όλη αυτή η διαδικασία δεν πρόκειται να αυξηθεί το ρεύμα  προς τις άλλες χώρες και ιδιαίτερα στη χώρα μας.»

«Η Πολωνία είναι η πιο μεγάλη χώρα από πλευράς αύξησης, και έκανε την έκπληξη. Η Ρουμανία είναι η δεύτερη, είναι μια χρονιά που οι Ρουμάνοι θέλησαν να ταξιδέψουν. Τώρα έχουμε μια μικρή κάμψη αυτή την περίοδο, η κατηγοριοποίηση της χώρας μας με τα κρούσματα που έχει είναι σε υψηλή κατηγορία κινδύνου έτσι όπως τα υπολογίζει η ρουμανική κυβέρνηση και αυτό έχει μειώσει λίγο τη ροή που είχαμε τις προηγούμενες εβδομάδες.»

Σχετικά με το αν υπάρχει αποτελεσματικότητα όσον αφορά τα πρωτόκολλα ασφαλείας , ο υπουργός τουρισμού ανέφερε ότι, το υπουργείο έχει αποδείξει από την αρχή ότι παίρνει τα μέτρα που χρειάζεται, ώστε να διασφαλιστεί  η υγεία  των πολιτών, αυτό θα συνεχίσει, όποιες και να είναι οι συστάσεις των οικονομολόγων, «δεν θα βάλουμε νερό στο κρασί μας», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην πορεία των κρουσμάτων δήλωσε ότι την τελευταία περίοδο ο αριθμός των κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί και αυτό δίνει μια ασφάλεια και ελπίδα για την κατηγοριοποίηση της χώρας μας.

«Είναι ο κύριος κίνδυνος με το οποίο ασχολούμαστε όλες τις μέρες μετά το άνοιγμα να σιγουρεύσουμε  ότι δίνουμε στοιχεία στις άλλες χώρες και κρατάμε όσο γίνεται σε καλή κατηγοριοποίηση τη χώρα μας. Ένα τελευταίο που κάναμε είναι ότι ετοιμάσαμε στοιχεία μαζί με τους επιδημιολόγους και τον ΕΟΔΥ για να στείλουμε στον ECDC και ελπίζουμε να αποδεχτεί ότι η βάση των ανθρώπων που έχουμε σε περιοχές ιδιαίτερα σε κάποια  νησιά είναι πολύ μεγαλύτερη από τον φυσικό πληθυσμό των νησιών αυτών. Είναι πολύ διαφορετικά τα νούμερα το χειμώνα και πολύ διαφορετικά τα νούμερα όταν γεμίζει από τουρίστες. Αυτή η αλλαγή του πληθυσμού θα μειώσει σε κάποιες περιοχές δραστικά τα νούμερα, ελπίζουμε να γίνει αποδεκτή η μεθοδολογία μας  και να ληφθεί πραγματικά υπόψη ο πραγματικός αριθμός των κατοίκων που βρίσκονται στα νησιά. Τέτοιου είδους είναι οι δράσεις που πρέπει  να κάνουμε όλο αυτό το διάστημα και φυσικά η καθημερινή επαφή με τις πρεσβείες και με τις κυβερνήσεις των υπολοίπων χωρών για να δίνουμε τα στοιχεία που χρειάζονται. Φυσικά δεν μπορούμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα, μπορούμε να δώσουμε την σωστή εικόνα της πραγματικότητας  αλλά τα κρούσματα μειώνονται όσο οι εμβολιασμοί αυξάνονται, όσο είμαστε πιο προσεκτικοί, όσο τα πρωτόκολλα τηρούνται απαρέγκλιτα. Για αυτό από την αρχή το μήνυμά μας ήταν άνοιγμα μεν αλλά με υγειονομική εγρήγορση δε», δήλωσε.

Τέλος, αναφορικά με την επέκταση της τουριστικής σεζόν, ο ίδιος τόνισε ότι, όσο η χώρα παραμένει ανοιχτή, άλλες τόσες πιθανότητες έχει να επεκταθεί η σεζόν.

Διαβάστε ακόμη: 

Έτσι φουσκώνουν οι χρεώσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο (πίνακας)

Ποιες αλυσίδες πολυτελείας ετοιμάζουν απόβαση στην Ελλάδα

X.A: Ισχυρή ώθηση από τις τράπεζες – Προσπάθεια προσέγγισης των 900 μονάδων