Τουρισμός

Τουρισμός – ταξίδια: Χάθηκαν 65.000 θέσεις εργασίας και €23 δισ. στο ελληνικό ΑΕΠ το 2020

  • Στεφανία Σούκη


Τι καταγράφηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδίων για τον αντίκτυπο από την πανδημία το 2020 (πίνακας) - Οι εκτιμήσεις και οι προσδοκίες για το 2021

Μεγάλες απώλειες που αντιστοιχούν σε δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και πάνω από 23 δισ. ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ από την άμεση και έμμεση συμβολή του κλάδου της ταξιδίων και τουρισμού καταγράφει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδίων -WTTC όσον αφορά τον αντίκτυπο από την πανδημία το 2020.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την ετήσια Έκθεση Οικονομικού Αντίκτυπου- WTTC σε συνεργασία με το Oxford Economics, όπου ειδικά για την Ελλάδα και με το βλέμμα στη νέα σεζόν του 2021 διαπιστώνεται από την επικεφαλής του WTTC, Gloria Guevara  ότι το κυβερνητικό επιτελείο «έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες προς την κατεύθυνση της επανεκκίνησης των διεθνών ταξιδίων με έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη που έχει θέσει ως ορόσημο την 14η Μαΐου (εφόσον επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν)».

Εφόσον οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί χαλαρώσουν από τα μέσα Μαΐου και υπό την προϋπόθεση ότι οι ρυθμοί διάθεσης των εμβολίων θα είναι ομαλοί, μπορεί οι περισσότερες από τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που χάθηκαν την περασμένη χρονιά να επιστρέψουν από το 2021, επισημαίνουν οι επιτελείς του WTTC αν και η επανεκκίνηση προδιαγράφεται ιδιαίτερα δύσκολη αν ληφθούν υπόψη και τα μηνύματα από το εξωτερικό: Χθες η βρετανική Jet2, με μεγάλο μερίδιο αγοράς και στη χώρα μας μαζί με τον όμιλο της TUI όσον αφορά τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα ότι ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται όλες οι πτήσεις και οι διακοπές έως τις 23 Ιουνίου, λόγω της αβεβαιότητας σε σχέση με το βρετανικό κυβερνητικό πλάνο για ‘’άνοιγμα’’ των ταξιδίων από τις 17 Μαΐου.

Ως προς τον αντίκτυπο της πανδημίας στη χώρα μας με βάση τα στοιχεία από το WTTC:

-Το 2019 η συνολική συμβολή (έμμεση και άμεση) του κλάδου ταξιδίων και τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ ήταν 20,3% επί του συνόλου της οικονομίας ή αλλιώς 38,1 δισ. ευρώ. Το 2020 το νούμερο αυτό έπεσε στο 8,7% ή αλλιώς στα 14,8 δις. ευρώ.

-H συνολική συμβολή του κλάδου στην απασχόληση αντιστοιχούσε σε 824,7 χιλιάδες θέσεις εργασίας το 2019 (21,1% επί του συνόλου της απασχόλησης) νούμερο που μειώθηκε στις 759,3 χιλιάδες θέσεις εργασίας το 2020 (μείον 65,4 χιλιάδες). Η έκθεση του WTTC επισημαίνει ότι το νούμερο θα ήταν μεγαλύτερο εφόσον δεν λαμβάνονταν τα επιπλέον μέτρα στήριξης.

-Οι δαπάνες των ξένων επισκεπτών στη χώρα μειώθηκαν κατά 76,9% κι έφθασαν το 2020 τα 4,7 δισ. ευρώ από τα 20,3 δισ. ευρώ του 2019.

Αλλαγές επήλθαν και ως προς την πρώτη πεντάδα των εισερχόμενων τουριστών από την Ευρώπη, όπως τις καταγράφει η έκθεση: Ενδεικτικά το 2019 η πρώτη πεντάδα αποτελούνταν από τους Γερμανούς (13%), τους Βούλγαρους (12%), τους Βρετανούς (11%), τους Ιταλούς (5%) και τους Γάλλους (5%), ενώ οι υπόλοιπες εθνικότητες, εντός κι εκτός Ευρώπης ήταν στο 54%. Για το 2020 στην πρώτη θέση παραμένουν οι Γερμανοί με 16% επί του συνόλου των αφίξεων, ακολουθούν οι Βρετανοί με 12%, οι Βούλγαροι με 10%, οι Ιταλοί με 6% και οι Γάλλοι παραμένουν στην Πέμπτη θέση της κατάταξης με 5%. Οι υπόλοιπες είχαν μερίδιο το 2020 51% επί του συνόλου των αφίξεων.

Παγκοσμίως, προ πανδημίας στον κλάδο των ταξιδίων και του τουρισμού αντιστοιχούσαν 1 στις 4 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνταν σε όλο τον κόσμο (άμεσες και έμμεσες), στο 10,6% του συνόλου (334 εκατ. θέσεων εργασίας) και στο 10,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ ή αλλιώς 9,2 τρισ. δολάρια. Επιπλέον, οι δαπάνες των ξένων τουριστών έφθανε το 1,7 τρις. δολάρια το 2019. Το 2020 οι απώλειες του κλάδου ήταν κατά 4,5 τρισ. δολάρια παγκοσμίως, στα 4,7 τρισ., ενώ υπολογίζεται ότι χάθηκαν 62 εκατ. θέσεις εργασίας φθάνοντας συνολικά τις 272 χιλιάδες. Η πτώση της παγκόσμιας δαπάνης των ξένων επισκεπτών ήταν στο 69,4% λόγω της πανδημίας και της κατάρρευσης των ταξιδίων.

Ως προς την άμεση συμβολή στην οικονομία η έκθεση λαμβάνει υπόψη τους δείκτες από τους κλάδους της διαμονής, της εστίασης, το λιανεμπόριο, τις μεταφορές, την ψυχαγωγία, τον πολιτισμό, ενώ στην έμμεση συμβολή λαμβάνονται υπόψη και το κομμάτι των επενδύσεων.

Διαβάστε ακόμα:

Προβλήματα στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Τι εξετάζεται

Ακτοπλοΐα: Χωρίς covid test θα ταξιδέψουμε αυτό το καλοκαίρι

Γνωρίστε τον 23χρονο δισεκατομμυριούχο που έγινε ο νεότερος ιδιοκτήτης ομάδας στην Αγγλία

Απόρρητο Απόρρητο